Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Τενοντίτιδα

Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι αρκετά συχνή και ταλαιπωρεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Μπορεί να συμβεί σε αθλητές, αλλά και σε άτομα που κατά την εργασία τους κάνουν υπέρχρηση ενός τένοντα.

 

Τι είναι η τενοντίτιδα;

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα μετά από την υπερβολική λειτουργία του ή από κάκωσή του. Μπορεί να εμφανιστεί σε όσα σημεία του ανθρώπινου σώματος υπάρχουν τένοντες. Οι τένοντες είναι οι «ελαστικές» δομές μαλακών μορίων που ενώνουν τους μυς με τα οστά για να κινηθεί μία άρθρωση. Όμως, είναι αρκετά επιρρεπείς στους τραυματισμούς.

 

Σε ποια σημεία του σώματός μας μπορεί να παρουσιαστεί η τενοντίτιδα;

Όπως προαναφέρθηκε, η τενοντίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε όλα τα σημεία του σώματός μας που υπάρχουν τένοντες. Οι πιο συχνές τενοντίτιδες όμως εμφανίζονται σε:

  • Ώμο
  • Αγκώνα
  • Καρπούς
  • Αντίχειρες
  • Γόνατο
  • Ισχίο
  • Ποδοκνημική (αχίλλειος τένοντας)

 

Αίτια εμφάνισης τενοντίτιδας

Τα αίτια που προκαλούν τις τενοντίτιδες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσική κατάσταση του ασθενούς και την καθημερινή του δραστηριότητα. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι οι τενίστες εμφανίζουν συχνά τενοντίτιδες στον αγκώνα, λόγω της υπέρχρησής του κατά τη διάρκεια της άθλησης. Όμως, μπορεί να προκληθεί και από μια σειρά άλλων παραγόντων όπως:

  • Κακές συνήθειες στάσης σώματος ή βαδίσματος (π.χ. πολύωρη χρήση υπολογιστή)
  • Κάποια απότομη κίνηση
  • Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας (π.χ. οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα)
  • Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
  • Διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης

 

 

Τενοντίτιδα και συμπτώματα

Τα συμπτώματα ανάλογα της περιοχής που πάσχει μπορεί να ποικίλουν. Όμως, σε γενικές γραμμές εμφανίζονται κοινά συμπτώματα όπως:

  • Έντονος πόνος, κυρίως όταν κινείται το άκρο
  • Ευαισθησία στην περιοχή
  • Ήπιο πρήξιμο
  • Αδυναμία ολοκλήρωσης κάποιων κινήσεων

Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μεγαλώνουμε, οι τένοντες χάνουν όλο και περισσότερο την ελαστικότητά τους και έτσι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Μόλις εμφανιστεί κάποιο από τα συμπτώματα αυτά, η επίσκεψη σε ορθοπαιδικό είναι αναγκαία. Αν η τενοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μετά το πέρας της οξείας φάσης της ενδέχεται να αφήσει μια ευαισθησία στην περιοχή. Η ευαισθησία αυτή μπορεί να συνεπάγεται από συνεχής υποτροπές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον χρόνιο πόνο.

Quote_desktop_tenonditida Quote_mobile_tenonditida

Αντιμετώπιση τενοντίτιδας

Η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Αρχικά, προτείνεται ανάπαυση της περιοχής και αποφυγή κινήσεων και καθημερινών δραστηριοτήτων που ενεργοποιούν την κίνηση του τένοντα.

Για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση νάρθηκα, στις περιπτώσεις όπου η χρήση του είναι εφικτή. Επίσης, μπορεί να σας χορηγηθούν αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Όλοι οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να συνδυαστούν με φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση της περιοχής και την ταχύτερη αποκατάσταση της φλεγμονής. Σε ακραίες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις αθλητών που θέλουν να έχουν ταχεία επιστροφή στις αθλητικές τους δραστηριότητες, χορηγούνται ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Η σύγχρονη αναγεννητική Ιατρική που αφορά τη χρησιμοποίηση κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος για τη θεραπεία εκφυλιστικών και τραυματικών αλλοιώσεων, βρίσκει εφαρμογή και στις χρόνιες τενοντίτιδες. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (Platelet Reach Plasma /PRP) είναι η θεραπεία εκλογής για εμμένουσες παθήσεις των τενόντων. Η χρήση PRP,  είναι μια αυτόλογη βιολογική θεραπεία που βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού, επομένως αποτελεί μία απολύτως ασφαλή μέθοδο, χωρίς κάποια πιθανότητα επιπλοκών.

 

Συμβουλές αποφυγής τενοντίτιδας

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορείτε να προστατέψετε όσο το δυνατόν τους τένοντές σας από την εμφάνιση μιας ενδεχόμενης τενοντίτιδας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πριν από την έναρξη μιας αθλητικής δραστηριότητας να κάνετε ένα καλό ζέσταμα.
  2. Αποφύγετε την ίδια στάση σώματος για πάνω από 30 λεπτά.
  3. Σταματήστε οποιαδήποτε δραστηριότητα-αθλητική ή μη-σας προκαλέσει πόνο.
  4. Αποφεύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις στην καθημερινότητά σας.

 

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και η ομάδα του βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία σχετική με τα ορθοπαιδικά ζητήματα που σας απασχολούν. Επικοινωνήστε με το κέντρο μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να μάθετε περισσότερα σχετικά με την τενοντίτιδα, λαμβάνοντας εξατομικευμένη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA