Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Δισκοειδής μηνίσκος

 

Τι είναι ο δισκοειδής μηνίσκος;

Ο δισκοειδής μηνίσκος ορίζεται ως μια συγγενής ανατομική παραλλαγή του μηνίσκου. Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη δομή σε σχήμα ημισελήνου (σχήμα C) και συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών του γόνατος.

Όμως, στην περίπτωση του δισκοειδούς μηνίσκου αυτό δε συμβαίνει, καθώς ο μηνίσκος έχει σχήμα δίσκου. Ο δισκοειδής μηνίσκος χαρακτηρίζεται από αυξημένο πάχος και καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον κνημιαίο κόνδυλο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τον έξω μηνίσκο και οι πιθανότητες να εμφανιστεί και στα δύο γόνατα προσεγγίζουν το 25%. Εξαιτίας του γεγονότος ότι συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα, δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια και το ποσοστό των ασθενών που έχουν δισκοειδή μηνίσκο.

Ταξινόμηση δισκοειδούς μηνίσκου

Ο δισκοειδής μηνίσκος ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες:

  • Τύπος I(πλήρης): καλύπτει όλον τον έξω κνημιαίο κόνδυλο.
  • Τύπος II (ατελής): καλύπτει μέρος του έξω κνημιαίου κονδύλου.
  • Τύπος III (Wrisberg): ο συγκεκριμένος τύπος δισκοειδούς μηνίσκου μοιάζει περισσότερο με έναν φυσιολογικό μηνίσκο. Όμως, είναι πιο επιρρεπής στις ρήξεις, εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας που παρουσιάζει.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο δισκοειδής μηνίσκος;

Όπως προαναφέρθηκε, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δισκοειδής μηνίσκος δεν εμφανίζει συμπτώματα. Όμως, εάν και εφόσον εμφανιστεί συμπτωματολογία, αυτή εντοπίζεται ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ασθενούς. Ο δισκοειδής μηνίσκος σε μικρή ηλικία εμφανίζεται ως εξόγκωμα/«κύστη», το οποίο προβάλλει κυρίως κατά την κάμψη του γόνατος στην εξωτερική επιφάνεια του.

Κατά την εφηβική ηλικία ο ασθενής νιώθει ενοχλήσεις στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι ενοχλήσεις αυτές συνοδεύονται από την αίσθηση αναπήδησης ή από ένα «κλικ» κατά την κίνηση του γόνατος. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ο δισκοειδής μηνίσκος ενδέχεται να προκαλεί προβλήματα στην κάμψη και στην έκταση του γόνατος.

Δισκοειδής μηνίσκος & Τραυματισμοί

Ένας δισκοειδής μηνίσκος είναι πιο επιρρεπής στην εκδήλωση ρήξης, εξαιτίας του πάχους και του μη φυσιολογικού σχήματός του. Εάν υποστεί ρήξη, η επούλωσή του δεν είναι εύκολη, όπως και στις περιπτώσεις ρήξεις ενός φυσιολογικού μηνίσκου, εξαιτίας της φτωχής αιμάτωσής του.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του δισκοειδούς μηνίσκου πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων είναι απαραίτητη για μια έγκυρη διάγνωση. Οι απλές ακτινογραφίες συνήθως δεν συμβάλλουν στη διάγνωση, όμως πραγματοποιούνται για τον αποκλεισμό κάποιας άλλης παθολογίας του γόνατος. Η απεικονιστική εξέταση εκλογής για τη διάγνωση ενός δισκοειδούς μηνίσκου είναι η μαγνητική τομογραφία(MRI).

Δισκοειδής μηνίσκος & Τρόποι αντιμετώπισης

Οι ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δεν υποβάλλονται σε κάποια μορφή θεραπείας. Όμως, η συχνή παρακολούθησή τους από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη.

Αντιθέτως, εάν ο δισκοειδής μηνίσκος προκαλεί συμπτώματα ή υποστεί ρήξη, τότε η χειρουργική αποκατάστασή του αποτελεί μονόδρομο. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης οι μέθοδοι μέσω των οποίων αποκαθίσταται είναι η μηνισκοσυρραφή ή η μηνισκεκτομή. Η μηνισκοσυρραφή περιλαμβάνει τη συρραφή του μηνίσκου, ενώ η μηνισκεκτομή χαρακτηρίζεται από την αφαίρεση του σπασμένου τμήματος του μηνίσκου και την ομαλοποίηση των άκρων του. Εάν ο δισκοειδής μηνίσκος δεν έχει υποστεί ρήξη, τότε αφαιρείται ο πλεονάζων ιστός.  

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του δισκοειδούς μηνίσκου ή για την αποκατάσταση μιας ενδεχόμενης ρήξης πραγματοποιούνται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης παθήσεων του γόνατος. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, τα αισθητικά αποτελέσματα άριστα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές αλλά και στις αθλητικές του δραστηριότητες. 

Εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στο γόνατο, ο   Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας. Στο Orthobiology Surgery Center εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές  αντιμετώπισης όλων των ορθοπαιδικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.