Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

  • Αρχική
  • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια του άνω άκρου, η οποία εμφανίζεται κατά πλειοψηφία στο γυναικείο πληθυσμό κυρίως κατά τη διάρκεια της 4ης και 5ης δεκαετίας ζωής.

Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας;

Καρπιαίος σωλήνας ονομάζεται ο στενός σωληνωτός σχηματισμός στην περιοχή του καρπού, μέσω του οποίου περνούν το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού και στο τμήμα του προς την παλάμη (επιφανειακά) διαμορφώνεται από ένα σύνδεσμο, που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Το μέσο νεύρο που διαπερνά τον καρπιαίο σωλήνα ελέγχει την αισθητικότητα του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του ½ του παράμεσου δακτύλου.

Πώς προκαλείται και πώς εκδηλώνεται το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται σε πάχυνση και σκλήρυνσης του εγκαρσίου συνδέσμου, με αποτέλεσμα να πιέζεται το μέσο νεύρο που βρίσκεται αμέσως κάτω από αυτόν, καθώς περιορίζεται ο ελεύθερος χώρος του σωλήνα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προσέρχονται στο Ορθοπαιδικό Ιατρείο εξαιτίας μιας αίσθησης επώδυνου μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος στα 3 πρώτα δάκτυλα του χεριού και το μισό από τον παράμεσο. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος αντανακλά στον ώμο της αντίστοιχης μεριάς.

Ο πόνος εντείνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ συχνά αποτελεί και αίτιο αφύπνισης του ασθενούς. Τέλος οι περισσότεροι πάσχοντες από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναφέρουν αδυναμία σύλληψης και συγκράτησης αντικειμένων και απώλεια της αίσθησης των δακτύλων. Σε προχωρημένο στάδιο παρουσιάζεται και ατροφία των μυών του θέναρος.

Αιτιοπαθογένεια του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Αποτελέσματα ερευνών έχουν αποδείξει τη συσχέτιση του συνδρόμου με τις καθημερινές κινήσεις του χεριού. Γι’ αυτόν το λόγο η πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε άτομα, των οποίων η εργασία σχετίζεται με κάποια σωματική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει έντονη κίνηση του χεριού και του καρπού. Η υπέρμετρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών θεωρείται πως συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Άλλα αίτια, τα οποία ενδέχεται να προκαλούν την εκδήλωση της πάθησης είναι:

  • Χρήση εργαλείων που πάλλονται ή δονούνται συνεχόμενα
  • Επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών
  • Επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του καρπού
  • Ανατομικές παραλλαγές της περιοχής
  • Γάγγλιο
  • Παλαιά κατάγματα
  • Εγκυμοσύνη
  • Ορμονικές διαταραχές (θυρεοειδίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης)

Διάγνωση & αντιμετώπιση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται από Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια διενεργείται κλινική εξέταση της χειρός. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ηλεκτρομυογράφημα και μελέτη της ταχύτητας αγωγής των νεύρων.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα δεν πρέπει να καθυστερήσει, προκειμένου να αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες του μέσου νεύρου. Η αρχική αντιμετώπιση της πάθησης είναι συνήθως συντηρητική. Συνίσταται ανάπαυση και  ακινητοποίηση του χεριού με έναν ειδικό νάρθηκα, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, συνήθως χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για αντιμετώπιση της φλεγμονής

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η πάθηση αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Αυτή περιλαμβάνει διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας. Η επέμβαση έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, σύντομη μετεγχειρητική αποκατάσταση και ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Κλινική Ορθοπαιδικών Παθήσεων Orthobiology Surgery Center

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA