Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Παγωμένος Ώμος

 

 pagomenos_omos

Παγωμένος ώμος ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία περιορίζεται σταδιακά το εύρος κίνησης του ώμου, με συνοδό έντονο πόνο στο ξεκίνημα της εμφάνισης των συμπτωμάτων. Αποδίδεται στην ανάπτυξη συμφύσεων στο εσωτερικό της άρθρωσης (συμφυτική θυλακίτιδα). Εξαιτίας αυτής της πάθησης, μειώνεται η κινητικότητα της άρθρωσης του ώμου και ο ασθενής ταλαιπωρείται από δυσκαμψία.

Στην αρχή, ο παγωμένος ώμος, εκδηλώνεται με ένα αυξανόμενο πόνο και μικρό περιορισμό στην κίνηση της άρθρωσης. Στη συνέχεια ο πόνος μειώνεται δραστικά αλλά η δυσκαμψία ενισχύεται σημαντικά μέχρι και τον πλήρη περιορισμό της κίνησης. Μετά από αρκετό διάστημα, επανέρχεται σιγά σιγά η ευλυγισία και η δύναμη της άρθρωσης.

Διάγνωση

Δεν έχει αναδειχθεί μια συγκεκριμένη αιτία για την πρόκληση αυτής της πάθησης. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του παγωμένου ώμου. Αυτοί είναι ο διαβήτης, η αδράνεια της άρθρωσης, η ηλικία και η σωματική δραστηριότητα. Οι αθλητές και οι χορευτές είναι πολύ ευάλωτοι απέναντι σε αυτή την πάθηση, λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων που απαιτούν οι δραστηριότητες τους.

Ο ασθενής καλό θα είναι να επισκεφθεί όσο γίνεται πιο έγκαιρα ένα Χειρουργό Ορθοπαιδικό για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Ο γιατρός θα εξετάσει την κλινική εικόνα του ασθενή και θα αξιολογήσει το μέγεθος του προβλήματος. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ορισμένες εξετάσεις για να γίνει η διάγνωση με πλήρη ακρίβεια. Τέτοιες εξετάσεις είναι η ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.

Παγωμένος ώμος – Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέργειες που μειώνουν τον πόνο και αποκαθιστούν σταδιακά την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης. Ο γιατρός χορηγεί στον ασθενή συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή καθώς διενεργεί επίσης και ενδαρθρικές ενέσεις στεροειδών (κορτιζόνη). Ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας συμβάλλει, επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της άρθρωσης. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί.

Ο παγωμένος ώμος αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αρθροσκόπηση ώμου. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρουργός εκτελεί τις απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει σωστά η άρθρωση (λύση συμφύσεων). Μετά την επέμβαση, προτείνεται κινησιοθεραπεία για ακόμη καλύτερη αποκατάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον παγωμένο ώμο επικοινωνήστε με το Κέντρο Ορθοπαιδικών Παθήσεων, OrthoBiology Surgery Center. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Δρ. Ιωσηφίδης Μιχάλης και οι συνεργάτες του έπειτα από κλινική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις θα σας προτείνουν την καταλληλότερη θεραπεία για την περίπτωση σας.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA