Αντιμετώπιση ρήξεων τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου
- Αρχική
- Αντιμετώπιση ρήξεων τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου
Τί είναι το στροφικό πέταλο του ώμου;
Το στροφικό πέταλο του ώμου είναι ένα σύμπλεγμα τενόντων στον ώμο. Οι αντίστοιχοι μύες (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελάσσονας στρογγύλος) με τους τένοντες του στροφικού πετάλου συμμετέχουν στις κινήσεις του ώμου και συνεπώς του άνω άκρου, ενώ ταυτόχρονα συγκρατούν την κεφαλή του βραχιονίου οστού στην άρθρωση.
Πώς προκαλείται η ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου;
Η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου είναι η διακοπή της συνέχειας ενός ή περισσότερων τενόντων του. Συμβαίνει είτε λόγω αιφνίδιου τραυματισμού όπως πτώση επί του άνω άκρου (οξεία ρήξη), είτε λόγω καταπόνησης που επέρχεται από μικροτραυματισμούς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, ρήξεις επέρχονται λόγω εκφύλισης (φυσικής φθοράς) των τενόντων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης τενόντων;
Σε περιπτώσεις οξέων ρήξεων τα συνήθη συμπτώματα είναι:
- Οξύς πόνος στην περιοχή του ώμου που ενδέχεται να αντανακλά στον βραχίονα
- Μεγάλος ή επώδυνος περιορισμός των στροφικών κινήσεων
- Αδυναμία ενεργητικής ανόδου του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου
- Πόνος κατά τον ύπνο, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής κοιμάται σε πλάγια στάση ή με το χέρι κάτω από το κεφάλι του
Σε περιπτώσεις χρονίων ρήξεων τα συνήθη συμπτώματα είναι:
- Οξύς ή μέτριος πόνος στην περιοχή του ώμου που ενδέχεται να αντανακλά στον βραχίονα
- Περιορισμός των στροφικών κινήσεων
- Αδυναμία ενεργητικής ανόδου του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου ή περιορισμός της κίνησης αυτής (γίνεται αλλά με πόνο και όχι όπως το φυσιολογικό άνω άκρο)
- Πόνος κατά τον ύπνο, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής κοιμάται σε πλάγια στάση ή με το χέρι κάτω από το κεφάλι του
Πως αντιμετωπίζονται οι ρήξεις τενόντων στροφικού πετάλου του ώμου;
Ο τρόπος αντιμετώπισης των ρήξεων τενόντων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος του τραυματισμού, τα συμπτώματα, το επίπεδο δραστηριότητας και την ηλικία του ασθενή.
- Συντηρητική αντιμετώπιση
Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι η πρώτη προσέγγιση στη μερική ρήξη τένοντα. Περιλαμβάνει τροποποίηση της δραστηριότητας με διακοπή επώδυνων ενεργειών και περιορισμό των κινήσεων του ώμου. Ταυτόχρονα, χορηγούνται από τον ιατρό παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα (εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη για τα τελευταία) για την αντιμετώπιση του άλγους.
Σε περιπτώσεις που παρά την φαρμακευτική θεραπεία, ο πόνος και η φλεγμονή συνεχίζουν, διενεργείται τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών (κορτιζόνη).
Όταν περιοριστεί ο πόνος, συστήνεται ένα ειδικά προσαρμοσμένο στον ασθενή πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει σημαντικά στην ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου και στην λειτουργικότητα της άρθρωσης, επιδρώντας έτσι στην τελική αποκατάσταση της κίνησης.
- Χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης στροφικού πετάλου προτείνεται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει φέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα ή στις περιπτώσεις της πλήρους ρήξης ενός ή περισσότερων τενόντων.
Συγκεκριμένα η επέμβαση ενδείκνυται για ασθενείς που παρουσιάζουν:
- πλήρη ρήξη
- μερική ρήξη με επιδείνωση των συμπτωμάτων ή διατήρηση αυτών για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών παρά τη συντηρητική θεραπεία που δοκιμάστηκε
- μεγάλη ελάττωση της λειτουργικότητας του ώμου
Σήμερα, η χειρουργική αντιμετώπιση ρήξεων γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές λύσεις. Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μία ευρέως εφαρμοσμένη μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα, που έχει υποκαταστήσει πλήρως την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Μέσω της αρθροσκόπησης ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές μέγεθος της βλάβης και να επέμβει χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ανοικτές τεχνικές. Το αρθροσκόπιο (μικρή κάμερα) εισάγεται στην άρθρωση μέσω μικρών οπών και δίνει τη δυνατότητα στον ιατρό να επέμβει άμεσα, έχοντας πλήρη εικόνα.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αρθροσκοπικών τεχνικών είναι ο σημαντικά μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος που τις συνοδεύει σε σχέση με τις ανοιχτές τεχνικές. Αυτό, επιτρέπει στον ασθενή να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα και να επιστρέψει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες.