Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

 

οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλουν την άρθρωση του γόνατος. Η πάθηση αφορά στο χόνδρο της άρθρωσης ο οποίος για ποικίλους λόγους φθείρεται και εκφυλίζεται. Η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, που προκαλείται κυρίως από τραυματισμό ή υπέρχρηση, επεκτείνεται με το πέρασμα του χρόνου. Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ο χόνδρος προοδευτικά λεπταίνει και χάνει την ικανότητά του να προστατεύει τις επιφάνειες των αρθρώσεων διευκολύνοντας τη μεταξύ τους ολίσθηση. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται τριβές μεταξύ των οστών κατά τις κινήσεις, γεγονός που φθείρει παραπάνω τις επιφάνειές τους. Με αυτόν τον τρόπο οι αρθρικές επιφάνειες αλλοιώνονται και σταδιακά παραμορφώνονται, δημιουργώντας συχνά οστικές προεξοχές (οστεόφυτα). Συχνότερα η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει άτομα άνω των 50 ετών, κατά πλειοψηφία γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

 

 • Πόνος και δυσκαμψία της άρθρωσης (δυσκολία σε έκταση και κάμψη)
 • Αυξανόμενος πόνος μετά από δραστηριότητα
 • Αίσθημα καύσου και ερυθρότητα στην περιοχή
 • Οίδημα
 • Αίσθημα αστάθειας και τριγμού
 • Ατροφία των μυών
 • Επιδείνωση με τις καιρικές συνθήκες

Τα παραπάνω συμπτώματα οδηγούν σε μη ομαλή και επώδυνη λειτουργία και κίνηση του γόνατος.

 Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση και η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, πραγματοποιείται από Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο Ιατρός αφού λάβει πλήρες ιστορικό του ασθενούς, θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση στο Ιατρείο. Επίσης, πιθανώς θα ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να εκτιμήσει πλήρως την έκταση και τα χαρακτηριστικά της βλάβης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

 

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια πάθηση, η οποία όπως προαναφέρθηκε περιλαμβάνει αλλοιώσεις του αρθρικού χόνδρου. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, ενδεχομένως και των οστών της άρθρωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μια προχωρημένη περίπτωση οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί και να αναστραφεί. Σε αρχόμενες περιπτώσεις της πάθησης, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες, οι οποίες μαζί με τροποποίηση του τρόπου ζωής του ασθενούς, μπορεί να μετριάσουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας.

 Συντηρητική θεραπεία

 • Η χρήση επιθεμάτων πάγου στη περιοχή του γόνατος ανακουφίζει ιδιαίτερα από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
 • Η προσπάθεια για αποφόρτιση της άρθρωσης μέσω της αποφυγής καθημερινών δραστηριοτήτων ή έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο, που τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
 • Η απώλεια βάρους φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο για τη μείωση της καταπόνησης των αρθρώσεων.
 • Η φυσικοθεραπεία ανακουφίζει επίσης από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας προσωρινά. Με τις κατάλληλες ασκήσεις ο φυσικοθεραπευτής επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν το γόνατο, ώστε να αποφορτιστεί όσο το δυνατόν η άρθρωση.
 • Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα αποτελείται κυρίως από αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στοχεύει αποκλειστικά και μόνη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και όχι της ίδιας της πάθησης. Η ενδαρθρική ενέσιμη θεραπεία με κορτικοειδή προσφέρει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ωστόσο η επαναλαμβανόμενη χορήγηση τους δε συνίσταται.
 • Εξαιρετικά αποτελέσματα φαίνεται να έχουν οι σύγχρονες θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής. Όλο και περισσότερο κυτταρικές θεραπείες με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) και βλαστοκύτταρα προτιμώνται συχνά, ως συντηρητική αντιμετώπιση της βλάβης, με στόχο την απάλυνση των συμπτωμάτων και την ανακοπή της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος

Η επέμβαση εκλογής για την οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι η αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για μια σύγχρονη και ασφαλή επέμβαση με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων μερών της άρθρωσης με μεταλλικές προθέσεις. Στόχος της επέμβασης είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τα έντονα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και η αποκατάσταση της κινητικότητας του γόνατος χωρίς περιορισμούς, ώστε ο ασθενής να επανέλθει σε μια φυσιολογική καθημερινότητα.

 

Αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές διαδικασίες του αιώνα μας. Αυτό συμβαίνει αφενός εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού των ασθενών που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και αφετέρου λόγω του υψηλού ποσοστού επιτυχίας της επέμβασης.

 

Πώς πραγματοποιείται η αρθροπλαστική γόνατος;

Η μέση διάρκεια της επέμβασης είναι 1-2 ώρες, ενώ πραγματοποιείται υπό γενική, αλλά και περιοχική αναισθησία, κατά περίπτωση.

Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι σχεδόν άμεση την ίδια κιόλας ημέρα του χειρουργείο και η διάρκεια νοσηλείας του στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις 3 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την επόμενη κιόλας ημέρα, με ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπειών, το οποίο θα βοηθήσει στην ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ξεκινά προοδευτικά από την επόμενη κιόλας ημέρα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού.

Η επιστροφή στην εργασία είναι δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη φύση της. Για χειρωνακτικές εργασίας ο μέσος χρόνος επιστροφής κυμαίνεται μεταξύ 1,5 – 2 μηνών.

Εάν αντιμετωπίζετε κι εσείς κάποιο/α από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, μη διστάσετε να κλείσετε το ραντεβού σας στην Ορθοπαιδική Κλινική Orthobiology Surgery Center. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και η επιστημονικοί συνεργάτες της Κλινικής βρίσκονται στη διάθεσή σας για επίλυση οποιασδήποτε απορίας και αντιμετώπιση οποιουδήποτε ορθοπαιδικού προβλήματος.

 

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA