Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι η ορθοπαιδική επέμβαση που εκτελείται για την αντιμετώπιση κυρίως της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Στην ουσία πρόκειται για μία επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσης με μια νέα τεχνητή άρθρωση. Μπορεί να διενεργηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι πιο συχνή σε ασθενείς άνω των 50 ετών. Σκοπός της επέμβασης είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η επιστροφή τους στις καθημερινές δραστηριότητες.

Πότε χρειάζεται η αρθροπλαστική ισχίου;

Η επέμβαση είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν σημαντικές βλάβες στην άρθρωση του ισχίου, που παρεμποδίζουν την κίνηση και προκαλούν πόνο ακόμα και κατά την ακινησία.
Κυριότερες αιτίες που προκαλούν βλάβη στην άρθρωση του ισχίου είναι:
● η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα
● η μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα μετά από τραυματισμούς ή κατάγματα ισχίου
● η ρευματοειδής αρθρίτιδα
● η οστεοαρθρίτιδα ως συνέπεια της Συγγενούς ή Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του ισχίου

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η αρθροπλαστική ισχίου διενεργείται με ολική ή περιοχική αναισθησία (πχ. Επισκληρίδιο αναισθησία). Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της επέμβασης είναι περίπου 1 με 2 ώρες.
• Γίνεται με μια τομή 6-8 εκατοστών, στην πρόσθια ή στην οπίσθια επιφάνεια του ισχίου.
• Αφαιρούνται προσεκτικά οι φθαρμένες επιφάνειες της άρθρωσης
• Το οστό προετοιμάζεται με ειδικά εργαλεία και γίνεται η τοποθέτηση ενός μηριαίου στυλεού στον αυλό του μηριαίου, ειδικής πρόθεσης στην κοτύλη, ενώ η μηριαία κεφαλή αντικαθίσταται από μεταλλική ή κεραμική κεφαλή που ολισθαίνει σε εντός ειδικού πολυαιθυλενίου (βιολογικό πλαστικό) που ενσφηνώνεται στην πρόθεση της κοτύλης.

Αρθροπλαστική Ισχίου.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο μία με τρεις ημέρες, διάστημα που μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν. Κατά την αποχώρηση τους από το νοσοκομείο λαμβάνουν πλήρεις οδηγίες σχετικά με τις τεχνικές βάδισης που θα πρέπει να ακολουθήσουν, το τρόπο που μπορούν να κάθονται καθώς και συστάσεις για την πραγματοποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθείται πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και ασκήσεων στο σπίτι, για την ενδυνάμωση των μυών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού.
Η συνολική αποκατάσταση και η πλήρης επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, πραγματοποιείται σε ένα έως δύο τρείς μήνες, με την επιστροφή του ασθενή στην εργασία του.
Ο συνολικός χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με την κλινική του εικόνα και για αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθείται εξατομικευμένη θεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της αρθροπλαστικής ισχίου επικοινωνήστε με τον Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων «Γεώργιος Νούλης» και Πρόεδρο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας και Θράκης.

 

Orthobiology_CTA Orthobiology_CTA_Mobile_2