Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Κατάγματα Ισχίου

katagmata_isxiou

Τα κατάγματα ισχίου είναι από τους πιο συνηθισμένους, αλλά και τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς. Στην πλειοψηφία τους, αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και για την αποκατάστασή τους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

 

Κατάγματα ισχίου: Αιτίες

Η βασική αιτία των καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου είναι οι πτώσεις. Για τον λόγο αυτό αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους ατυχήματα. Συνήθως, όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνονται τόσο η κινητικότητα όσο και η ισορροπία, και έτσι γίνονται πιο συνηθισμένες οι πτώσεις. Προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση, αλλά και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εντείνουν το πρόβλημα.

Επιπλέον, η μειωμένη όραση είναι μία ακόμα από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώσεις και, κατά συνέπεια, σε κατάγματα ισχίου.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται στην περίπτωση κατάγματος ισχίου;

Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι ο ασθενής έχει υποστεί κάταγμα ισχίου είναι:

  • αδυναμία κίνησης ποδιού ή στήριξης σε αυτό
  • αιμάτωμα και οίδημα στην περιοχή
  • πρήξιμο στην περιοχή

 

Ακόμα, το χτυπημένο πόδι μπορεί να φαίνεται πιο κοντό από το υγιές, και να έχει στροφή.

katagmata_isxiou2

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσω απεικονιστικών εξετάσεων, δηλαδή με ακτινογραφίες, μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Τα κατάγματα κατατάσσονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: υποκεφαλικά, διατροχαντήρια και υποτροχαντήρια, ανάλογα με την περιοχή του μηριαίου οστού στην οποία υπάρχει η γραμμή του κατάγματος.

 

Θεραπεία

Για τα κατάγματα ισχίου, η θεραπεία απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Σε κάποιους ασθενείς η αποκατάσταση γίνεται με οστεοσύνθεση και με στόχο την πώρωση του κατάγματος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται η ολική αντικατάσταση του ισχίου. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το κάταγμα, την ηλικία αλλά και την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή, ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές είναι λιγότερο επεμβατικές, βοηθώντας έτσι στην πιο γρήγορη ανάρρωση του ασθενή και στη μείωση πιθανών επιπλοκών.

 

Quote_desktop_katagmata_isxiou Quote_mobile_katagmata_isxiou

Τα κατάγματα ισχίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, καθώς θα χρειαστούν ιδιαίτερα αυξημένη φροντίδα. Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δίνεται στην πρόληψη. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και, συγκεκριμένα, με ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία, καθώς και η ιατρική παρακολούθηση προβλημάτων υγείας όπως η οστεοπόρωση, μπορούν να βοηθήσουν. Το ίδιο και η χρήση βοηθημάτων για ασφαλές περπάτημα. Επιπλέον, ο χώρος όπου ζουν θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπει, όσο είναι δυνατό, τα ατυχήματα και τις πτώσεις.

Για περιπτώσεις καταγμάτων ισχίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Χειρουργό Ορθοπεδικό Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη. Ο γιατρός και η επιστημονική ομάδα του OrthoBiology Surgery Center, έπειτα από κλινική εκτίμηση της κατάστασης σας και διάγνωση, θα συζητήσουν μαζί σας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA