Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Τενοντίτιδα ώμου

 Τενοντίτιδα ώμου

Τενοντίτιδα ώμου: Τι είναι;

Ως τενοντίτιδα ώμου ορίζεται η φλεγμονή-ερεθισμός κάποιου εκ των τενόντων του ώμου. Ο ώμος περιβάλλεται από αρκετούς τένοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην στήριξή του, αλλά και στην εκτέλεση κινήσεων του χεριού.  Ο πόνος στον ώμο είναι ένα συχνό σύμπτωμα του μυοσκελετικού, αφού ο ώμος συμμετέχει σε πολλές από τις καθημερινές κινήσεις του χεριού. Η τενοντίτιδα ώμου (με πιο συνηθισμένη μορφή την τενοντοπάθεια του υπερκανθίου) είναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης πόνου στην περιοχή και αφορά τους τένοντες του στροφικού πετάλου ή του τένοντα του δικεφάλου.

Πώς μπορεί να προκληθεί;

Η τενοντίτιδα ώμου, όπως προαναφέρθηκε, οφείλεται σε φλεγμονή κάποιου εκ των τενόντων του ώμου. Η φλεγμονή των τενόντων της περιοχής μπορεί να ευθύνεται σε κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες:

 • Υπέρχρηση των τενόντων του ώμου: η επαναλαμβανόμενη κίνηση των τενόντων του ώμου προκαλεί κακώσεις στους μύες. Συχνά η τενοντίτιδα ώμου εμφανίζεται σε κολυμβητές, μπασκεμπολίστες και τενίστες. Οι κακώσεις αυτές μπορεί να προκληθούν και λόγω λανθασμένης τεχνικής, κάτι που συνήθως προκαλεί οξύ τραυματισμό.
 • Πτώση πάνω στον ώμο ή πτώση πάνω σε τεντωμένο χέρι: πιθανές πτώσεις πάνω στον ώμο μπορεί να είναι η αιτία για την εμφάνιση τενοντίτιδας ώμου.
 • Ανατομία ώμου: πολλές φορές ανατομικοί λόγοι συντρέχουν στην εμφάνιση τενοντίτιδας ώμου. Ειδικότερα, ασθενείς των οποίων το ακρώμιο -οστό («επωμίδα») κάτω από το οποίο περνούν οι τένοντες (κυρίως ο υπερακάνθιος τένοντας)- προεξέχει είναι επιρρεπείς σε τενοντίτιδες ώμου. Η ευαισθησία τους αυτή οφείλεται στη συνεχόμενη τριβή του τένοντα πάνω στο ακρωνύμιο.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η τενοντίτιδα ώμου;

Το βασικότερο σύμπτωμα της τενοντίτιδας ώμου, και πολλές φορές το μοναδικό, είναι ο οξύς πόνος στον ώμο.  Η ένταση του πόνου δεν είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις, αφού εξαρτάται από το βαθμό της φλεγμονής. Επίσης, μπορεί να είναι είτε μόνιμος, είτε περιστασιακός κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων. Ο μόνιμος πόνος, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας του ασθενούς, είναι ένα σύμπτωμα που αφορά σοβαρές τενοντοπάθειες.  Επιπροσθέτως, ο πόνος αυτός μπορεί να διαχέεται σε όλο το άνω άκρο ή να αντανακλά στην ωμοπλάτη και τον αυχένα.

Εκτός του πόνου, ο ασθενής με τενοντίτιδα ώμου αδυνατεί να σηκώσει το χέρι του πάνω από κάποιο επίπεδο ή αδυνατεί να το συγκρατήσει σε κάποιο επίπεδο. Τέλος, κάποια από τα συχνότερα συμπτώματα  είναι ο κριγμός και η ευαισθησία γύρω από την περιοχή του ώμου.

Τενοντίτιδα ώμου & Διάγνωση

Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου πρέπει να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Μετά τη λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του είναι αναγκαία η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων για τον ακριβή εντοπισμό του τένοντα που έχει υποστεί βλάβη. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν τη διάγνωση είναι  κυρίως η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία εκλογής για την τενοντίτιδα ώμου εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, το μέγεθος της βλάβης και η γενική κατάσταση της υγείας του. Σε περιστατικά όπου η τενοντίτιδα βρίσκεται σε αρχικά στάδια η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Ανάπαυση
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Φυσικοθεραπεία για μυϊκή ενδυνάμωση της περιοχής
 • Χορήγηση κορτιζόνης ενέσιμα
 • Χρήση θεραπείας PRP

Την οριστική λύση στην τενοντίτιδα ώμου δίνει η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της αρθροσκόπησης ώμου. Η σύγχρονη μέθοδος της αρθροσκόπησης επιτρέπει στον χειρουργό να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και μέσω μικρών τομών να αποκαθιστά άμεσα οποιαδήποτε βλάβη. Ο μετεγχειρητικός πόνος σχεδόν εκμηδενίζεται και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μιχαήλ Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ορθοπαιδικής πάθησης δυσχεραίνει την καθημερινότητά σας. Στο Orthobiology Surgery Center εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας και χρησιμοποιούνται μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση για την τενοντίτιδα ώμου ή για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Η κύρια αιτία της τενοντίτιδας είναι η παρουσία φλεγμονής σε ορισμένο τένοντα της άρθρωσης. Οι παράγοντες πρόκλησης της φλεγμονής είναι οι εξής:

 • Υπερβολική καταπόνηση και χρήση των τενόντων του ώμου π.χ. αθλητές κολύμβησης
 • Πτώση πάνω στον ώμο
 • Ευαισθησία λόγω ανατομικών λόγων

 

 • Πόνος που εξαρτάται από τον βαθμό της φλεγμονής
 • Περιορισμός κίνησης του ώμου
 • Ευαισθησία στην άρθρωση
 • Κριγμός

 

Πέρα από την κλινική εξέταση που θα πραγματοποιήσει ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός, πρέπει να διενεργηθούν ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία) ώστε να διαπιστωθεί ποιος από τους τένοντες πάσχει και σε ποιο βαθμό.

 

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του ώμου εξαρτάται από τα ευρήματα της διάγνωσης και τον βαθμό της φλεγμονής. Σε ήπιες καταστάσεις συνιστάται η συντηρητική θεραπεία. Αντιθέτως, σε σοβαρές καταστάσεις την λύση δίνει η αρθροσκόπηση ώμου, η οποία είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Orthobiology_CTA

Orthobiology_CTA_Mobile_2