Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Παραμορφώσεις άκρου ποδός

  • Αρχική
  • Παραμορφώσεις άκρου ποδός

 

παραμορφώσεις άκρου ποδός

 

Οι παραμορφώσεις άκρου ποδός αποτελούν μια ετερογενή ομάδα συγγενών ή επίκτητων ανωμαλιών του σχήματος του άκρου ποδός, οι οποίες ταξινομούνται σύμφωνα με την κλινική τους εμφάνιση.

 

Πώς ορίζεται μια παραμόρφωση του άκρου ποδός;

Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για καταστάσεις, κατά τις οποίες εμφανίζονται αποκλίσεις από το φυσιολογικό σχήμα του άκρου ποδός.

Πολλές από αυτές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής των ασθενών ως αποτέλεσμα κυρίως κληρονομικής προδιάθεσης, ανατομικών παραλλαγών από τη γέννηση και πιο σπάνια από επιλογή ακατάλληλων  υποδημάτων ή εσφαλμένης φόρτισης του ποδιού.

Τις περισσότερες φορές οι παραμορφώσεις αφορούν στο πρόσθιο τμήμα του άκρου ποδός και των δακτύλων.

 

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα των παραμορφώσεων άκρου ποδός;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της παραμόρφωσης. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται πόνος, ενώ συχνά προκύπτουν και μεταβολές στο βάδισμα των ασθενών.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι περισσότερες παραμορφώσεις μπορούν να εντοπισθούν με την επισκόπηση του ποδιού από το γιατρό, καθώς ανάλογα με το είδος τους παρουσιάζουν συγκεκριμένη κλινική εικόνα.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις χρησιμεύουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης, την εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος, καθώς και το σχεδιασμό της θεραπείας.

 

Ποιες είναι οι συνηθέστερες παραμορφώσεις του άκρου ποδός;

 

παραμορφώσεις άκρου ποδός3 παραμορφώσεις άκρου ποδός παραμορφώσεις άκρου ποδός

Γαμψοδακτυλία                                                     Βλαισός μέγας δάκτυλος                      Σφυροδακτυλία

 

 

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι)

Ο Βλαισός μέγας δάκτυλος είναι μια από τις συχνότερες ανατομικές ανωμαλίες στο μεγάλο δάκτυλο του ποδός. Αφορά κυρίως γυναίκες και σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση. Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν την παραμόρφωση έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Πρόκειται για μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης ακτίνας του άκρου ποδός, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο στρέφεται προς τα έξω, ενώ το πρώτο μετατάρσιο προς τα έσω, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Κλινικά παρατηρείται βλαισότητα και πρηνισμός του μεγάλου δακτύλου του ποδός και δυσκαμψία της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης.

Τα συμπτώματα του βλαισού μέγα δακτύλου περιλαμβάνουν πόνο και παραισθησία (προσωρινό μούδιασμα) εξαιτίας της συμπίεσης που προκαλεί η παραμόρφωση στο δακτυλικό νεύρο.

 

Σφυροδακτυλία

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η σφυροδακτυλία είναι μια παραμόρφωση των δακτύλων του ποδός. Συμβαίνει όταν η εγγύς φάλαγγα του δακτύλου (βάση) στρέφεται προς τα πάνω, η μέση φάλαγγα στρέφεται προς τα κάτω και η ονυχοφόρος φάλαγγα βρίσκεται ευθεία, με το δάκτυλο να ακουμπά στο έδαφος.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο του ποδιού, με μεγαλύτερη συχνότητα στο δεύτερο και ακολούθως στο τρίτο.

Βασικότερο σύμπτωμα της παραμόρφωσης είναι ο πόνος, ο οποίος προκαλείται κυρίως από τους κάλους ή την υπερκεράτωση της ράχης των δακτύλων, λόγω της τριβής τους με το παπούτσι.

 

Γαμψοδακτυλία

Όπως και η σφυροδακτυλία, πρόκειται για μια παραμόρφωση των δακτύλων του άκρου ποδός. Συμβαίνει όταν η εγγύς φάλαγγα του δακτύλου (βάση) στρέφεται προς τα πάνω και η μέση και η ονυχοφόρος φάλαγγα στρέφονται προς τα κάτω, με αποτέλεσμα το δάκτυλο να βρίσκεται κάθετο προς το έδαφος.

Ο πόνος και η ερυθρότητα στην πάνω επιφάνεια των δακτύλων είναι τα κυριότερα συμπτώματα, τα οποία οφείλονται στην πίεση που υφίστανται τα δάκτυλα από τα υποδήματα. Πόνος ή κάλοι μπορούν να αναπτυχθούν και στο πέλμα.

Τα αίτια της σφυροδακτυλίας και γαμψοδακτυλίας μπορεί να είναι πολλά:

  • Κληρονομικότητα
  • Ρευματοειδής ή ψωριασική αρθρίτιδα
  • Νευρολογικές νόσοι
  • Κοιλοποδία
  • Ακατάλληλα υποδήματα
  • Σακχαρώδης διαβήτης

 

Πώς θεραπεύονται οι παραμορφώσεις του άκρου ποδός;

Ανάλογα με το είδος και την έκταση της πάθησης ο Ορθοπαιδικός θα αξιολογήσει κλινικά τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά της παραμόρφωσης και θα προτείνει το καταλληλότερο πλάνο θεραπείας.

Στις περιπτώσεις της σφυροδακτυλίας και γαμψοδακτυλίας συνήθως συστήνεται αρχικά κάποια συντηρητική θεραπεία με ειδικά σιλικονούχα ναρθηκάκια, τα οποία στερεώνουν τα δάκτυλα στη φυσιολογική ανατομική τους θέση. Φυσικά συστήνεται η χρήση άνετων υποδημάτων. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης των παραμορφώσεων με στόχο την οριστική θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σε περιπτώσεις βλαισού μέγα δακτύλου η συντηρητική αντιμετώπιση με τοποθέτηση αποστατών σιλικόνης μεταξύ πρώτου και δεύτερου δακτύλου φαίνεται να μην ανακουφίζει αποτελεσματικά τους ασθενής. Η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση της παραμόρφωσης εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και το κατά πόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που ενοχλούνται ακόμα και από μικρές παραμορφώσεις και άλλοι που αντιμετωπίζουν πιο εκτεταμένο πρόβλημα και δεν αναφέρουν σημαντικές ενοχλήσεις.

 

Για αντιμετώπιση οποιασδήποτε παραμόρφωσης του άκρου ποδός ή οποιασδήποτε άλλης ορθοπαιδικής πάθησης μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Orthobiology Surgery Center και τους Ειδικούς Ορθοπαιδικούς του Κέντρου.

 

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA