Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Αρθροπλαστική Ώμου

 

αρθροπλαστική ώμου
[content_table]

Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι η επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσης του ώμου με προθέσεις, δηλαδή με τεχνητά εμφυτεύματα. Πρόκειται για μία μέθοδο που μειώνει τον πόνο και επαναφέρει την κίνηση.

 

Ανατομία ώμου

Ο ώμος αποτελείται από το βραχιόνιο οστό, την ωμοπλάτη και την κλείδα. Συγκεκριμένα, η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την κεφαλή του βραχιόνιου οστού και την ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Αυτά τα δύο τμήματα φθείρονται λόγω καταπόνησης, τραυματισμού ή κάποιας πάθησης.

 

Σε ποια είδη διακρίνεται η αρθροπλαστική ώμου;

Ανάλογα με τη βλάβη που έχει υποστεί η άρθρωση ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα επιλέξει  την ολική αρθροπλαστική ή ημιαρθροπλαστική ή την ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου. Κατά την ολική αρθροπλαστική αντικαθίσταται ολόκληρη η άρθρωση, ενώ κατά την ημιαρθροπλαστική μόνο μέρος αυτής. Στην περίπτωση όμως που το τενόντιο πέταλο έχει υποστεί ρήξη, τότε επιλέγεται η ανάστροφη αρθροπλαστική. Κατά την ανάστροφη αρθροπλαστική αλλάζει η ανατομία του ώμου. Το σφαιρικό και το κοίλο τμήμα αλλάζουν θέση, με το σφαιρικό να αποτελεί πλέον τμήμα της ωμοπλάτης και το κοίλο τμήμα του βραχιονίου οστού.

To OrthoBiology Surgery Center αποτελεί πρότυπο κέντρο αντιμετώπισης παθήσεων και κακώσεων του μυοσκελετικού. Όλη η επιστημονική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Ιωσηφίδη Μιχάλη δίνουν λύσεις πλήρους αντιμετώπισης στις βλάβες των αρθρώσεων ώμου.

 

Ποιες παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθρίτιδα είναι η πάθηση που είναι υπεύθυνη για τις βλάβες που προκαλούνται στην άρθρωση. Πιο συγκεκριμένα η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής και η μετατραυματική αρθρίτιδα προκαλούν πόνο και μειώνουν το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

 

Πότε ενδείκνυται η αρθροπλαστική ώμου;

Όταν η αρθρίτιδα ώμου έχει προχωρήσει και οι συντηρητικές προσεγγίσεις δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του ασθενούς τότε επιλέγεται η αρθροπλαστική ώμου.

Πιο συγκεκριμένα όταν ο ασθενής:

  • βιώνει έντονο πόνο
  • αισθάνεται πόνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • λαμβάνει αναλγητικά
  • αποφεύγει καθημερινές δραστηριότητες λόγω περιορισμένης λειτουργικότητας του ώμου

 

Ποια είναι η διαδικασία της αρθροπλαστικής ώμου;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός εισέρχεται στη φθαρμένη άρθρωση μέσα από μία τομή που πραγματοποιεί στο εμπρόσθιο μέρος του ώμου. Αφαιρεί τις επιφάνειες που έχουν υποστεί βλάβη και τις αντικαθιστά με προθέσεις, δηλαδή εμφυτεύματα ανθεκτικά στο χρόνο. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση έπειτα από αρθροπλαστική ώμου;

Μετά την επέμβαση, συνήθως ο ασθενής θα παραμείνει μία με δύο μέρες στην κλινική. Στο σημείο του τραύματος θα νιώθει πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα. Τις πρώτες μέρες μπορεί να χρησιμοποιήσει νάρθηκα. Δεν επιτρέπεται όμως να σηκώσει βάρος ή να στηριχτεί με το χειρουργημένο χέρι. Παρόλα αυτά συνιστάται να πραγματοποιεί απλές κινήσεις που δεν προκαλούν πόνο αλλά βοηθούν στην αποκατάσταση. Ο ιατρός θα συστήσει στον ασθενή και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για μυϊκή ενδυνάμωση και ανάκτηση του εύρους κίνησης.

 

Πόση διάρκεια ζωής έχει μία αρθροπλαστική ώμου;

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται δεν έχουν προσδιορισμένη διάρκεια. Υπόκεινται στη φθορά του χρόνου (κυρίως μετά από 2 δεκαετίες) και εφόσον υπάρχει κακή χρήση ή επιπλοκή. Η επέμβαση προσφέρει στον ασθενή πολύ καλά αποτελέσματα, ανακουφίζει από τον πόνο και επαναφέρει την κίνηση.

Επικοινωνήστε με το Orthobiology Surgery Center για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αρθροπλαστική ώμου. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δρ. Ιωσηφίδης Μιχάλης, Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση περιστατικών αρθροπλαστικής, έπειτα από εξατομικευμένη εξέταση θα σας προτείνει το καταλληλότερο είδος αρθροπλαστικής ώμου.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA