Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

  • Αρχική
  • Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

 

σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου

Τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ή σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ορίζεται ως η πρόσκρουση τενόντων του ώμου στο ακρώμιο (μικρό οστό στην περιοχή της ωμοπλάτης-«επωμίδα»). Πρόκειται ουσιαστικά για φλεγμονή στους τένοντες του στροφικού πετάλου στον υπακρωμιακό χώρο. Η πρόσκρουση αυτή προκαλεί πόνο στην περιοχή του ώμου και μειωμένο εύρος κίνησης.

 

Ποιες αιτίες προκαλούν το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου με την συνεπακόλουθη τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί από τις παρακάτω αιτίες:

  • Έντονη αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει υπερχρήση του ώμου
  • Συχνή και διαρκής καταπόνηση ώμου
  • Ανατομικοί παράγοντες: διαφορές στην ανατομία του ακρωμίου

Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε που ασχολούνται εντατικά με αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ώμου ή ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου προκαλεί πόνο στο μπροστινό και στο άνω τμήμα του ώμου. Ο πόνος γίνεται πιο έντονος κατά τη χρήση της άρθρωσης, υποχωρεί όμως κατά την ανάπαυση. Παράλληλα μπορεί να παρατηρηθεί δυσκαμψία και αδυναμία.

Το Κέντρο Αντιμετώπισης Ορθοπαιδικών Παθήσεων, OrthoBiology Surgery Center, εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που επιφέρει το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου.

 
 

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου;

Η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου πραγματοποιείται από ειδικό Ορθοπαιδικό. Ο ιατρός θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση αφού ζητήσει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς. Με κάποια απλά κλινικά test μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του συνδρόμου. Όμως οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Θα χρειαστεί ακτινογραφία για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης άλλων παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα ώμου ή η ασβεστοποιός τενοντίτιδα. Εφόσον κριθεί απαραίτητο ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί και σε μαγνητική τομογραφία.

 

Ποια θεραπεία ακολουθείται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου;

Στα πρώτα στάδια της πάθησης ακολουθείται η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Κορτικοστεροειδή
  • Θεραπεία PRP
  • Φυσιοθεραπεία

Οι περισσότερες περιπτώσεις του συνδρόμου αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει αποτελέσματα αλλά ο πόνος συνεχίζει να είναι έντονος και το εύρος κίνησης μειωμένο, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Στην περίπτωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου επιλέγεται η αρθροσκόπηση ώμου. Πρόκειται για μία ασφαλή επέμβαση με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 95%.

Με την αρθροσκόπηση:

  • Βελτιώνεται το εύρος κίνησης με την αποκατάσταση των ρήξεων υπερακανθίου.
  • Μειώνεται ο πόνος με τον καθαρισμό του υπακρωμιακού θυλάκου και την αφαίρεση τμήματος του ακρωμίου με σκοπό την αύξηση του χώρου στην οποία κινείται η βραχιόνια κεφαλή.

Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που παραπέμπουν στην εμφάνιση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ορθοπαιδικό, Δρ. Ιωσηφίδη Μιχάλη. Ο ιατρός εξειδικεύεται στις παθήσεις και τις κακώσεις ώμου και εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση τους.

Orthobiology_CTA_Mobile_2 Orthobiology_CTA