Ο οσφυαλγία αποτελεί, μετά το κρυολόγημα, τη δεύτερη συχνότερη αιτία ακούσιας αποχής από την εργασία και τις δραστηριότητες για ανθρώπους κάτω των 45 ετών. Επίσης αποτελεί και το δεύτερη σε συχνότητα σύμπτωμα, που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό της τάξης του 70% των ενηλίκων θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους οσφυαλγία, με ή χωρίς την παρουσία ισχιαλγίας. Στη χώρα μας το ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν από οσφυαλγία είναι αρκετά υψηλό, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, παραμένει αδιευκρίνιστο το αίτιο που την προκαλεί (μη ειδική οσφυαλγία).
Τι είναι η οσφυαλγία και η ισχιαλγία;
Η λέξη οσφυαλγία είναι σύνθεση και περιλαμβάνει τους όρους όσφυς και άλγος, δηλαδή μέση (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και πόνος. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και όχι ανεξάρτητη πάθηση, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις.
Με απλά λόγια ως οσφυαλγία ορίζεται η αιφνίδια εγκατάσταση πόνου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή τη μέση. Εκτός από τον πόνο, συνήθως εκδηλώνεται και με μυϊκή τάση ή ακαμψία στο κατώτερο σημείο της οσφυϊκής καμπύλης. Σε πολλούς ασθενείς ο πόνος στη μέση αντανακλά και στα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται ως ισχιαλγία, δηλαδή άλγος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου.
Πώς ταξινομείται η οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία συνήθως υποχωρεί εντός των 12 πρώτων εβδομάδων. Στην περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται ως οξεία οσφυαλγία, ενώ αν επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή επαναλαμβάνεται, κάνουμε λόγο για χρόνια οσφυαλγία.
Μια άλλη κατηγοριοποίηση της οσφυαλγίας σχετίζεται με το αίτιο που την προκαλεί. Έτσι διακρίνεται η μη ειδική και η ειδική οσφυαλγία.
- Μη ειδική χαρακτηρίζεται η οσφυαλγία, τα αίτια της οποίας δεν ανιχνεύονται. Συνήθως οφείλεται σε καλοήθη μυοσκελετικά προβλήματα.
- Ειδική χαρακτηρίζεται η οσφυαλγία, η οποία οφείλεται σε συγκεκριμένα ανιχνεύσιμα αίτια, τα οποία μπορεί να είναι μηχανικά (ορθοπαιδικές παθήσεις, τραυματισμοί κλπ), ψυχοκοινωνικά (stress, καταθληπτική διάθεση κλπ), φλεγμονώδη (φλεγμονώδεις αρθρίτιδες) ή μεταβολικά (οστεοπόρωση, οστεοπενία).
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οσφυαλγίας;
Στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την οσφυαλγία περιλαμβάνονται:
- Η ηλικία
- Το γυναικείο φύλο
- Το αυξημένο σωματικό βάρος
- Η γενική υγεία
- Εργασία που απαιτεί συνεχείς επικύψεις, συστροφές και άρση μεγάλου βάρους
- Η λανθασμένη στάση σώματος
Ποια περαιτέρω συμπτώματα θα πρέπει να ανησυχήσουν τους ασθενείς;
Όπως προαναφέρθηκε η οσφυαλγία και η ισχιαλγία αποτελούν συμπτώματα κάποιας πάθησης. Ένας έμπειρος Ορθοπαιδικός Χειρουργός είναι σε θέση να εντοπίσει τα ακριβή αίτια που προκαλούν τον πόνο, έπειτα από προσεκτική κλινική αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή προς αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι τα εξής:
- Απώλεια βάρους
- Μούδιασμα ή αδυναμία στα κάτω άκρα
- Πυρετός
- Εφίδρωση
- Οξύς πόνος που δεν υποχωρεί με λήψη παυσίπονου ή αντιφλεγμονοδών χαπιών
Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία;
Η θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με χάπια παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά ή επισκληρίδια έγχυση φαρμάκων. Η ελεγχόμενη γυμναστική, κατά την περίοδο που έχει παρέλθει η οξεία φάση και οι φυσικοθεραπείες με ειδικές ασκήσεις συνήθως βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η ανάπαυση και η προσωρινή διακοπή των έντονων δραστηριοτήτων θεωρούνται απαραίτητες για την ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο.
Η χειρουργική αντιμετώπιση από Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό συνίσταται εφόσον η συντηρητική θεραπεία έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και τα συμπτώματα εμμένουν περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα των ασθενών.
Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και αν η οσφυαλγία και η ισχιαλγία επιφέρουν σημαντική έκπτωση στην ποιότητα της καθημερινότητάς σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Κλινική Ορθοπαιδικών Παθήσεων Orthobiology Surgery Center.