Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Κατάγματα Σπονδύλων ΘΜΣΣ και ΟΜΣΣ

  • Αρχική
  • Κατάγματα Σπονδύλων ΘΜΣΣ και ΟΜΣΣ

 

ρήξη ΠΧΣ

 

Η σπονδυλική στήλη διακρίνεται σε 5 τμήματα: στην αυχενική, τη θωρακική, την οσφυϊκή, την ιερή και την κοκκυγική μοίρα. Η θωρακική μοίρα (ΘΜΣΣ) διαρθρώνεται από 12 ισχυρούς σπονδύλους, ενώ η οσφυϊκή μοίρα (ΟΜΣΣ) από 5 αρκετά μεγάλους.

Κάθε σπόνδυλος της ΘΜΣΣ και της ΟΜΣΣ διακρίνεται σε 3 κολώνες. Η σοβαρότητα των καταγμάτων συνδέεται με τον αριθμό των κολώνων που τραυματίζονται. Αν ο τραυματισμός επέλθει σε 2 ή 3 κολώνες ενός ή και παραπάνω σπονδύλων, τότε ο ασθενής θα αντιμετωπίσει αστάθεια που κατ’ επέκταση μπορεί να δημιουργήσει νευρολογικό πρόβλημα.

Κατάγματα σπονδύλων: Είδη και αίτια

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης διακρίνονται στα παθολογικά και τα τραυματικά. Τα παθολογικά μπορεί να προκύψουν λόγω αποδυνάμωσης ή κάποιας διαταραχής της ανατομίας του σπονδύλου ή από κάποιον όγκο. Στα παθολογικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης ανήκουν κυρίως ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με οστεοπόρωση (οστεοπορωτικά κατάγματα). Σε αυτή την περίπτωση, λόγω αραίωσης της οστικής μάζας, ο σπόνδυλος μπορεί να υποστεί καθίζηση (συμπιεστικά κατάγματα).

Τα τραυματικά κατάγματα προκύπττουν από καταπόνηση, πρόσκρουση ή πτώση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσδιοριστεί αν έχει τραυματιστεί ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές δομές, έτσι ώστε ο ιατρός να αποφασίσει την καλύτερη τεχνική αντιμετώπισης. Τα κατάγματα σπονδύλου οσφυϊκής και θωρακικής μοίρας συνήθως προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα ή από πτώση από μεγάλο ύψος.

Η Κλινική Ορθοπαιδικών Παθήσεων OrthoBiology Surgery Center εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση παθήσεων και κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος και όλοι οι επιστημονικοί συνεργάτες διαθέτουν  πολυετή εμπειρία σε κατάγματα σπονδύλων θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας.

Κατάγματα σπονδύλων: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα κάταγμα σπονδύλου είναι τα εξής:

  • Πόνος στην τραυματισμένη περιοχή
  • Μούδιασμα άκρων
  • Παραισθησίες ή δυσαισθησίες άκρων ή κορμού
  • Αδυναμία κίνησης άκρων
  • Παράλυση

 

Κατάγματα σπονδύλων: Διάγνωση

Για τη διάγνωση καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός θα εξετάσει τον ασθενή και έπειτα θα τον παραπέμψει να υποβληθεί στις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Ακτινογραφία
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι καθοριστικά για την επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθηθεί, συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την υποστήριξη των τραυματισμένων σπονδύλων, ενώ η χειρουργική αποκαθιστά τη σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη και αποσυμπιέζει τα νεύρα.

 

Κατάγματα σπονδύλων: Αντιμετώπιση

Τα κατάγματα των σπονδύλων πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς μπορεί να επιδεινωθούν με την κίνηση του ασθενούς και να προκαλέσουν ευρύτερη βλάβη. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την υποστήριξη των τραυματισμένων σπονδύλων, ενώ η χειρουργική αποκαθιστά τη σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη και αποσυμπιέζει τα νεύρα.

Τα παθολογικά και τραυματικά κατάγματα αντιμετωπίζονται με:

  • Κυφοπλαστική- Σπονδυλοπλαστική: πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση καταγμάτων που προκαλούνται από κάποιο τραυματισμό, όγκο ή οστεοπόρωση. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο που ενισχύει τους σπονδύλους που έχουν υποστεί βλάβη διαδερμικά (έγχυση ειδικού τσιμέντου). Επιλέγεται για την αντιμετώπιση του πόνου, τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και την αποσυμπίεση των νευρικών δομών.
  • Σπονδυλοδεσία: επιλέγεται για την αντιμετώπιση της αστάθειας της σπονδυλικής στήλης. Κατά το χειρουργείο χρησιμοποιούνται ειδικά μεταλλικά υλικά και ενίοτε μοσχεύματα και για την σταθεροποίηση και επιδιόρθωση της βλάβης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το OrthoBiology Surgery Center. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Δρ. Ιωσηφίδης Μιχάλης και οι συνεργάτες του εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και θα σας προτείνει την καταλληλότερη αντιμετώπιση για το πρόβλημα σας.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA