Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

 

οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Με έναν σύντομο ορισμό, ο ιατρικός όρος αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος και αφορά την εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, είναι «άγνωστης» αιτιολογίας («ιδιοπαθής»), ενοχοποιούνται όμως μια σειρά από προδιαθεσικοί παράγοντες (ηλικία, ενδαρθρικός τραυματισμός, σωματικό βάρος, δραστηριότητα, κληρονομικότητα). Μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα, «προτιμά» όμως εκείνες που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, όπως το ισχίο ή το γόνατο.

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου προκαλεί πόνο και δυσκαμψία, συμπτώματα, τα οποία προοδευτικά εντείνονται. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να ξεκινήσει με απλές ενοχλήσεις στην περιοχή και με τον καιρό να καταλήξει να αποτρέπει τον πάσχοντα από απλές δραστηριότητες, όπως η ανάβαση στη σκάλα, ή το περπάτημα, δυσχέρεια στην κάμψη του ισχίου («δεν μπορώ να κάτσω σταυροπόδι», «δυσκολεύομαι να βάλω την κάλτσα μου»). Ως εκ τούτου είναι σημαντική η αντιμετώπιση της ασθένειας στα πρώιμα στάδιά της, ώστε ο αντίκτυπος στη ζωή και τις συνήθειες των ασθενών να είναι κατά το δυνατό μικρότερος.

 

Ανατομία του ισχίου

H ανατομία του ισχίου, επιτρέπει στην άρθρωση να είναι εκπληκτικά ισχυρή και εύκαμπτη, ώστε αφενός να φέρει το βάρος του ανθρώπινου σώματος και ταυτοχρόνως να επιτρέπει τις απαραίτητες κινήσεις. Βρίσκεται στην κεφαλή του μηριαίου οστού και μαζί σχηματίζουν μια δομή, που συχνά παρομοιάζεται με «μπάλα και υποδοχή». Ο σχηματισμός αυτός επιτρέπει την κάμψη και την επέκταση του ισχίου, την απαγωγή & προσαγωγή, καθώς και την περιστροφή του, όλους τους τύπους κίνησης δηλαδή που εκτελούνται.

Οι δύο επιφάνειες είναι επικαλυμμένες με τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος μαζί με το αρθρικό υγρό σχηματίζει μία ολισθηρή επιφάνεια, που προστατεύει τα οστά από τις μεταξύ τους τριβές.

Ο οστεοαρθρίτιδα ισχίου προκαλείται όταν ο χόνδρος αλλοιώνεται επιτρέποντας έτσι την τριβή μεταξύ των οστών.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Αίτια

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι είναι πιθανό να συμβάλουν στην εμφάνιση ή τη σύντομη εξέλιξη της ασθένειας:

 • Προηγούμενος τραυματισμός της περιοχής
 • Παχυσαρκία
 • Ηλικία
 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Υπερβολική & χρόνια καταπόνηση της περιοχής
 • Ανισοσκελία

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Συμπτώματα

Το συνηθέστερο και πιο ενοχλητικό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ο πόνος στην περιοχή. Αναπτύσσεται παροδικά στις περισσότερες περιπτώσεις και μπορεί να είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αντανακλαστικό πόνο στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς ή στο γόνατο
 • Δυσκαμψία
 • «Κλείδωμα» της άρθρωσης κατά τη διάρκεια μιας κίνησης
 • Μεταβολές στην ένταση του πόνου ανάλογα με τον καιρό

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Διάγνωση

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, ο οποίος μετά τη λήψη του ιστορικού θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα προτείνει περαιτέρω απλές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινολογικό έλεγχο, ή φυσική εξέταση.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Θεραπεία

Οι συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου εστιάζουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στη θεραπεία της νόσου, καθώς η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Μη χειρουργική αντιμετώπιση

Όπως και με άλλες αρθριτικές καταστάσεις, η πρώιμη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι μη χειρουργική και αφορά σε:

 • Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, ώστε να προστατεύεται κατά το δυνατόν η άρθρωση
 • Απώλεια βάρους, για μείωση της πίεσης που ασκείται στην άρθρωση
 • Φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη βελτίωση και αποκατάσταση του εύρους κίνησης, ενώ ταυτοχρόνως θα ενισχύσει τους μύες στο πόδι και στο ισχίο
 • Φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία θα ανακουφίσουν τον πόνο και θα μειώσουν τη φλεγμονή
 • Eγχύσεις μέσα στην άρθρωση με κορτικοειδή ως ισχυρά αντιφλεγμονώδη ή υαλουρονικού και πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRPs) σε μια προσπάθεια να ελέγξουμε την εξέλιξη της νόσου, όταν αυτή είναι σε πρώιμα στάδια.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Χειρουργική αντιμετώπιση

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε επιβάλλεται η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική χειρουργική μέθοδος επιλογής αποτελεί η αρθροπλαστική ισχίου. Η χειρουργική αυτή διαδικασία αφορά την αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης με τα κατάλληλα υλικά (προθέσεις) για αποκατάσταση της λειτουργίας του ισχίου.

Όπως προαναφέρθηκε το σημαντικότερο στάδιο στη θεραπεία του αρθριτικού ισχίου είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το OrthoBiology Surgery Center και τον Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθυντή της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων «Γεώργιος Νούλης» και Πρόεδρο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας και Θράκης , για επίλυση οποιαδήποτε απορίας σχετικά με οποιοδήποτε ορθοπαιδικό ζήτημα σας απασχολεί.

 

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA