Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Τροχαντηρίτιδα

 

τροχαντηρίτιδα

Τι είναι η τροχαντηρίτιδα;

Η τροχαντηρίτιδα αποτελεί φλεγμονή της περιοχής του ισχίου και συγκεκριμένα του θυλάκου του τροχαντήρα του μηριαίου οστού. Ο θύλακος είναι ο υμένας που περιβάλει τον τροχαντήρα (την προεξοχή κάτω από το δέρμα στο άνω άκρο του μηριαίου οστού). Βοηθάει στη μείωση της τριβής και με τον τρόπο αυτό προσδίδει άνεση στην κίνηση. Όμως, μπορεί να ερεθιστεί λόγω τραυματισμού ή επαναλαμβανόμενης κίνησης.  Πρόκειται για μία πολύ επίπονη κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες (λόγω ανατομίας της λεκάνης), και σε αθλητές όπως δρομείς, ποδηλάτες, ποδοσφαιριστές και κολυμβητές.

 

Πως προκαλείται η τροχαντηρίτιδα;

Οι πιο συχνοί λόγοι εμφάνισης της τροχαντηρίτιδας είναι:

  • Τραυματισμός του ισχίου
  • Υπερχρήση αρθρώσεων ισχίου
  • Ανισοσκελία κάτω άκρων
  • Παθήσεις (όπως η ουρική και η ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή (όπως αρθροπλαστική ισχίου)

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η τροχαντηρίτιδα;

Η πάθηση της τροχαντηρίτιδας μπορεί να εμφανιστεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνος που εντοπίζεται στην εξωτερική πλευρά του ισχίου και μπορεί να είναι αισθητός μέχρι και το γόνατο.
  • Αντιμετώπιση έντονων συμπτωμάτων σε διάφορες δραστηριότητες όπως σε ανηφόρες, κατά το ανέβασμα σκάλας, το τρέξιμο, το βάδισμα μεγάλης απόστασης και κατά την προπόνηση των αθλητών.

Στα πρώτα στάδια της τροχαντηρίτιδας, με την ξεκούραση του ασθενούς υποχωρούν και τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη δίνει την ανάλογη σημασία. Όμως όσο η πάθηση εξελίσσεται, τόσο πιο έντονες γίνονται οι ενοχλήσεις. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Αντιμετώπισης Ορθοπαιδικών Παθήσεων, OrthoBiology Surgery Center.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της τροχαντηρίτιδας;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ο ειδικός Ορθοπαιδικός μπορεί να προτείνει και απεικονιστικές εξετάσεις για να αποκλείσει κάποια άλλη πάθηση που μπορεί να εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως τροχαντηρίτιδα.

 

Πως θεραπεύεται η τροχαντηρίτιδα;

Η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων συντηρητική. Η συντηρητική αντιμετώπιση συνιστάται σε:

  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
  • Ανάπαυση ασθενούς από δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ενέσεις κορτιζόνης
  • Έγχυση Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια (PRP)

Αν όμως οι μέθοδοι της συντηρητικής θεραπείας αποτύχουν και δεν παρατηρείται βελτίωση του ασθενούς ή αν παρατηρηθεί υποτροπή της πάθησης, τότε επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση του φλεγμένωντος θυλάκου).

 

Αν νιώθετε πόνο στην περιοχή του ισχίου, ο οποίος περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες κλείστε το ραντεβού σας στο OrthoBiology Surgery Center. O Χειρουργός Ορθοπαιδικός και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Αντιμετώπισης Ορθοπαιδικών Παθήσεων, Δρ. Ιωσηφίδης Μιχάλης, έπειτα από κλινική εξέταση θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA