Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Ρήξη οπίσθιου χιαστού

Ρήξη οπίσθιου χιαστού

Η ρήξη οπίσθιου χιαστού είναι μια κάκωση, η οποία δεν είναι τόσο συχνή όσο άλλες κακώσεις του γόνατος. Προκαλείται συνήθως εξαιτίας της άσκησης ισχυρής βίας στο γόνατο. Ειδικότερα, η ρήξη οπίσθιου χιαστού είναι αποτέλεσμα ισχυρής βίας στην κνήμη με φορά προς τα πίσω.

 

Τι είναι ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος;

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι από τους ισχυρότερους συνδέσμους του γόνατος, και είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητά του. Είναι υπεύθυνος για τη συγκράτηση της κνήμης στη θέση της, έτσι ώστε να μην ολισθαίνει προς τα πίσω.

 

Βαθμοί ρήξης οπίσθιου χιαστού συνδέσμου

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάκωσης που υφίσταται ο οπίσθιος χιαστός κατά τον τραυματισμό του, ακολουθείται η εξής ταξινόμηση:

1ου βαθμού ρήξη: σε αυτή την περίπτωση, ο σύνδεσμος υφίσταται ελαφριά κάκωση και μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος. Η κνήμη μετατοπίζεται οπίσθια έως και 5 χιλιοστά.

2ου βαθμού ρήξη: ο σύνδεσμος υφίσταται πλήρη ρήξη και η κνήμη μετατοπίζεται προς τα πίσω από 6 έως 10 χιλιοστά.

3ου βαθμού ρήξη: σε αυτή την περίπτωση η κνήμη μετατοπίζεται προς τα πίσω πάνω από 10 χιλιοστά.

 

Πώς μπορεί να συμβεί η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Όπως προαναφέρθηκε, η ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει κατόπιν άσκησης ισχυρής βίας στο γόνατο, όταν αυτό είναι λυγισμένο (π.χ. τροχαίο).Τα τροχαία ατυχήματα στατιστικά είναι ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης της κάκωσης.  Επιπροσθέτως, μπορεί να συμβεί μετά από πτώσεις από μεγάλο ύψος, όπου το πόδι είναι τεντωμένο. Τέλος, μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, σε αθλητές ποδοσφαίρου, μπάσκετ, σκι κ.ά. κατά υπερβολική κάμψη ή υπερέκταση του γόνατος, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Ρήξη οπίσθιου χιαστού & Συμπτώματα

Οι ασθενείς με ρήξη οπίσθιου χιαστού παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Οξύ πόνο στο πίσω μέρος του γόνατος
  • Οίδημα
  • Περιορισμός κίνησης της άρθρωσης
  • Αίσθημα αστάθειας

Τα παραπάνω συμπτώματα προκαλούν στον ασθενή χωλότητα ή πλήρη αδυναμία βάδισης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης του οπίσθιου χιαστού δεν είναι τόσο εύκολη, όπως άλλες κακώσεις του γόνατος. Συνήθως με τη ρήξη οπίσθιου χιαστού συνυπάρχουν και άλλες κακώσεις του γόνατος. Οι συνήθεις κακώσεις είναι:

Ο θεράπων ορθοπαιδικός, πριν την κλινική εξέταση του ασθενούς θα πρέπει να λάβει το λεπτομερές ιστορικό του. Ένας ορθοπαιδικός, όπως ο Δρ.Ιωσηφίδης, με εμπειρία και εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις, θα μπορέσει να κάνει ευκολότερα τη διάγνωση της ρήξης. Κατά την κλινική εξέταση, θα ελεγχθεί η σταθερότητα του γόνατος και έπειτα θα ακολουθήσει η διενέργεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης. Η αξονική ή μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητη, ειδικά για την εμφάνιση πιθανών συνοδών βλαβών που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσω της κλινικής εξέτασης.

Θεραπεία  ρήξης οπίσθιου χιαστού συνδέσμου

Η θεραπεία της ρήξης οπίσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό της ρήξης.

Πιο συγκεκριμένα, σε περιστατικά όπου ενδείκνυται συντηρητική αντιμετώπιση, δηλαδή σε ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού προτείνονται:

  • Χρήση ειδικού κηδεμόνα, ο οποίος θα κρατά την κνήμη στην ιδανική θέση στοχεύοντας στην επούλωση του οπίσθιου χιαστού που είναι απόλυτα δυνατή σε αντίθεση με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.
  • Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με έμφαση στην ενδυνάμωση του τετρακέφαλου μυ

Εάν και εφόσον, η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει καρπούς και ο ασθενής συνεχίζει να εμφανίζει αστάθεια γόνατος, τότε πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση ορίζεται ως θεραπεία εκλογής και σε ρήξεις τρίτου βαθμού, οι οποίες συνοδεύονται και από επιπλέον κακώσεις. Η ρήξη οπίσθιου χιαστού, όπως και οι περισσότερες παθήσεις γόνατος, αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια της αρθροσκόπηση γόνατος, μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.

Quote_mobile_rixsi_opisthiou_xiastou

Quote_desktop_rixsi_opisthiou_xiastou

 

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδηςμαζί με τους επιστημονικούς του συνεργάτες βρίσκονται στη διάθεσή σας για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας σας σχετικά με τη ρήξη οπίσθιου χιαστού και τις μεθόδους αποκατάστασής της. Στο Orthobiology Surgery Center χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας για την επίλυση των ορθοπαιδικών ζητημάτων.  Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη διάγνωση.

 

Orthobiology_CTAOrthobiology_CTA_Mobile_2