Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Κάκωση δακτύλου

 

κάκωση δακτύλου

Τα δάχτυλα του χεριού αποτελούνται από μικρά οστά που ονομάζονται φάλαγγες. Κάθε δάχτυλο έχει τρεις φάλαγγες, εκτός από τον αντίχειρα που έχει δύο. Κάκωση δακτύλου μπορεί να προκληθεί όταν ένα από αυτά τα οστά λόγω πτώσης ή χτυπήματος υποστεί κάκωση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κάταγμα.

Είναι πολύ εύκολο να συμβούν κακώσεις στα δάχτυλα. Τα χέρια συμμετέχουν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους. Επαγγέλματα με έντονη σωματική δραστηριότητα αφήνουν ακόμη πιο εκτεθειμένους τους αντίστοιχους επαγγελματίες. Πολύ συχνά είναι και τα ατυχήματα σε άτομα που χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως τρυπάνια ή σφυριάΥπάρχει κίνδυνος επίσης και σε αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο αλλά και ο χορός.

κάκωση δακτύλου

Κάκωση δακτύλου – Συμπτώματα

Σε περίπτωση που έχει υποστεί κάκωση δακτύλου, είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκεφθεί έγκαιρα έναν ορθοπεδικό. Η σωστή και άμεση θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην γρήγορη αποκατάσταση της βλάβης.

Όταν έχει προκληθεί κάκωση δακτύλου, ο ασθενής εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονο πόνο
  • Μώλωπες
  • Ερυθρότητα
  • Δυσκαμψία
  • Πρήξιμο
  • Ευαισθησία

Ακόμη κι αν ο ασθενής μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο του και αισθάνεται ήπιο πόνο, είναι απαραίτητο να επισκεφθεί έναν ορθοπεδικό.

Διάγνωση

Ο γιατρός μετά την κλινική εξέταση θα καταγράψει την ένταση και την διάρκεια των συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται έλεγχος της ευλυγισίας του δαχτύλου, καθώς και αν ευθυγραμμίζεται με τα υπόλοιπα δάχτυλα. Για να ολοκληρωθεί η διάγνωση ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει ακτινογραφία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.

Quote_desktop_kakwsi_daktulou Quote_mobile_kakwsi_daktulou

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι συντηρητική στις περισσότερες περιπτώσεις των κακώσεων δακτύλου. Η ακινητοποίηση του δαχτύλου και η χρήση νάρθηκα συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δαχτύλου. Σε περίπτωση που το κάταγμα έχει μεγάλη παρεκτόπιση, ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Η έκβαση της επέμβασης είναι τις περισσότερες φορές επιτυχημένη και ο ασθενής μπορεί μακροπρόθεσμα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης είναι  Χειρουργός Ορθοπαιδικός με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση κακώσεων δακτύλου. Επικοινωνήστε μαζί του αν παρατηρήσετε έντονο πόνο μετά από ατύχημα στα δάχτυλα του άνω άκρου, ώστε η αποκατάσταση της βλάβης να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Orthobiology_CTA_Mobile_2 Orthobiology_CTA