Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

EMAIL

info@orthobiologics.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

(+30) 2310 222880

Πίνακας Περιεχομένων

Ρομποτική Αρθροπλαστική

  • Αρχική
  • Ρομποτική Αρθροπλαστική

 

ρομποτική αρθροπλαστική

Τι είναι η ρομποτική αρθροπλαστική;

Η ρομποτική χειρουργική είναι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας σε επεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα. Στη ρομποτική αρθροπλαστική οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό και εκτέλεση -με εξαιρετική ακρίβεια- των ενεργειών που χρειάζονται για την αντικατάσταση των τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά υλικά.

Πραγματοποιείται με χρήση ειδικού ρομποτικού συστήματος, το οποίο διαθέτει έναν ειδικό βραχίονα, στον οποίο φέρονται και τα χειρουργικά εργαλεία. Το προηγμένο ρομποτικό σύστημα χειρίζεται ο Ειδικός Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ο οποίος δίνει τις εντολές και το σύστημα τις εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια.

Στόχος μιας ρομποτικής αρθροπλαστικής επέμβασης γόνατος ή ισχίου είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης από πρόθεση φτιαγμένη από ειδικά υλικά. Με την ολική αρθροπλαστική ο ασθενής απαλλάσσεται από τους χρόνιους πόνους της πάθησης και ανακτά το εύρος κίνησης που μπορεί να είχε περιορισθεί εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής;

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στο πεδίο των αρθροπλαστικών επεμβάσεων μπορεί να δώσει:

  • Καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής μετά την επέμβαση ανακτά πλήρως την ικανότητα κίνησης και απαλλαγμένος από τον πόνο επιστρέφει σε μία ποιοτική καθημερινότητα
  • Μικρότερη χειρουργική τομή άρα λιγότερη απώλεια αίματος
  • Μειωμένος κίνδυνος κάκωσης μυών και αγγείων
  • Σύντομη μετεγχειρητική αποκατάσταση και επιστροφή στο σπίτι

 

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική αρθροπλαστική;

Μια ρομποτική αρθροπλαστική δεν διαφέρει από τη μεριά του ασθενούς, από οποιαδήποτε άλλη επέμβαση. Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό αναισθησία και γίνεται χρήση ειδικών αισθητήρων και κάμερας, που προσφέρουν στο Χειρουργό την λεπτομερή αναπαράσταση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του χειρουργικού πεδίου.

Ειδικός ρομποτικός βραχίονα, τον οποίο χειρίζεται ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός χειρουργός μέσω της ρομποτικής κονσόλας, καταγράφει και προκαθορίζει τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν για την εκτέλεση της επέμβασης.

Βασικό πλεονέκτημα του ρομποτικού συστήματος είναι πως παρέχει τη δυνατότητα λεπτομερούς σχεδιασμού της επέμβασης, με βάση τις εικόνες από τις προεγχειρητικές εξετάσεις του ασθενούς και κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο επαυξάνεται η ασφάλεια της επέμβασης και η πιθανότητα επιτυχούς διεκπεραίωσης της χειρουργικής διαδικασίας.

Τί πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Έπειτα από μια επιτυχημένη αρθροπλαστική ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινότητα του από τις πρώτες κιόλας μέρες. Φυσικά, όπως σε κάθε χειρουργική διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση του ασθενούς με τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έχουν δοθεί. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθώντας το κατάλληλο πλάνο αποθεραπείας θα επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα της επέμβασης.

Η παρουσία φυσικοθεραπευτή είναι πάντοτε χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκτιμώντας το μέγεθος του προβλήματος δίνεται στον ασθενή το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων το οποίο οφείλει να το ακολουθεί αυστηρά.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης, Διευθυντής της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διαθέτει εξειδίκευση στη διενέργεια ρομποτικών αρθροπλαστικών επεμβάσεων. Επικοινωνήστε με το  Orthobiology Surgery Center για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.
Orthobiology_CTA_Mobile_2 Orthobiology_CTA