Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Ρομποτική Αρθροπλαστική

 • Αρχική
 • Ρομποτική Αρθροπλαστική

ρομποτική αρθροπλαστική

Τι είναι η ρομποτική αρθροπλαστική;

Η ρομποτική χειρουργική είναι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας σε επεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα. Στη ρομποτική αρθροπλαστική οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό και εκτέλεση -με εξαιρετική ακρίβεια- των ενεργειών που χρειάζονται για την αντικατάσταση των τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά υλικά.

Πραγματοποιείται με χρήση ειδικού ρομποτικού συστήματος, το οποίο διαθέτει έναν ειδικό βραχίονα, στον οποίο φέρονται και τα χειρουργικά εργαλεία. Το προηγμένο ρομποτικό σύστημα χειρίζεται ο Ειδικός Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ο οποίος δίνει τις εντολές και το σύστημα τις εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια.

Στόχος μιας ρομποτικής αρθροπλαστικής επέμβασης γόνατος ή ισχίου είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης από πρόθεση φτιαγμένη από ειδικά υλικά. Με την ολική αρθροπλαστική ο ασθενής απαλλάσσεται από τους χρόνιους πόνους της πάθησης και ανακτά το εύρος κίνησης που μπορεί να είχε περιορισθεί εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής;

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στο πεδίο των αρθροπλαστικών επεμβάσεων μπορεί να δώσει:

 • Καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής μετά την επέμβαση ανακτά πλήρως την ικανότητα κίνησης και απαλλαγμένος από τον πόνο επιστρέφει σε μία ποιοτική καθημερινότητα
 • Μικρότερη χειρουργική τομή άρα λιγότερη απώλεια αίματος
 • Μειωμένος κίνδυνος κάκωσης μυών και αγγείων
 • Σύντομη μετεγχειρητική αποκατάσταση και επιστροφή στο σπίτι

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική αρθροπλαστική;

Μια ρομποτική αρθροπλαστική δεν διαφέρει από τη μεριά του ασθενούς, από οποιαδήποτε άλλη επέμβαση. Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό αναισθησία και γίνεται χρήση ειδικών αισθητήρων και κάμερας, που προσφέρουν στο Χειρουργό την λεπτομερή αναπαράσταση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του χειρουργικού πεδίου.

Ειδικός ρομποτικός βραχίονα, τον οποίο χειρίζεται ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός χειρουργός μέσω της ρομποτικής κονσόλας, καταγράφει και προκαθορίζει τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν για την εκτέλεση της επέμβασης.

Βασικό πλεονέκτημα του ρομποτικού συστήματος είναι πως παρέχει τη δυνατότητα λεπτομερούς σχεδιασμού της επέμβασης, με βάση τις εικόνες από τις προεγχειρητικές εξετάσεις του ασθενούς και κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο επαυξάνεται η ασφάλεια της επέμβασης και η πιθανότητα επιτυχούς διεκπεραίωσης της χειρουργικής διαδικασίας.

Quote_desktop_robotiki_arthroplastiki Quote_mobile_robotiki_arthroplastiki

Τί πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Έπειτα από μια επιτυχημένη αρθροπλαστική ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινότητα του από τις πρώτες κιόλας μέρες. Φυσικά, όπως σε κάθε χειρουργική διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση του ασθενούς με τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έχουν δοθεί. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθώντας το κατάλληλο πλάνο αποθεραπείας θα επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα της επέμβασης.

Η παρουσία φυσικοθεραπευτή είναι πάντοτε χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκτιμώντας το μέγεθος του προβλήματος δίνεται στον ασθενή το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων το οποίο οφείλει να το ακολουθεί αυστηρά.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης, Διευθυντής της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρο Θεσσαλονίκης, διαθέτει εξειδίκευση στη διενέργεια ρομποτικών αρθροπλαστικών επεμβάσεων. Επικοινωνήστε με το  Orthobiology Surgery Center για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.

IMG_9831 IMG_9843 IMG_9841 IMG_9829

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται χρήση του ρομποτικού βραχίονα όπου τοποθετούνται τα ειδικά εργαλεία και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δίνει τις απαραίτητες εντολές, τις οποίες εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια το ρομποτικό σύστημα. Με την συγκεκριμένη αλληλεπίδραση, η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου γίνεται με μεγαλύτερη γεωμετρική ακρίβεια.

 • Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ανακτά πλήρως την ικανότητα κίνησης.
 • Επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητές του.
 • Μειωμένη απώλεια αίματος, λόγω της περιορισμένης επεμβατικότητας
 • Μετά το χειρουργείο, ο πόνος μειώνεται σταδιακά
 • Με το ρομποτικό σύστημα επιτυγχάνεται ο λεπτομερής σχεδιασμός της επέμβασης, κατά τη διάρκειά της

 

Η ρομποτική αρθροπλαστική πραγματοποιείται με τον ασθενή σε αναισθησία. Η χρήση ειδικών αισθητήρων και κάμερας δίνει τη δυνατότητα στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να «μεταφέρει» την εικόνα της άρθρωσης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το ρομποτικό σύστημα σε συνεργασία με τον Ορθοπαιδκό χειρουργό «χειρίζονται» τον ειδικό ρομποτικό βραχίονα που προκαθορίζει τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν κατά την επέμβαση.

Διότι, ο σχεδιασμός της επέμβασης γίνεται σύμφωνα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Επίσης το σύστημα λαμβάνει υπόψη του ακόμα και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται κατά την επέμβαση.

Όπως προαναφέραμε, ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στην καθημερινότητά του. Όμως, για να πραγματοποιηθεί αυτό όσο πιο ομαλά γίνεται, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα παραθέσει στον ασθενή ορισμένες μετεγχειρητικές οδηγίες. Σημαντική κρίνεται και η συμμετοχή φυσικοθεραπευτή, ώστε με το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων να ενδυναμωθούν οι μύες και να δοθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο.

Orthobiology_CTA_Mobile_2

Orthobiology_CTA