Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Ρήξη Υπερακανθίου

ρήξη υπερακανθίου

Ο τένοντας του Υπερακανθίου μυός αποτελεί μέρος μιας ομάδας μυών και των τενόντων τους που ονομάζονται  «στροφικό πέταλο» και βρίσκονται στο «εσωτερικό» του ώμου κάτω από το ακρώμιο («επωμίδα»). Η Ρήξη Υπερακανθίου, πιο σωστά η ρήξη του τένοντα του υπερακανθίου μυός, συνιστά κατά γενική ομολογία, παράλληλα με την τενοντοπάθεια του Υπερακανθίου μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο.Η εμφάνιση της πάθησης οφείλεται συνήθως σε κάποιο τραύμα ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, ενώ μπορεί να  εμφανιστεί ως μερική ή πλήρης ρήξη.

Ρήξη Υπερακανθίου: Ποια είναι τα  συμπτώματα;

Στα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης στον ώμο περιλαμβάνονται:

  • οξύς πόνος όταν ο ασθενής σηκώνει ή κατεβάζει το χέρι του.
  • πόνος όταν ξαπλώνει από τη μεριά του τραυματισμένου ώμου
  • δυσκαμψία στον ώμο
  • δυσκολία κατά την ανύψωση του βραχίονα
  • περιορισμένο εύρος κινήσεων

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η Ρήξη Υπερακανθίου εξαιτίας κάποιου τραυματισμού θα προκαλέσει άμεσα έντονο πόνο και αδυναμία στο χέρι. Σε περιπτώσεις όπου η ρήξη προκληθεί από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, ο πόνος είναι αρχικά ήπιος και αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ασθενή να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό εάν αντιμετωπίζει τα παραπάνω συμπτώματα. Οι τραυματισμοί του στροφικού πετάλου ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντική αδυναμία κίνησης στον ασθενή.

 

Ποια είναι τα αίτια  της εμφάνισης της πάθησης;

Η Ρήξη Υπερακανθίου μπορεί να προκληθεί από οξύ τραυματισμό κατά την άρση μεγάλου βάρους ή μετατόπιση του ώμου, σε πτώσεις επί του ώμου. Ωστόσο, πολλά περιστατικά οφείλονται επίσης στην φθορά του ίδιου του τένοντα με την πάροδο του χρόνου, η οποία είναι γνωστή και ως εκφυλιστική Ρήξη Υπερακανθίου.

Πιθανότητες εμφάνισης  Ρήξης του Υπερακανθίου έχουν:

  • άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω
  • όσοι σηκώνουν βάρη σε καθημερινή βάση
  • όσοι ασχολούνται καθημερινά με χειρωνακτικές εργασίες.
  • Εκείνοι που ασχολούνται τακτικά με αθλήματα που απαιτούν κίνηση του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου (π.χ. τένις)

Υπάρχει πρόληψη για την Ρήξη Υπερακανθίου;

Οι καθημερινές ασκήσεις ενδυνάμωσης των ώμων μπορούν να ενισχύσουν τους μύες στην συγκεκριμένο περιοχή του σώματος και να συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών. Ο Ορθοπεδικός σε συνεργασία με έναν φυσικοθεραπευτή  μπορεί να συμβουλέψουν τον ασθενή για το ποιες ασκήσεις θα ενισχύσουν τον ώμου.

Θεραπεία

Η Ρήξη Υπερακανθίου μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε περίστασης:

  • με φαρμακευτική αγωγή
  • φυσικοθεραπεία
  • ενέσεις στεροειδών
  • χειρουργική επέμβαση

Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μείωση του οιδήματος στον ώμο.

Αναφορικά με την φυσικοθεραπεία, αυτή περιλαμβάνει συμβουλές για ασκήσεις που πρέπει να εκτελέσει ο ασθενής. Στόχος είναι να αποκατασταθεί  η ευελιξία και ή δύναμη του μυ. Αυτή είναι μια κοινή μορφή θεραπείας, τόσο για μικρούς τραυματισμούς στον ώμο όσο και για ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση στον ώμο.

Επιπλέον, οι ενέσεις στεροειδών συνιστώνται μερικές φορές για να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο εάν τα φάρμακα δεν έχουν λειτουργήσει όπως αναμενόταν.

Όσον αφορά στη χειρουργική επέμβαση, πραγματοποιείται αρθροσκοπικά (αρθροσκόπηση ώμου). Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ώμου, εξακριβώνεται η έκταση της βλάβης και πραγματοποιείται η αποκατάστασή της. Η επέμβαση διενεργείται με νοσηλεία μιας ημέρας (ο ασθενής προσέρχεται την ημέρα της επέμβασης, χειρουργείται και αποχωρεί αργότερα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ρήξη Υπερακανθίου, επικοινωνήστε με το OrthoBiology Surgery Center και τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Dr. Μιχάλη Ιωσηφίδη. Πρόεδρο της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας. Κλείστε το διαγνωστικό σας ραντεβού, ώστε να συζητήσετε από κοντά το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Η ρήξη του υπερακανθίου τένοντα, συνήθως, οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό που επέρχεται μετά την άρση βαρέων αντικειμένων, την πτώση πάνω στην άρθρωση ή τη συνεχόμενη κίνηση του άνω άκρου πάνω από τον ώμο. Επίσης, η ρήξη μπορεί να προκληθεί και λόγω φθοράς των τενόντων (εκφυλιστική ρήξη υπερακανθίου).

  • Έντονος και οξύς πόνος κατά την κίνηση του άκρου
  • Έντονος πόνος όταν ασκείται πίεση στην περιοχή, κυρίως όταν ο ασθενής ξαπλώνει στην πλευρά της πληγείσας περιοχής
  • Δυσκαμψία
  • Περιορισμός κινήσεων

 

Διότι, ο πόνος που προκαλείται από τη ρήξη του υπερακανθίου οδηγεί σε σημαντική αδυναμία της άρθρωσης και η κίνηση μπορεί να περιοριστεί σημαντικά με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καθημερινότητα του ασθενούς.

 

Ο Ορθοπαιδικός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του. Για την επιβεβαίωση της ρήξης, θα ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις π.χ. μαγνητική τομογραφία.

 

Ο τρόπος αντιμετώπισης της ρήξης του υπερακάνθιου τένοντα εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης και την γενική κατάσταση του ασθενούς. Οι μέθοδοι είναι οι εξής:

  • Συντηρητική θεραπεία (αναλγητική αγωγή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή/και ενέσεις στεροειδών ή ενέσεις βιολογικών παραγόντων)
  • Φυσικοθεραπείες
  • Χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση ώμου)

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2 Orthobiology_CTA