Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Υμενική πτυχή

 

Υμενική πτυχή

Tι είναι η υμενική πτυχή;

Η υμενική πτυχή είναι μια αναδίπλωση της μεμβράνης που περιβάλλει την άρθρωση του γόνατος που ονομάζεται αρθρικός υμένας.  Μερικές φορές η υμενική πτυχή που εντοπίζεται στο κέντρο του γόνατος ερεθίζεται, εξαιτίας της τριβής της στον μηριαίο κόνδυλο, προκαλώντας πόνο στην άρθρωση του γόνατος. Αυτή η κλινική οντότητα χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο της υμενικής πτυχής (plica syndrome) και εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς κάτω των 30 ετών.

Υμενική πτυχή: Ποια είναι τα αίτια ερεθισμού της;

Το σύνδρομο της υμενικής πτυχής προκαλείται από επαναλαμβανόμενη κάμψη ή έκταση του γόνατος. Εμφανίζεται συχνά σε δρομείς, ποδηλάτες ή σε αθλητές που καταπονούν συχνά την άρθρωση του γόνατος. Εκτός από την υπέρχρηση του γόνατος, το σύνδρομο της υμενικής πτυχής ενδέχεται να οφείλεται σε:

 • Άμεση πλήξη του γόνατος που ενδέχεται να προκαλέσει τραυματισμό της υμενικής πτυχής.
 • Στροφικές κακώσεις της άρθρωσης.
 • Τραυματισμό του γόνατος εξαιτίας μιας πτώσης ή ενός τροχαίου ατυχήματος.
 • Έντονη σωματική άσκηση.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σύνδρομο της υμενικής πτυχής;

Το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου της υμενικής πτυχής είναι η εκδήλωση πόνου προς το εσωτερικό της επιγονατίδας. Ο πόνος ενδέχεται να επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών, το βαθύ κάθισμα κ.ά. Εκτός από τον πόνο, το σύνδρομο υμενικής πτυχής συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως:

 • Ήπιο οίδημα
 • Αίσθημα αστάθειας
 • Δυσκολία κάμψης και έκτασης του γόνατος
 • Αίσθημα κλειδώματος της άρθρωσης μετά από πολύωρη ορθοστασία
 • Συγκέντρωση υγρού στην άρθρωση (ύδραρθρο)

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του συνδρόμου υμενικής πτυχής δεν πραγματοποιείται εύκολα και πολλές φορές προκύπτει δια του αποκλεισμού. Η δυσκολία αυτή είναι αποτέλεσμα της κοινής συμπτωματολογίας του συνδρόμου με άλλες παθήσεις του γόνατος.  Όμως, τόσο η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού όσο και η κλινική εξέταση του ασθενούς ενδέχεται να κινήσουν την υποψία ενός έμπειρου ορθοπαιδικού.

Η μαγνητική τομογραφία σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί την απεικονιστική εξέταση εκλογής, όμως σε άλλες δεν βοηθά στην ανίχνευση του συνδρόμου. Συνήθως συμβάλλει στη διάγνωση μόνο σε περιστατικά όπου η συγκέντρωση του υγρού στην άρθρωση είναι μεγάλη.  Το σύνδρομο της υμενικής πτυχής μπορεί να διαγνωσθεί με απόλυτη ακρίβεια μέσω της διαγνωστικής αρθροσκόπησης γόνατος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της υμενικής πτυχής;

Το σύνδρομο της υμενικής πτυχής ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα ή με χειρουργική επέμβαση. Στα πρώιμα στάδια και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα συστήνεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

 • Αποφυγή δραστηριοτήτων που απαιτούν έντονη κάμψη του γόνατος
 • Ανάπαυση
 • Παγοθεραπεία
 • Λήψη μη στεοροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Χορήγηση αναλγητικών
 • Έγχυση κορτικοστεροειδών στην πάσχουσα άρθρωση
 • Φυσικοθεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα για ένα χρονικό διάστημα. Ο μοναδικός τρόπος για την οριστική αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η χειρουργική αφαίρεση της υμενικής πτυχής. Η χειρουργική αφαίρεσή της πραγματοποιείται με μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, την αρθροσκόπηση γόνατος.

Μέσω μικρών οπών εισάγονται τα αρθροσκοπικά εργαλεία και ο χειρουργός αποκτά πλήρη πρόσβαση στο χειρουργικό πεδίο μέσω μιας κάμερας υψηλής ευκρίνειας. Πρόκειται για μια επέμβαση, η οποία διακρίνεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ο   Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας. Στο Orthobiology Surgery Center σχεδιάζονται θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Η υπέρχρηση του γόνατος και η επαναλαμβανόμενη κάμψη ή έκτασή του αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης. Επίσης, ενδέχεται να προκληθεί από κάποιον άμεσο τραυματισμό του γόνατος, από έντονη σωματική άσκηση ή εξαιτίας κάποιας στροφικής κάκωσης.

Το βασικό σύμπτωμα είναι η εκδήλωση πόνου στην εσωτερική επιφάνεια του γόνατος, στο σημείο της επιγονατίδας. Ένας ασθενής με σύνδρομο υμενικής πτυχής ενδέχεται να εκδηλώσει συμπτώματα όπως δυσκολία κάμψης ή έκτασης του γόνατος, αίσθημα αστάθειας, ήπιο οίδημα κ.ά.

Η διάγνωση είναι δύσκολη, καθώς η συμπτωματολογία του μοιάζει με άλλες παθήσεις του γόνατος, όπως είναι για παράδειγμα η ρήξη μηνίσκου. Η απλή ακτινογραφία δεν συμβάλλει ουσιαστικά στη διάγνωση, ενώ η οριστική διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος.

Η οριστική ανακούφιση από τα συμπτώματα επιτυχγάνεται με τη χειρουργική αφαίρεση της υμενικής πτυχής μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος. Σε περιστατικά με ήπια συμπτώματα εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, η οποία στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα για ένα χρονικό διάστημα.