Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Κάταγμα κόπωσης

κάταγμα κόπωσης

Τι ορίζεται ως κάταγμα κόπωσης;

Ως κάταγμα κόπωσης ορίζονται τα κατάγματα τα οποία εμφανίζονται συχνά σε αθλούμενους ή σε επαγγελματίες αθλητές. Τα κατάγματα αυτά συνήθως είναι απόρροια υπέρχρησης και επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας. Η πλειονότητα των καταγμάτων κόπωσης εμφανίζεται στα κάτω άκρα και ειδικότερα στα οστά της κνήμης, στο πόδι και στην πτέρνα.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς σε ένα κάταγμα κόπωσης;

Όπως προαναφέρθηκε, τα κατάγματα κοπώσεως εντοπίζονται κυρίως σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Μπορεί να συμβούν στον καθένα, σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκει. Όμως, βάσει στατιστικών, φαίνεται να απασχολούν συχνότερα το γυναικείο φύλο. Οι παράγοντες που φαίνονται να κάνουν πιο ευάλωτες τις γυναίκες είναι η αμηνόρροια ή η οστεοπόρωση.

Επίσης, είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν κάποιο κάταγμα κόπωσης άτομα που ασχολούνται με συγκεκριμένα αθλήματα. Τα αθλήματα που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενη πίεση των ποδιών και ευνοούν την πρόκληση καταγμάτων  είναι το τένις, το μπάσκετ, ο στίβος, καθώς και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Επιπροσθέτως, τα κατάγματα κοπώσεως μπορεί να εμφανιστούν και σε αθλητές  της ρυθμικής γυμναστικής ή χορευτές μπαλέτου.

Κάταγμα κόπωσης: Αίτια & Παράγοντες πρόκλησης

Ένα κάταγμα κόπωσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ποικίλων παραγόντων. Πολλοί εξ αυτών σχετίζονται με τις συνθήκες άθλησης. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από την έντονη καταπόνηση και τις ανεπαρκείς περιόδους ανάπαυσης μπορεί να ευθύνονται τα παρακάτω:

  • Φθαρμένα υποδήματα
  • Λανθασμένη τεχνική
  • Αλλαγή εδάφους άθλησης
  • Άμεση ένταξη σε αθλητικές δραστηριότητες μετά από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης

Επίσης, άλλοι παράγοντες που έχουν ταυτιστεί με την πρόκληση ενός κατάγματος κόπωσης είναι οι κάτωθι:

  • Ηλικία: άτομα άνω των 50 ετών χάνουν την οστική μάζα τους, κάτι που κάνει τα οστά πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
  • Ελλείψεις βιταμινών: μια διατροφή φτωχή σε πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την αντοχή των οστών. Παραδείγματος χάριν, η έλλειψη της βιταμίνης D έχει ενοχοποιηθεί για τα κατάγματα κόπωσης.
  • Βάρος: το κατάλληλο βάρος παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση υγείας των οστών. Έτσι, τα άτομα με χαμηλό ή υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι επιρρεπή στην εκδήλωση καταγμάτων.
  • Ανατομία: υψηλές ή χαμηλές καμάρες ποδιών, μυϊκές αδυναμίες ή έλλειψη ευελιξίας των μυών και των τενόντων που απορροφούν τους κραδασμούς ευνοούν τα κατάγματα κοπώσεως.

Συμπτωματολογία κατάγματος κόπωσης

Στα πρώτα στάδια το κάταγμα κόπωσης εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα. Με το πέρασμα του χρόνου τα συμπτώματα εντείνονται. Βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος κατά την έναρξη κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, ο οποίος συνήθως υποχωρεί κατά την ανάπαυση. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί τοπικό οίδημα στην περιοχή του κατάγματος που συνοδεύεται από ευαισθησία κατά το άγγιγμα.

Κάταγμα κόπωσης & Διάγνωση

Εξαιτίας του γεγονότος ότι το κάταγμα κόπωσης δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, η επίσκεψη των ασθενών στον Ορθοπαιδικό δεν είναι άμεση. Το λεπτομερές ιστορικό και η προσεκτική κλινική εξέταση μπορεί να δημιουργήσουν υποψίες στον θεράποντα Ορθοπαιδικό. Εν συνεχεία, διενεργείται απεικονιστικός έλεγχος, ο οποίος εξασφαλίζει την εγκυρότερη διάγνωση. Συνήθως πραγματοποιούνται απλές ακτινογραφίες. Όμως, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, απαιτείται μαγνητική τομογραφία, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μικρές ρωγμές ενός κατάγματος κόπωσης δεν εμφανίζονται πάντα στις απλές ακτινογραφίες.

Θεραπεία

Το κάταγμα κόπωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα μετά τη διάγνωσή του, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η δημιουργία ψευδάρθωσης ή πώρωση σε πλημμελή θέση. Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέσα, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως ανάπαυση του μέλους και τροποποίηση δραστηριοτήτων που προκάλεσαν το κάταγμα. Αναλόγως του κατάγματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ειδικοί νάρθηκες για τη σωστή πώρωση του κατάγματος. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σπανίως, κατόπιν δημιουργίας κάποιας ψευδάρθρωσης, η οποία προκαλεί χρόνιο πόνο και αναπηρία στον ασθενή.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μιχαήλ Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας. Το θεραπευτικό πλάνο που σχεδιάζεται είναι πάντα εξατομικευμένο και βάσει των νέων μεθόδων της Ορθοπαιδικής. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Orthobiology_CTA_Mobile_2 Orthobiology_CTA