Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Βλάβη Slap

 

vlapi_slap

 

Η βλάβη SLAP (Superior Labrum Anterior to Posterior lesion) προκαλείται στο ανώτερο σημείου του «επιχείλιου χόνδρου». Ο «επιχείλιος χόνδρος» είναι δομή μαλακών μορίων (ιστός που μοιάζει με σύνδεσμο), βρίσκεται γύρω από την περίμετρο της ωμογλήνης και είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητα του ώμου. Όταν προκαλείται αυτή η βλάβη («ρήξη του επιχείλιου χόνδρου»), το ανώτερο τμήμα του «επιχείλιου χόνδρου» φθείρεται ή/και διαχωρίζεται σε σχέση με την ωμογλήνη.

Η βλάβη SLAP συνήθως προκαλείται στους αθλητές άρσης βαρών, βόλεϊ και άλλων αθλημάτων, όπου γίνεται πολύ μεγάλη χρήση των άνω άκρων. Ωστόσο, οι βίαιες συγκρούσεις, οι τραυματισμοί και οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν, επίσης, βλάβη SLAP.

Στο OrthoBiology Surgery Center επίκεντρο των υπηρεσιών μας είναι η αντιμετώπιση των αθλητών όλων των επιπέδων. Πέρα από τις θεραπευτικές λύσεις, παρέχονται στους αθλητές τεχνικές και συμβουλές προπόνησης, όπως επίσης και ασκήσεις πρόληψης και αποκατάστασης.

Συμπτώματα

Το βασικότερο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος. Όλες οι παθήσεις του ώμου χαρακτηρίζονται από αυτό το σύμπτωμα. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονη ενόχληση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων
  • Δυσκαμψία της άρθρωσης
  • Μείωση της απόδοσης των αθλητών
  • Αίσθημα τριξίματος στην άρθρωση

 

Βλάβη SLAP – Διάγνωση

Επειδή ο πόνος είναι κοινό σύμπτωμα πολλών κακώσεων και παθήσεων στον ώμο είναι δύσκολο να διαγνωστεί από τι πάσχει ο ασθενής σε πρώτο χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό για τη διάγνωση του προβλήματος ο ασθενής να εξηγήσει στο γιατρό τι συνέβη λίγο πριν εκδηλωθεί η πάθηση, πότε ξεκινήσαν τα συμπτώματα και τι ένταση είχαν. Ο ασθενής θα κάνει μαγνητική τομογραφία ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βλάβη SLAP ή για κάποια άλλη πάθηση του ώμου.

vlapi_slap_2

Θεραπεία

Ο ασθενής θα πρέπει να τροποποιήσει τις σωματικές δραστηριότητες που επιβαρύνουν τη βλάβη. Αν η ζημιά δεν είναι μεγάλη, η συντηρητική θεραπεία μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί μακροπρόθεσμα να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης. Ωστόσο, πολλές φορές η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη δυσλειτουργία της άρθρωσης στους επαγγελματίες αθλητές. Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω της μακροχρόνιας υπέρχρησης της άρθρωσης, η ζημιά συνήθως είναι αρκετά σοβαρή. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η βλάβη SLAP αντιμετωπίζεται με αρθροσκόπηση ώμου. Πρόκειται για μια εξελιγμένη μέθοδο που τις περισσότερες φορές έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Η διαδικασία όχι μόνο αποκαθιστά το πρόβλημα της άρθρωσης αλλά είναι και πιο ασφαλής για την υγεία του ασθενή.

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα της βλάβης SLAP προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό, Δρ. Ιωσηφίδη Μιχάλη. Ο ιατρός είναι επιστημονικός υπεύθυνος  του Orthobiology Surgery Center. Το Κέντρο Ορθοπαιδικών Παθήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη εξειδικεύεται στις αθλητικές κακώσεις.

Orthobiology_CTA_Mobile_2 Orthobiology_CTA