Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Κακώσεις μηνίσκων γόνατος

  • Αρχική
  • Κακώσεις μηνίσκων γόνατος

ρήξη μηνίσκουΕικόνα 1.

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Μπορεί να προκύψει από κάθε ατύχημα, το οποίο περιλαμβάνει βίαιη αλλαγή κατεύθυνσης της άρθρωσης του γόνατος. Υπόκειται στην κατηγορία των αθλητικών τραυματισμών, καθώς συμβαίνει συχνά σε αθλητές κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας, συχνότερα σε εκείνους που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής. Παρόλα αυτά είναι πολύ εύκολο ο κάθε άνθρωπος να υποστεί κάποια κάκωση στους μηνίσκους, καθώς αυτοί είναι το τμήμα της άρθρωσης που καταπονείται σε κάθε μας βήμα.

Τι είναι οι μηνίσκοι;

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια μεγάλη, πολύ περίπλοκη άρθρωση, η οποία όχι μόνο επιτρέπει κινήσεις τεντώματος έκτασης και κάμψης, αλλά και μικρές περιστροφικές κινήσεις. Για την ενεργοποίηση αυτών των τριών κατευθύνσεων κίνησης, απαιτούνται πρόσθετες δομές στην άρθρωση του γόνατος: δύο σταυρωτοί σύνδεσμοι και δύο μηνίσκοι.

Οι μηνίσκοι είναι δύο ινοχόνδρινες δομές, σε σχήμα ημισέληνου (σχήμα C) (εικόνα 2), που χρησιμεύουν σαν αμορτισέρ μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Αυξάνουν την περιοχή επαφής μεταξύ των δύο δομών, απορροφώντας τις δονήσεις του γόνατος και μεταβιβάζουν ομαλά τα φορτία από το μηρό στην κνήμη. Υπάρχουν δύο μηνίσκοι στην άρθρωση του γόνατος· ένας προς την έξω πλευρά και ένας προς την έσω.

eikona 2

Εικόνα 2.

Κύριες λειτουργίες των μηνίσκων

Επιγραμματικά οι βασικές λειτουργίες των μηνίσκων είναι:

  • Η μεταβίβαση του φορτίου από το μηρό στην κνήμη
  • Η σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος
  • Απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια κινήσεων
  • Η βελτιστοποίηση της κατανομής των αρθρικών υγρών στην άρθρωση, ώστε να υπάρχει καλύτερη λίπανση

Ρήξη μηνίσκου

Ο έσω μηνίσκος είναι πολύ πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς, σε σχέση με τον έξω καθώς ο τελευταίος είναι περισσότερο «ευκίνητος». Γι’ αυτόν το λόγο όταν μιλάμε για ρήξη μηνίσκου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αναφερόμαστε σε τραυματισμό του έσω μηνίσκου.

Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται όταν το πόδι παραμένει σταθερό στο έδαφος, ενώ ο κορμός στρίβει απότομα κατά τη διάρκεια κάποιας κίνησης μεγάλης ενέργειας. Υπάρχουν πολλές μορφές ρήξεων μηνίσκου τόσο ως προς το μέγεθος της βλάβης (μικρή, ευρεία κλπ), όσο κι ως προς το είδος της (εκφυλιστικής, ακτινωτή κλπ).

Ένας τραυματισμός στον μηνίσκο οδηγεί πάντα σε απώλεια των λειτουργιών απόσβεσης των κραδασμών και σταθεροποίησης της άρθρωσης. Ακόμη και μικρές κινήσεις στο γόνατο μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε σημαντικό πόνο.

Εξαιτίας του μηχανισμού κάκωσης οι ρήξεις μηνίσκων συμβαίνουν συχνότερα σε επαγγελματίες αθλητές, ή σε ανθρώπους, με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Ωστόσο μια κατηγορία βλαβών περιλαμβάνει και τους εκφυλιστικούς παράγοντες. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο ιστός του μηνίσκου δείχνει σημάδια φθοράς, τα οποία εξελίσσονται με το πέρασμα των χρόνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προκύψει μία ρήξη μηνίσκου ακόμη και εξαιτίας τραυματισμού πολύ μικρής ενέργειας.

Συμπτώματα ρήξης μηνίσκου

Το κύριο σύμπτωμα που βιώνει κάποιος ασθενής, ο οποίος έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου είναι ο πόνος. Αυτό μπορεί να μην εκδηλωθεί τη στιγμή του τραυματισμού, αλλά και μετά από αυτόν. Ο πόνος εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος εάν έχει τραυματιστεί ο έσω μηνίσκος και στην εξωτερική εάν έχει τραυματιστεί ο έξω μηνίσκος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην μπορεί να εντοπισθεί η ακριβής εστία και ο ασθενής να νιώθει διάχυτο πόνο στο εσωτερικό του γόνατος.

Εκτός από πόνο, άλλα συμπτώματα και σημεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι:

  • Τη στιγμή του τραυματισμού ο ασθενής νιώθει ή ακούει έναν χαρακτηριστικό ήχο στην άρθρωση
  • Οίδημα
  • Δυσκαμψία
  • Αίσθημα αστάθειας
  • «Κλείδωμα» (block) του γόνατος και παρεμπόδιση της πλήρους έκτασής του

Σε περιπτώσεις παλιάς ρήξης που δεν αντιμετωπίσθηκε κατάλληλα, οι ασθενείς τείνουν να μη χρησιμοποιούν φυσιολογικά το γόνατό τους, εξαιτίας του πόνου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το ανέβασμα και κατέβασμα μιας σκάλας.

Διάγνωση ρήξης μηνίσκου

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να εξακριβώσει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός τη ρήξη μηνίσκου είναι η κλινική εξέταση με λήψη αναλυτικού ιστορικού και απεικονιστικές εξετάσεις. Ζητείται ακτινολογικός έλεγχος για να αποκλεισθούν τυχόν παρακείμενες βλάβες του γόνατος, ωστόσο οι μηνίσκοι δεν είναι εμφανείς στην απλή ακτινογραφία. Η εξέταση που θα προσφέρει εικόνα στο εσωτερικό της άρθρωσης, ώστε να γίνει εμφανής η έκταση της βλάβης είναι η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η αρχική θεραπευτική προσέγγιση της ρήξης μηνίσκου είναι συντηρητική και μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Κύκλο φυσικοθεραπειών
  • Χρήση πατερίτσας
  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Παγοθεραπεία
  • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων και ανάπαυση

Παρόλα αυτά η συντηρητική θεραπεία έχει όρια και κρίνεται αναποτελεσματική σε περιπτώσεις πιο σοβαρών τραυματισμών. Εφόσον ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση μετά τη λήξη της συντηρητικής θεραπείας, μπορεί να προτείνει τη χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου.

Οι χειρουργικές επιλογές, ανάλογα με την έκταση της βλάβης περιλαμβάνουν:

Μηνισκοσυρραφή: Εφαρμόζεται μόνο στα σημεία του μηνίσκου, τα οποία αιματώνονται και περιλαμβάνει συρραφή του μηνίσκου και αποκατάσταση της άρθρωσης

Μηνισκεκτομή: Αφαιρείται το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου και ομαλοποιούνται τα άκρα του.

eikona 3

Εικόνα 3.

Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά, ώστε να διασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή, διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Η αρθροσκόπηση γόνατος δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να εξετάσει εσωτερικά την άρθρωση, αλλά και να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες στον ίδιο χρόνο.

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές της σύγχρονης ιατρικής. Η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου με τη βοήθεια της αρθροσκόπησης πραγματοποιείται πολύ πιο απλά, με μεγαλύτερη ασφάλεια και πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι στο παρελθόν.

Εάν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό πρόσφατα ή στο παρελθόν, τον οποίο δεν έχετε ακόμη αντιμετωπίσει καλέστε στην Ορθοπαιδική Κλινική Orthobiology Surgery Center και συνομιλήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη. Μη διστάσετε να του εκφράσετε όλες σας τις απορίες σχετικά με το ορθοπαιδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και ενημερωθείτε αναλυτικά για όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο, κατά τον οποίο ο μηνίσκος έχει διακοπή της συνέχειάς του και αλλοίωση της μορφολογίας του. Έτσι, χάνεται η σταθερότητά του και οι κραδασμοί δεν απορροφούνται με αποτέλεσμα την παρουσία πόνου.

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί κυρίως από κάποιον βίαιο τραυματισμό που περιλαμβάνει τη απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του γόνατος ή μέγιστη κάμψη. Επίσης, μπορεί να προκληθεί και από συνεχή επιβάρυνση του γόνατος (εκφυλιστική ρήξη), που το καθιστούν πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

  • Πόνος
  • Την ώρα του τραυματισμού μπορεί να ακουστεί ένας χαρακτηριστικός ήχος
  • Οίδημα/ ύγραρθρο («υγρό στην άρθρωση»)
  • Περιορισμός της κίνησης (π.χ. αδυναμία πλήρους έκτασης)
  • Αίσθημα αστάθειας

 

Η κλινική εξέταση που θα πραγματοποιήσει ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός δίνει τα πρώτα στοιχεία, αλλά για την επιβεβαίωση της ρήξης απαιτείται η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Η θεραπεία εξαρτάται από την διάγνωση και τον βαθμό της ρήξης και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Φυσικοθεραπείες
  • Χρήση πατερίτσας
  • Παγοθεραπεία
  • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Ξεκούραση

 

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος διενεργούνται τα εξής:

  • Μηνισκοσυρραφή
  • Μηνισκεκτομή

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA