Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Αναγεννητική Ιατρική

  • Αρχική
  • Regenerative Medicine-Αναγεννητική Ιατρική

 

Regenerative Medicine-Αναγεννητική Ιατρική

 

Βιολογικές-Κυτταρικές θεραπείες για τις βλάβες αρθρικού χόνδρου, τενόντων και συνδέσμων

 

Η βιολογική θεραπεία είναι η χρήση στοιχείων από το ανθρώπινο σώμα για την αντιμετώπιση εκφύλισης ή την ενίσχυση μιας ανακατασκευής ιστών του μυοσκελετικού.
Το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Reach Plasma/ PRP) αποτελεί ένα τμήμα του αίματός μας που παρασκευάζεται με στόχο να υπερσυγκεντρώσουμε τα αιμοπετάλια. Τα ιδιαίτερα αυτά κύτταρα του αίματος φέρουν στο εσωτερικό τους αυξητικούς παράγοντες. Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων με ειδική επεξεργασία προκαλεί την έξοδο αυξημένων ποσοτήτων αυξητικών παραγόντων που δρούν επουλωτικά, αλλά ενίοτε και αναγεννητικά στους πάσχοντες ιστούς.

Η χονδροπάθεια αλλά και η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα που την ακολουθεί, αποτελούν ενδείξεις για τη χρήση του πλάσματος πλουσίου σε αιμοπετάλια. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της επούλωσης συρραφής μηνίσκου αλλά και ενσωμάτωσης μιας πλαστικής αποκατάστασης ενός συνδέσμου.

Όμως η έρευνα στην Ορθοπαιδική προχωρά ακόμη περισσότερο. Τα μεσεγχυματικά κύτταραβλαστοκύτταρα») είναι κύτταρα πολυδύναμα, μπορούν δηλαδή να εξελιχθούν σε διάφορες μορφές κυττάρων, και βρίσκονται παντού στο ανθρώπινο σώμα . Με κύριες πηγές τους το μυελό των οστών και το λιπώδη ιστό, τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στην κορυφή της επιστημονικής έρευνας και η εφαρμογή τους αποτελεί σημαντική λύση στο δυσεπίλυτο πρόβλημα της βλάβης του χόνδρου.

Λαμβάνωντας μια μικρή ποσότητα από τους παραπάνω ιστούς τα κύτταρα απομονώνονται στο Εργαστήριο, πολλαπλασιάζονται και είναι έτοιμα για την εφαρμογή τους. Χρησιμοποιούνται για την μεταμόσχευση χόνδρου σε εστιακές βλάβες που συμβαίνουν σε νεότερους κατά τεκμήριο ασθενείς μετά συνήθως από τραυματική κάκωση. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με έγχυση μέσα στην άρθρωση εκεί που υπάρχει εκφύλιση του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα).

Τα ιδιαίτερα αυτά κύτταρα παρουσιάζουν ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική εξέλιξη της αρθρίτιδας. Κινούνται προς την πάσχουσα περιοχή, κατευνάζουν τη φλεγμονή, περιορίζουν τον καταβολισμό του αρθρικού χόνδρου και ενισχύουν την αναγεννητική ικανότητα των υγιών κυττάρων.