Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου
- Αρχική
- Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι μία παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.
Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα τενόντων τεσσάρων μυών του ώμου (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελάσσων στρογγύλος). Συσσώρευση ασβεστίου σε αυτήν την περιοχή μπορεί να περιορίσει το εύρος κίνησης και να προκαλέσει πόνο και δυσφορία.
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: Αιτιολογία
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα προσβάλει κατά πλειοψηφία γυναίκες, ηλικίας 30 έως 60 ετών. Τα ακριβή αίτια εμφάνισης της κατάστασης εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα, ωστόσο διάφοροι παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνισή της.
- Χαμηλή οξυγόνωση της περιοχής, ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης.
- Μη φυσιολογική δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα
- Μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης
- Γενετική προδιάθεση
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται σε δύο διαφορετικά στάδια:
- Στάδιο της διαμόρφωσης, στο οποίο συμβαίνει η εναπόθεση των κρυστάλλων ασβεστίου στην περιοχή
- Στάδιο της επαναρρόφησης, κατά το οποίο πραγματοποιείται η απορρόφηση των κρυστάλλων μέσω της φαγοκυττάρωσης .
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: Συμπτώματα
Κλινικά η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, ο οποίος εμφανίζεται αυθόρμητα συνήθως νωρίς το πρωί. Συχνά ο πόνος οδηγεί σε μείωση του εύρους κίνησης και σε μία παγωμένη εικόνα, παρόμοια με εκείνη του παγωμένου ώμου. Τέλος ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ευαισθησία στην ψηλάφηση στις περιοχές εναπόθεσης των κρυστάλλων ασβεστίου.
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: Διάγνωση
Η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας ώμου γίνεται από Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο Ιατρός αφού λάβει λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει εκτέλεση ορισμένων απλών κινήσεων του ώμου, ώστε να παρατηρήσει και να αξιολογήσει ο Ιατρός το εύρος κίνησης.
Μετά τη φυσική εξέταση πιθανότατα θα ζητηθεί ακτινολογικός έλεγχος, μέσω του οποίου γίνονται εμφανείς οι εναποθέσεις ασβεστίου και τυχόν συνυπάρχουσες δυσλειτουργίες της περιοχής.
Περεταίρω απεικονιστικές εξετάσεις, όπως Μαγνητική τομογραφία θα παρέχουν λεπτομερέστερα αποτελέσματα. Μέσω αυτών των εξετάσεων θα φανούν ακόμα και οι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου, που είναι δύσκολο να εντοπισθούν με την απλή ακτινογραφία.
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: Θεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι συντηρητική, καθώς οι κρυσταλλικές εναποθέσεις του ασβεστίου απορροφώνται με τον καιρό.
Σε περιπτώσεις που ο πόνος εμμένει και είναι οξύς χορηγείται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε περιπτώσεις ασθενών, που αντιμετωπίζουν ακόμη πιο έντονο πόνο, ο Ορθοπαιδικός συνήθως συστήνει τοπική έγχυση κορτιζόνης, σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό.
Στόχος της φαρμακευτικής αγωγή είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι η παρεμπόδιση της φυσικής εξέλιξης της κατάστασης.
Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα και ο πόνος υποτροπιάζει υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης της πάθησης, με αρθροσκόπηση ώμου. Ο χειρουργός μέσω μικρών οπών εισάγει το αρθροσκόπιο στην πάσχουσα περιοχή και με ειδικά εργαλεία εντοπίζει και αφαιρεί τις κρυσταλλικές εναποθέσεις ασβεστίου μεταξύ των τενόντων του στροφικού πετάλου.
Εάν το παραπάνω κείμενο σας δημιούργησε απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Κλινική Ορθοπαιδικών Παθήσεων Orthobiology Surgery Center και τους έμπειρους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς του κέντρου.