Παθήσεις που αντιμετωπίζουμε
- Αρχική
- Παθήσεις που αντιμετωπίζουμε
- Κακώσεις – Παθήσεις Γόνατος
- Κακώσεις – Παθήσεις Ώμου
- Κακώσεις – Παθήσεις Ισχίου – Λεκάνης
- Κακώσεις – Παθήσεις Ποδοκνημικής Άκρου Ποδός
- Κακώσεις – Παθήσεις Χειρός
- Αθλητικές Κακώσεις
- Κακώσεις – Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης
- Αντιμετώπιση βλαβών αρθρικού χόνδρου
- Κατάγματα-Τραυματολογία μυοσκελετικού
- Παθήσεις μυοσκελετικού σε παιδιά
- Οστεοπόρωση – Μεταβολικά Νοσήματα οστών
- Είδη αρθρίτιδας
Κακώσεις Γόνατος
Το γόνατο αποτελεί μία από τις βασικές αρθρώσεις στήριξης και κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Υπόκειται σημαντικά φορτία και υποβάλλεται σε κινήσεις κάμψης-έκτασης αλλά και στροφής τόσο στην καθημερινή δραστηριότητα αλλά και σε ιδιαίτερες δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός και η βαριά σωματική εργασία.
Τα μαλακά μόρια της άρθρωσης (σύνδεσμοι και μηνίσκοι) μπορεί να υποστούν κάκωση μετά από κάποιον τραυματισμό ή να εμφανίσουν εκφύλιση από παρατεταμένη επίπονη δραστηριότητα. Ο αρθρικός χόνδρος, ο ιδιαίτερος (λευκός και απόλυτα λείος) ιστός που καλύπτει τα οστά μέσα στην άρθρωση, επίσης υπόκειται σε δυνάμεις που μπορεί να προκαλέσουν κάκωση ή σταδιακή εκφύλιση. Οι κακώσεις των μηνίσκων, των συνδέσμων (π.χ. πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος) και οι παθήσεις του χόνδρου ταλαιπωρούν σημαντικό αριθμό ασθενών όλων των ηλικιών και περιορίζουν την ελευθερία στην κίνηση ή άθληση.
Η αρθροσκοπική χειρουργική αποτελεί το επεμβατικό μέσο, που με ελάχιστη παρέμβαση μπορεί να αποκαθιστά τις βλάβες. Παράλληλα βιολογικές θεραπευτικές μέθοδοι ενισχύουν την επούλωση των πασχόντων ιστών και συμπληρώνουν το σύγχρονο οπλοστάσιο για την αποκατάσταση του προσβεβλημένου γόνατος.
Κακώσεις Ώμου
Η άρθρωση του ώμου είναι η πλέον ευκίνητη άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος με αποτέλεσμα το άνω άκρο να μπορεί να προσεγγίζει κάθε σημείο του σώματος.
Η σταθερότητα του ώμου εξασφαλίζεται κυρίως με τους συνδέσμους και τους τένοντες, οι οποίοι λόγω του μεγάλου εύρους κίνησης της άρθρωσης υπόκεινται σε δυνάμεις διάτασης, συμπίεσης και κάποιες φορές και διάσχισης. Ως αποτέλεσμα οι τενοντίτιδες να αποτελούν συνήθεις παθήσεις του ώμου, που αντιμετωπίζονται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή αλλά και φυσικοθεραπεία. Σημαντική βοήθεια επίσης προσφέρουν οι σύγχρονες βιολογικές θεραπείες με παράγωγα του αίματος (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια-plasma rich in platelets/PRPs).
Σε ορισμένες περιπτώσεις -κατά τη διάρκεια κάκωσης ή απότομης κίνησης του ώμου- προκαλείται ρήξη τενόντων, που συνοδεύεται από έντονο άλγος (που επιτείνεται τη νύχτα) και περιορισμό κίνησης.
Η αρθροσκοπική επέμβαση στις περιπτώσεις των ρήξεων αλλά και στις εμμένουσες τενοντίτιδες δίνει λύση με ελάχιστη επεμβατικότητα και νοσηλεία μιας ημέρας. Ομοίως, και στις περιπτώσεις εξαρθρήματος ώμου η πλήρης αποκατάσταση επιτυγχάνεται με αρθροσκοπική επέμβαση.
Κακώσεις Ισχίου – Λεκάνης
Η περιοχή της λεκάνης και των ισχίων αποτελεί τη βάση του κορμού στο ανθρώπινο σώμα όπου αρθρώνονται τα κάτω άκρα και έτσι έχουμε τη στήριξη και τη βάδιση. Είναι προφανές πως κάθε πάθηση ή πολύ περισσότερο κάκωση στην περιοχή αυτή μπορεί να καθηλώσει τον ασθενή ή να δυσχεραίνει την κίνησή του.
Τα κατάγματα της περιοχής του ισχίου αποτελούν δυστυχώς συνηθισμένη κάκωση σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Παρά τα όποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν, η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί μονόδρομο για τη διατήρηση της κινητικότητάς τους. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση αλλά και η μη αντιμετώπιση πολλές φορές μπορούν να αποβούν μοιραίες. Η γρήγορη και ασφαλής χειρουργική αντιμετώπιση με σύγχρονες μεθόδους μικρής επεμβατικότητας δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς με κάταγμα ισχίου να κινητοποιηθούν γρήγορα, γεγονός σωτήριο για τη γενική κατάστασή τους.
Επιπροσθέτως σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, η ολική αρθροπλαστική μικρής επεμβατικότητας λειτουργεί λυτρωτικά στον πόνο και τη δυσχέρεια στην κίνηση.
Τέλος, οι παθήσεις του ισχίου που προκύπτουν σε νέα άτομα, αθλούμενα ή μη, και αφορούν βλάβες μαλακών μορίων (συνδέσμων, επιχειλίου χόνδρου, αρθρικού χόνδρου) μπορούν να αντιμετωπισθούν με αρθροσκοπική μέθοδο.
Κακώσεις Ποδοκνημικής – Άκρου Ποδός
Σημαντικό τμήμα του μυοσκελετικού του κάτω άκρου είναι η ποδοκνημική άρθρωση και ο άκρος πόδας. Τόσο στη στήριξη όσο και στη βάδιση ο ρόλος των ανατομικών αυτών περιοχών είναι πρωταρχικός.
Τα διαστρέμματα αποτελούν συνηθισμένη κάκωση σε μικρούς και μεγάλους, ενώ όταν η βία της κάκωσης είναι μεγαλύτερη συμβαίνουν και κατάγματα στην περιοχή αυτή. Η γρήγορη αντιμετώπιση και πιθανά η χειρουργική παρέμβαση όταν υπάρχει κάταγμα θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάσταση και στην βάδιση χωρίς προβλήματα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και παθήσεις που προσδιορίζονται από ανατομικές παραλλαγές ή ανωμαλίες της περιοχής του ποδιού. Η πλατυποδία, ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος («κότσι»), η παραμόρφωση και των μικρότερων δακτύλων αποτελούν δυσμορφίες που συνοδεύονται από πόνο, δυσκολία με τα παπούτσια και τελικά δυσχέρεια στη βάδιση και την καθημερινότητα.
Η σύγχρονη Ορθοπαιδική δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν πλήρως οι κακώσεις και να διορθωθούν οι ανατομικές ανωμαλίες.
Κακώσεις Χειρός
Τα χέρια είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία των άκρων. Λεπτές κινήσεις ακριβείας εκτελούνται από τα δάκτυλα και την παλάμη σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας και σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα σε όλες της ηλικίες. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι οι κακώσεις του χεριού χρήζουν απόλυτης αποκατάστασης, που όταν απαιτεί χειρουργική επέμβαση αυτή πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της μικροχειρουργικής.
Ειδικότερα οι διατομές τενόντων αποτελούν οξείες περιπτώσεις που δεν πρέπει να «ξεφύγουν» από τη διερεύνηση των τραυμάτων των χεριών.
Από την άλλη πλευρά, η έντονη χειρωνακτική δραστηριότητα οδηγεί σε συνήθεις παθήσεις στο χέρι όπως η πίεση νεύρου με πόνο και έντονο μούδιασμα («σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα») και μια σειρά από τενοντίτιδες των δακτύλων και του καρπού (αίσθημα επώδυνης αναπήδησης του δακτύλου-«εκτεινασσόμενος δάκτυλος»). Μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία δίνουν λύση σε όλες τις παραπάνω καταστάσεις.
Αθλητικές Κακώσεις
Η συστηματική και ψυχαγωγική αθλητική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής τόσο των νέων όσο και των μεγαλυτέρων. Παιδιά και έφηβοι συμμετέχουν σε ακαδημίες και συλλόγους ομαδικών και ατομικών αθλημάτων. Οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος είναι συχνές και οδηγούν στην αδυναμία άθλησης αλλά και σε κινητικά προβλήματα.
Ορθοπαιδική Αθλητιατρική (Orthoapedic Sports Medicine)
Παρόλα αυτά σήμερα η Ορθοπαιδική Αθλητιατρική έχει τη δυνατότητα για απόλυτη αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων.
Με ελάχιστη επεμβατικότητα η αρθροσκόπηση δίνει τη δυνατότητα πλήρους αντιμετώπισης των βλαβών των αρθρώσεων και των συνδέσμων. Ρήξεις μηνίσκων και χιαστών στο γόνατο, τενοντίτιδες και ρήξεις τενόντων στον ώμο, παθήσεις της ποδοκνημικής και του ισχίου βρίσκουν πλήρη αποκατάσταση με αρθροσκοπικές μεθόδους.
Συνδυασμένες βλάβες μετά από εξαρθρήματα ώμου ή επιγονατίδας αντιμετωπίζονται με επιτυχία και οι ασθενείς επανέρχονται στο επίπεδο δραστηριότητας πριν την κάκωση.
Τέλος για τις βλάβες του αρθρικού χόνδρου, που οδηγούν σε σταδιακή εκφύλιση της άρθρωσης, η δυνατότητα μεταμόσχευσης χόνδρου και η χρήση κυτταρικών θεραπειών (χονδροκύτταρα, βλαστοκύτταρα) αποτελεί σημαντική λύση στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα.
Οδηγίες προς αθλουμένους
Στο OrthoBiology Surgery Center έχουμε επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση των αθλητών όλων των επιπέδων. Παρέχονται στους αθλητές μας συμβουλές και οδηγίες εκτός από τις θεραπευτικές μας υπηρεσίες.
Η προπόνηση είναι ένα σημαντικό μέρος της κάθε αγωνιστικής περιόδου. Για να βοηθήσουμε στην προετοιμασία για το άθλημά σας κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά και πέρα από αυτήν, διατείθενται εξειδικευμένες οδηγίες. Οι ειδικές αθλητικές οδηγίες περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα συμβουλών και πληροφοριών όπως:
• Συνήθεις Τραυματισμοί
• Τεχνικές και Συμβουλές Προπόνησης
• Ασκήσεις Πρόληψης και Αποκατάστασης
Η σωστή διατροφή και η ενίσχυση του σώματος αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της προπόνησης και συμβάλει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης.
• Υπηρεσίες Αθλητικών Επιδόσεων
• Πρόγραμμα Επιστροφής στο Παιχνίδι
• Αθλητική Διατροφή
• Προγράμματα Ακαδημιών
• Φυσικοθεραπεία
Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης
Η σπονδυλική μας στήλη είναι ένα θαύμα της μηχανικής που στηρίζει το βάρος μας και συγκρατεί τα διάφορα μέρη του σώματός μας. Αποτελείται από μια στήλη σπονδύλων που ποικίλουν σε διάμετρο. Στον ανώτερο κορμό παρατηρούμε μία ελαφρά κύρτωση προς τα εμπρός καλούμενη κύφωση. Στον κατώτερο κορμό παρατηρούμε μια ελαφρά κοίλανση καλούμενη λόρδωση. Όταν την παρατηρούμε από μπροστά ή πίσω, η ΣΣ είναι ευθύγραμμη ενώ σε παρατήρηση από το πλάι η φυσιολογική ΣΣ έχει 2 ομαλές καμπύλες σχήματος S.
Οι παθήσεις της είναι από τις συχνότερες και αφορούν όλες της ηλικιακές ομάδες από την εφηβεία έως τα βαθιά γεράματα.
Η δισκοπάθεια οδηγεί σε οσφυαλγία και/ή ισχιαλγία που σε πολλές περιπτώσεις είναι έντονη και καθηλώνει τον ασθενή. Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με φυσικοθεραπεία να έχουμε γρήγορη κινητοποίηση. Όταν δε η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη, η μικρή επεμβατικότητα και η γρήγορη κινητοποίηση χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους.
Κακώσεις που στο παρελθόν ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς με παρατεταμένο κλινοστατισμό, σήμερα αντιμετωπίζονται με χειρουργικές τεχνικές που βασίζουν την επιτυχία τους στη ταχεία έγερση και κίνηση του ασθενούς.
Τέλος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και το παρατεταμένο κάθισμα για λόγους εκπαίδευσης και εργασίας με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή οδηγεί σε πόνο και ευαισθησία στον αυχένα, που συνοδεύεται συχνά με πονοκέφαλο και αίσθημα ζάλης. Θεραπευτικά πρωτόκολλα κινησιοθεραπείας είναι η βασική προσέγγιση.
Αντιμετώπιση βλαβών αρθρικού χόνδρου
Η επιφάνεια των οστών μέσα στις αρθρώσεις καλύπτεται από τον αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας πολύ ιδιαίτερος ιστός με βασικά χαρακτηριστικά του, το λευκό χρώμα και τη απόλυτα λεία επιφάνειά του. Είναι αρκετά σκληρός αλλά και με σχετική ελαστικότητα για να δέχεται τα φορτία που δημιουργεί η κίνηση της άρθρωσης και να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της.
Η ακεραιότητά του είναι άκρως σημαντική για τις αρθρώσεις, ενώ κάθε του βλάβη μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσλειτουργία. Ο χόνδρος εμφανίζει αδυναμία επούλωσης όταν τραυματιστεί, και γι’ αυτόν τον λόγο οι κακώσεις του μπορεί να εξελιχθούν με τον χρόνο και να οδηγήσουν σε ευρύτερη βλάβη, που η τελική της κατάληξη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η οστεοαρθρίτιδα.
Η βασική έρευνα και η βιοτεχνολογία έχουν δώσει σημαντική ώθηση στην αναγεννητική ιατρική στον τομέα που αφορά τις βλάβες του αρθρικού χόνδρου.
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα με κυτταρική θεραπεία να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό το δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα. Η χρήση των χονδροκυττάρων εδώ και χρόνια αλλά και των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στοχεύει στην ανάπλαση του τραυματισμένου χόνδρου. Η ομάδα μας εδώ και χρόνια πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση των εστιακών χόνδρινων βλαβών με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα σε μεγάλη σειρά ασθενών. Η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται με στόχο να πετύχουμε τελικά τον έλεγχο της φυσικής εξέλιξης των χόνδρινων βλαβών που καταλήγουν σε οστεοαρθρίτιδα. Ήδη σε αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα η έγχυση αυτόλογων μεσεγχυματικών κυττάρων εφαρμόζεται από το κέντρο μας με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Αντιμετώπιση καταγμάτων – Τραυματολογία μυοσκελετικού
Τον 21ο αιώνα υπάρχει μια απόλυτα θετική εξέλιξη στην κατάσταση που αφορά τα ατυχήματα και τις κακώσεις του σκελετού. Η οδική ασφάλεια και η ασφάλεια στην εργασία βελτιώνονται και έτσι τα τροχαία και εργατικά ατυχήματα τείνουν να μειωθούν. Παρά ταύτα, τα κατάγματα και γενικότερα οι τραυματισμοί του μυοσκελετικού αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν στον τομέα της ασφάλειας και της πρόληψης.
Όμως, η πρόοδος στην Ορθοπαιδική με τη χρήση σύγχρονων υλικών για την οστεοσύνθεσης αλλά και με τη σημαντική βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών προσφέρει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των καταγμάτων πλήρως και με ασφάλεια. Η μικρή επεμβατικότητα με προσήλωση στη βιολογική διαδικασία πώρωσης του κατάγματος είναι οι αρχές που διέπουν τη σύγχρονη αντιμετώπιση. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά με γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς και πλήρη επάνοδο στις – προ της κάκωσης – δραστηριότητές του.
Παθήσεις μυοσκελετικού σε παιδιά
Ο αναπτυσσόμενος σκελετός εμφανίζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και διαφορές από αυτόν του ενήλικα. Τα οστά των παιδιών είναι εύπλαστα και ακολουθούν ρυθμό ανάπτυξης που ποικίλλει ανάλογα με το οστό και την περιοχή του σώματος. Σε σοβαρές κακώσεις που μπορεί να συνοδεύονται και από κατάγματα, ο αναπτυσσόμενος σκελετός έχει εκπληκτική αναγεννητική ικανότητα αλλά και δυνατότητα να διορθώνει σχετικά μικρές παραμορφώσεις («ανακατασκευή»/remodeling). Κατ’ αυτόν τον τρόπο με μικρή παρέμβαση και minimal οστεοσύνθεση (συγκράτηση των τμημάτων κατάγματος με μεταλλικά υλικά) τα αποτελέσματα είναι άριστα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και κακώσεις-κατάγματα μικρής έντασης που μπορεί να ξεφύγουν της προσοχής και να ταλαιπωρήσουν το παιδί. Η αυξημένη προσοχή και δυνατότητα γρήγορης διάγνωσης είναι η βάση για την αντιμετώπιση.
Πέρα όμως από τις κακώσεις, υπάρχουν αναπτυξιακές δυσπλασίες του μυοσκελετικού των οποίων η έγκαιρη διάγνωση θα αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπισή τους. Η ομάδα του OrthoBiolology Surgery Center με χρήση πρωτοκόλλων παρακολούθησης (screening tests) μελετά τη σκελετική ωρίμανση και προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει εγκαίρως ανωμαλίες του σκελετού.
Επιπροσθέτως, η μελέτη του αναπτυσσόμενου μυοσκελετικού σε παιδιά και εφήβους δίνει τη δυνατότητα της καθοδήγησης στην αθλητική δραστηριότητα ούτως ώστε να προληφθεί η υπερβολική επιβάρυνση αλλά και να επιτευχθεί η καλύτερη απόδοση.
Οστεοπόρωση – Μεταβολικά Νοσήματα οστών
Τα οστά αποτελούν τα συμπαγή όργανα που συγκροτούν τον σκελετό και στηρίζουν το μυϊκό σύστημα ώστε να υπάρχει η κίνηση του σώματος. Παράλληλα δημιουργούν το προστατευτικό περιβάλλον για όλα τα σημαντικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Πέρα όμως από τα παραπάνω είναι και τα ίδια όργανα που συμμετέχουν στο μεταβολισμό σημαντικών ουσιών για το σύνολο της λειτουργίας του σώματος. Βασική πάθηση διαταραχής του μεταβολισμού των οστών είναι η οστεοπόρωση που αφορά άτομα κυρίως της τρίτης ηλικίας, εξίσου γυναίκες αλλά και άνδρες.
Ο ρυθμός της εναλλαγής του ασβεστίου στον σκελετό (πρόσληψη και αποβολή) παραλλάσσει στις διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου. Μετά την 3η δεκαετία της ζωής –όπου επιτυγχάνεται η υψηλότερη οστική μάζα- η αποβολή ασβεστίου (βασικού στοιχείου των οστών) είναι μεγαλύτερη από την πρόσληψη. Στην τρίτη ηλικία και σε ορισμένα άτομα ξεπερνά κάποιο προκαθορισμένο όριο και έτσι εμφανίζεται η «οστεοπόρωση».
Η οστεοπόρωση είναι «βουβή» νόσος καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα κατά την εκδήλωσή της. Πάρα ταύτα η απώλεια οστικής μάζας οδηγεί στην αδυναμία των οστών να αντέξουν φορτία ή δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μιας κάκωσης ακόμα και χαμηλής έντασης. Ως αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει ένα «εύκολο» κάταγμα, δηλαδή ένα κάταγμα μετά από ελάχιστη βία.
Η ομάδα του OrthoBiology Surgery Center παρουσιάζει προγράμματα πρόληψης κακώσεων αλλά και εκγύμνασης για άτομα με οστεοπόρωση. Όταν δε η μέτρηση οστικής πυκνότητας καταγράψει σημαντική ελάττωση, η θεραπευτική προσέγγιση της οστεοπόρωσης προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, με χρήση των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων και περιορισμού των προδιαθεσικών παραγόντων που ενισχύουν τη νόσο.
Είδη Αρθρίτιδας
Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αρθρίτιδα καλείται η φλεγμονή των αρθρώσεων του σώματος, που συνοδεύεται πολλές φορές από φθορά του αρθρικού χόνδρου. Ανάλογα με τα αίτια που την προκάλεσαν, η αρθρίτιδα χωρίζεται σε κατηγορίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν παρακάτω. Τα συνήθη κλινικά χαρακτηριστικά οποιασδήποτε μορφής αρθρίτιδας είναι τα εξής:
- Πόνος
- Δυσκαμψία
- Οίδημα
Είδη αρθρίτιδας
- Εκφυλιστική Αρθρίτιδα (ή οστεοαρθρίτιδα)
- Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
- Ουρική Αρθρίτιδα