Τι ορίζεται ως ρήξη τένοντα δικεφάλου;
Ως ρήξη τένοντα δικεφάλου ορίζεται η αποκόλληση του τένοντα του δικέφαλου μυός είτε από τον ώμο απ’ όπου εκφύεται είτε από τον αγκώνα, όπου καταφύεται. Πιο συχνές είναι οι ρήξεις του τένοντα του δικέφαλου μυός από τον ώμο. Πρόκειται για έναν όχι συχνό τραυματισμό που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα από 40 έως 50 ετών. Η ρήξη ενδέχεται να είναι ολική ή μερική και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη ρήξη τένοντα δικεφάλου;
Η ρήξη τένοντα δικεφάλου εντοπίζεται συχνότερα στους άνδρες. Ειδικότερα, είναι πιο επιρρεπείς οι αθλητές που σηκώνουν βάρη και ασθενείς προχωρημένης ηλικίας, εξαιτίας εκφυλιστικών αλλοιώσεων του τένοντα λόγω ηλικίας. Επίσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τον τραυματισμό καπνιστές, άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτική εργασία ή κάνουν χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών.
Πώς προκαλείται η ρήξη του τένοντα δικεφάλου;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ρήξη ενός τένοντα δικεφάλου προκαλείται από την άσκηση υπερβολικής έκκεντρης δύναμης, ενώ ο βραχίονας περνά από κάμψη σε έκταση, κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα κατά την άρση ενός βαριού αντικειμένου.
Επίσης, ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης του άκρου κατά τη διάρκεια αθλητικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Η ρήξη τένοντα δικεφάλου τένοντα γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή τη στιγμή που συμβαίνει, καθώς ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος. Το πρώτο σύμπτωμα που εκδηλώνεται μετά τη ρήξη είναι οξύς πόνος στο σημείο πρόκλησής της. Εάν υπάρχει ρήξη του εκφυτικού τένοντα του δικέφαλου ο πόνος εντοπίζεται στον ώμο, ενώ στην περίπτωση ρήξεων καταφυτικού τένοντα ο πόνος εκδηλώνεται κυρίως τον αγκώνα.
Εκτός από την πρόκληση πόνου, η ρήξη δικέφαλου μυός προκαλεί και άλλα συμπτώματα, όπως:
- Εκδήλωση εκχυμώσεων στην πάσχουσα περιοχή
- Οίδημα
- Εκδήλωση ευαισθησίας (στον ώμο ή στον αγκώνα)
- Δυσκολία πρηνισμού/υπτιασμού του αντιβραχίου
- Ανομοιόμορφη διόγκωση στο βραχίονα (παραμόρφωση «Popeye» )
Ρήξη τένοντα δικεφάλου & Διάγνωση
H διάγνωση της ρήξης τένοντα δικεφάλου πρέπει να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό. Για μια έγκυρη διάγνωση απαιτείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του. Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων είναι απαραίτητη για την τελική διάγνωση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα δικεφάλου;
Ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το σημείο και η σοβαρότητα της ρήξης, η ηλικία του ασθενούς, η αθλητική και η επαγγελματική του δραστηριότητα κ.ά.
Σε γενικές γραμμές η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε μερικές ρήξεις κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη) και φυσικοθεραπεία. Όμως, σε περίπτωση που εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία ο ασθενής χάνει ένα ποσοστό της δύναμης υπτιασμού και μικρότερο της κάμψης του πάσχοντος άνω άκρου.
Η οριστική αποκατάσταση της ρήξης επιτυχγάνεται με χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τραυματισμό. Στόχος της επέμβασης είναι η καθήλωση του τένοντα στη θέση του με τη χρήση ειδικών ραμμάτων. Η επέμβαση πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του. Η επάνοδός του στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση και η ένταξή του σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας είναι απαραίτητη για την πλήρη αποκατάσταση του άκρου.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ρήξης τένοντα δικεφάλου μυός, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας στη σύγχρονη Ορθοπαιδική Κλινική Orthobiology Surgery Center. O Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης, Διευθυντής της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και οι επιστημονικοί συνεργάτες της κλινικής διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ρήξεων τενόντων δικεφάλου.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;
Η ρήξη προκαλείται συνήθως από υπερβολική έκκεντρη δύναμη, όταν ο βραχίονας κάνει απότομη ή υπό αντίσταση κάμψη-έκταση στον αγκώνα. Επίσης, μπορεί να προκληθεί εξαιτίας υπέρχρησης του άκρου ή εξαιτίας εκφυλισμού των τενόντων με το πέρασμα των χρόνων.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον τραυματισμό τη στιγμή της ρήξης, ενώ ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος. Αισθάνεται έναν οξύ πόνο είτε στον ώμο είτε στην περιοχή του αγκώνα και ο πόνος συνοδεύεται από:
- Εκχυμώσεις
- Οίδημα
- Δυσκολία πρηνισμού/υπτιασμού του αντιβραχίου
- Διόγκωση στον βραχίονα (παραμόρφωση «Popeye»)
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση της ρήξης απαιτείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, η κλινική εξέτασή του και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων (υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία).
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα δικεφάλου;
Η θεραπεία της ρήξης εξαρτάται από το είδος, τη σοβαρότητά της, την ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο της αθλητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητάς του κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, η ρήξη σε έναν ηλικιωμένο ασθενή μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα. Όμως, η πλήρης αποκατάσταση της ρήξης τένοντα δικέφαλου μυός σε νεότερα άτομα πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση.