Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

 • Αρχική
 • Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

 

αρθροσκόπηση ποδοκνημικής

Τι είναι;

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος των προβλημάτων που δημιουργούνται στην ποδοκνημική άρθρωση.

Με τον όρο ποδοκνημική άρθρωση, αναφερόμαστε στο σημείο εκείνο του κάτω άκρου, που ενώνει την κνήμη με τον άκρο πόδα και είναι γνωστή με τη λέξη «αστράγαλος». Επομένως η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής περιλαμβάνει τη διαγνωστική διερεύνηση των αιτιών που δημιουργούν προβλήματα στην ποδοκνημική άρθρωση και την άμεση επιδιόρθωση ορισμένων εξ’ αυτών μέσω της αρθροσκοπικής χειρουργικής.

 

Πως πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

H αθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής οπής χιλιοστών. Από εκείνο το σημείο εισέρχεται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο, ένα λεπτό εργαλείο, το οποίο φέρει στο άκρο του μια μικροκάμερα υψηλής ευκρίνειας.

Πριν από μερικά χρόνια η αρθροσκόπηση χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για διαγνωστικούς σκοπούς, προκειμένου ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης εσωτερικά.

Πλέον είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα η διόρθωσή της, δίνοντας σε ασθενή και χειρουργό το πλεονέκτημα της άμεσης ανακούφισης από τα συμπτώματα.

 

Πότε πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η αρθροσκοπική χειρουργική επιλέγεται σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση κάποιας βλάβης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Βλάβες – παθήσεις της ποδοκνημικής άρθρωσης που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι οι εξής:

 • Κακώσεις αρθρικού χόνδρου με οστεοχόνδρινα κατάγματα
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης της ποδοκνημικής άρθρωσης
 • Φθορά του αρθρικού χόνδρου εξαιτίας οστεοαρθρίτιδας
 • Λοίμωξη της άρθρωσης
 • Υμενίτιδα, φλεγμονή του αρθρικού υμένα, η οποία εμφανίζεται συχνά σε περιπτώσεις υφιστάμενης πάθησης (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
 • Ύπαρξη ελεύθερων τεμαχίων στο εσωτερικό της άρθρωση

 

Τι είδος αναισθησίας απαιτείται για την διαδικασία;

Τα είδη της αναισθησίας που μπορούν να εφαρμοστούν για την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι δύο:

 

 • Περιοχική αναισθησία: κατά την οποία εφαρμόζεται τοπικά στην περιοχή της ποδοκνημικής η αναισθησία χωρίς απώλεια της συνείδησης του ασθενή.
 • Ελαφριά γενική αναισθησία ή μέθη: όπου ο ασθενής δεν χάνει εντελώς τις αισθήσεις του, ωστόσο έχει μειωμένη αίσθηση του πόνου.

 

Η καταλληλότερη μέθοδος αναισθησίας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό αλλά και η συνύπαρξη άλλων ασθενειών. Η επιλογή γίνεται κατόπιν συνεννόησης του υπεύθυνου Αναισθησιολόγου με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη της επέμβασης;

Παλαιότερα η αντιμετώπιση προβλημάτων στην ποδοκνημική, όπως και σε κάθε άλλη άρθρωση του σώματος, πραγματοποιούνταν με τη μέθοδο της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης.

Σήμερα, οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία μας επιτρέπουν να έχουμε στη διάθεσή σας ελάχιστα επεμβατικές και αποτελεσματικές μεθόδους, οι οποίες προσφέρουν ασφαλή και αποτελεσματική λίγη με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

 

Τα κύρια πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική μέθοδο είναι τα εξής:

 

 • Καμία απώλεια αίματος
 • Ελαχιστοποίηση τραυματισμού των ιστών
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία πριν και μετά την αρθροσκόπηση
 • Γρήγορη ανάρρωση και αποκατάσταση του ασθενή
 • Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα δεδομένης της πολύ μικρής τομής που γίνεται στην άρθρωση

 

Τι να προσέξετε μετά την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

 • Μετεγχειρητικά θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσετε, προκειμένου να διασφαλίσετε μια ομαλή και άνετη μετεγχειρητική αποκατάσταση.
 • Ενδείκνυται η χρήση πατερίτσας ή προσωρινού νάρθηκα για την καλύτερη και ασφαλέστερη μετακίνησή σας και την κατά το δυνατό μικρότερη φόρτιση της άρθρωσης.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις συνίστανται φυσικοθεραπείες για την πιο άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της ποδοκνημικής άρθρωσης

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Μιχαήλ Ιωσηφίδης, MD, PhD, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων «Γεώργιος Νούλης». Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και η επιστημονικοί συνεργάτες της Ορθοπαιδικής Κλινικής Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA