Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Εξάρθρημα επιγονατίδας

Επιγονατίδα ονομάζεται το ευκίνητο  οστό που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και αποτελεί μέρος του εκτατικού μηχανισμού του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστούν (περικλείεται σε τένοντα), το οποίο βοηθά την έκταση και την κάμψη του γόνατος αυξάνοντας το μοχλοβραχίονα κατά την εκτέλεση αυτών των κινήσεων.Εξάρθρημα επιγονατίδας ονομάζεται η βίαιη μετατόπιση της επιγονατίδας εκτός της φυσιολογικής ανατομικής της θέσης προς την εξωτερική της πλευρά. Προκαλείται συνήθως έπειτα από τραυματισμό και συναντάται συχνότερα σε ασθενείς νεαρής ηλικίας που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες  ή  χορό, και σπανιότερα σε ηλικίες μετά των 40 ετών, χωρίς άμεση πλήξη.

εξάρθρημα επιγονατίδας

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται;

Τα συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Έντονος πόνος στη περιοχή του γόνατος
  • Οίδημα ή παραμόρφωση της περιοχής και
  • Αδυναμία βάδισης
  • Δυσκαμψία
  • Αίσθημα αστάθειας της επιγονατίδας (μετά την θεραπεία του οξέως τραυματισμού)

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο ασθενής που είχε εξάρθρημα επιγονατίδας πρέπει να απευθύνεται άμεσα σε Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιγονατίδα ανατάσσεται αυτόματα σε σύντομο χρόνο, πριν ο ασθενής επισκεφθεί τον Ιατρό. Σε αυτή τη περίπτωση, η διάγνωση πραγματοποιείται έπειτα από κλινική εξέταση και λήψη του ιστορικού του ασθενή, αλλά και με απεικονιστικό έλεγχο (είναι αναγκαία η μαγνητική τομογραφία γιατί συχνά συνυπάρχουν χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες που δεν απεικονίζονται στην απλή ακτινογραφία)

 

Στην περίπτωση που η επιγονατίδα παραμένει εξαρθρωμένη πρέπει να γίνει άμεσα η ανάταξη. Η  διάγνωση του επαναλαμβανόμενου εξαρθρήματος και της αστάθειας της επιγονατίδας γίνεται κυρίως με τη  δοκιμασία του «φόβου για επικείμενο εξάρθρημα» (ο ασθενής «φοβάται ότι η επιγονατίδα πάει να βγει από τη θέση της»/ apprehension test). Κατά τη διαδικασία αυτή, ο ασθενής κάθεται σε ύπτια θέση με το γόνατο ευθύ. Αυτή η αντίδραση του ασθενούς αποτελεί θετική ένδειξη της «δοκιμασίας φόβου».

 

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης;

Η θεραπεία του εξαρθρήματος της επιγονατίδας εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενή (αριθμός εξαρθρημάτων, ύπαρξη χόνδρινων βλαβών) και από την συγκεκριμένη κατασκευαστική δομή του γόνατος.

 

Συντηρητική θεραπεία

Συνήθως το εξάρθρημα επιγονατίδας αντιμετωπίζεται συντηρητικά με επίδεση και περιορισμό της δραστηριότητας για τρείς με τέσσερις εβδομάδες. Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης είναι περίπου 3 μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων και φυσικοθεραπειών, για την ενδυνάμωση των μυών. Το πρόγραμμα προτείνεται από τον Ορθοπαιδικό.

 

Χειρουργική θεραπεία:

Η χειρουργική θεραπεία για το εξάρθρημα της επιγονατίδας ενδείκνυται όταν:

  • Παρά τη προσπάθεια για συντηρητική αντιμετώπιση παρουσιάζεται μεγάλη αστάθεια της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης
  • Παρουσιάζεται αποσπασμένο οστεοχόνδρινο τεμάχιο, το οποίο απαιτεί άμεση χειρουργική επανακαθήλωση.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται από το γιατρό λαμβάνοντας υπόψη τα αίτια που οδήγησαν στην εξάρθρωση και στην αστάθεια και αποσκοπεί στην συγκράτηση της επιγονατίδας.

Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας, το οποίο διαμορφώνεται από το Χειρουργό ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποίησε.

 

Χρήσιμες Συμβουλές:

Με σκοπό τη πρόληψη ενός ατυχήματος εξάρθρωσης επιγονατίδας προτείνεται η συχνή άσκηση που επιτρέπει την κίνηση των αρθρώσεων με ευκαμψία και την ενδυνάμωση των μυών. Σε περιπτώσεις αθλητών, κρίνεται απαραίτητη η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά τις δραστηριότητες τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εξάρθρημα επιγονατίδας επικοινωνήστε με τον Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων «Γεώργιος Νούλης» και Πρόεδρο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας και Θράκης.

Το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι η απότομη και βίαιη μετατόπιση της επιγονατίδας εκτός της φυσιολογικής της θέσης.

  • Αστάθεια της επιγονατίδας
  • Πρήξιμο στην περιοχή
  • Περιορισμός της κίνησης
  • Δυσκαμψία
  • Πόνος

 

  • Κατάλληλη προθέρμανση πριν την αθλητική δραστηριότητα
  • Χρήση προστατευτικού εξοπλισμού

Πέρα από την κλινική εξέταση που θα υποβληθεί ο ασθενής, ο Ορθοπαιδικός θα συνιστήσει τη λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική τομογραφία.

 

Τις περισσότερες φορές, η επιγονατίδα ανατάσσεται αυτόματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ορθοπαιδικός μέσω της διάγνωσης θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Το πρώτο εξάρθρημα επιγονατίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω συντηρητικής θεραπείας π.χ. επίδεση της περιοχής και περιορισμό κίνησης αλλά και πρόγραμμα φυσικοθεραπειών. Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης, όμως, είναι περίπου 3 μήνες. Εάν συμβεί δεύτερο εξάρθρημα, ή στις περιπτώσεις που με το πρώτο εξάρθρημα υπάρχει και σοβαρή βλάβη του χόνδρου (αυξημένη πιθανότητα) ή μετά το πρώτο εξάρθρημα υπάρχει συνεχής πόνος και αστάθεια τότε η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Στις εξής περιπτώσεις:

  • Αποτυχία συντηρητικής αντιμετώπισης
  • Παρουσία αποσπασμένου οστεοχόνδρινου τεμαχίου
  • Πάνω από 2 εξαρθρήματα

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA