Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

EMAIL

info@orthobiologics.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

(+30) 2310 222880

Εξάρθρημα επιγονατίδας

Επιγονατίδα ονομάζεται το ευκίνητο  οστό που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και αποτελεί μέρος του εκτατικού μηχανισμού του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστούν (περικλείεται σε τένοντα), το οποίο βοηθά την έκταση και την κάμψη του γόνατος αυξάνοντας το μοχλοβραχίονα κατά την εκτέλεση αυτών των κινήσεων.Εξάρθρημα επιγονατίδας ονομάζεται η βίαιη μετατόπιση της επιγονατίδας εκτός της φυσιολογικής ανατομικής της θέσης προς την εξωτερική της πλευρά. Προκαλείται συνήθως έπειτα από τραυματισμό και συναντάται συχνότερα σε ασθενείς νεαρής ηλικίας που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες  ή  χορό, και σπανιότερα σε ηλικίες μετά των 40 ετών, χωρίς άμεση πλήξη.

εξάρθρημα επιγονατίδας

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται;

Τα συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Έντονος πόνος στη περιοχή του γόνατος
  • Οίδημα ή παραμόρφωση της περιοχής και
  • Αδυναμία βάδισης
  • Δυσκαμψία
  • Αίσθημα αστάθειας της επιγονατίδας (μετά την θεραπεία του οξέος τραυματισμού)

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο ασθενής που είχε εξάρθρημα επιγονατίδας πρέπει να απευθύνεται άμεσα σε Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιγονατίδα ανατάσσεται αυτόματα σε σύντομο χρόνο, πριν ο ασθενής επισκεφθεί τον Ιατρό. Σε αυτή τη περίπτωση, η διάγνωση πραγματοποιείται έπειτα από κλινική εξέταση και λήψη του ιστορικού του ασθενή, αλλά και με απεικονιστικό έλεγχο (είναι αναγκαία η μαγνητική τομογραφία γιατί συχνά συνυπάρχουν χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες που δεν απεικονίζονται στην απλή ακτινογραφία)

 

Στην περίπτωση που η επιγονατίδα παραμένει εξαρθρωμένη πρέπει να γίνει άμεσα η ανάταξη. Η  διάγνωση του επαναλαμβανόμενου εξαρθρήματος και της αστάθειας της επιγονατίδας γίνεται κυρίως με τη  δοκιμασία του «φόβου για επικείμενο εξάρθρημα» (ο ασθενής «φοβάται ότι η επιγονατίδα πάει να βγει από τη θέση της»/ apprehension test). Κατά τη διαδικασία αυτή, ο ασθενής κάθεται σε ύπτια θέση με το γόνατο ευθύ. Αυτή η αντίδραση του ασθενούς αποτελεί θετική ένδειξη της «δοκιμασίας φόβου».

 

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης;

Η θεραπεία του εξαρθρήματος της επιγονατίδας εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενή (αριθμός εξαρθρημάτων, ύπαρξη χόνδρινων βλαβών) και από την συγκεκριμένη κατασκευαστική δομή του γόνατος.

 

Συντηρητική θεραπεία

Συνήθως το εξάρθρημα επιγονατίδας αντιμετωπίζεται συντηρητικά με επίδεση και περιορισμό της δραστηριότητας για τρείς με τέσσερις εβδομάδες. Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης είναι περίπου 3 μήνες, διάστημα κατα το οποίο ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων και φυσικοθεραπειών, για την ενδυνάμωση των μυών. Το πρόγραμμα προτείνεται από τον Ορθοπαιδικό.

 

Χειρουργική θεραπεία:

Η χειρουργική θεραπεία για το εξάρθρημα της επιγονατίδας ενδείκνυται όταν:

  • Παρά τη προσπάθεια για συντηρητική αντιμετώπιση παρουσιάζεται μεγάλη αστάθεια της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης
  • Παρουσιάζεται αποσπασμένο οστεοχόνδρινο τεμάχιο, το οποίο απαιτεί άμεση χειρουργική επανακαθήλωση.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται από το γιατρό λαμβάνοντας υπόψη τα αίτια που οδήγησαν στην εξάρθρωση και στην αστάθεια και αποσκοπεί στην συγκράτηση της επιγονατίδας.

Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας, το οποίο διαμορφώνεται από το Χειρουργό ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποίησε.

 

Χρήσιμες Συμβουλές:

Με σκοπό τη πρόληψη ενός ατυχήματος εξάρθρωσης επιγονατίδας προτείνεται η συχνή άσκηση που επιτρέπει την κίνηση των αρθρώσεων με ευκαμψία και την ενδυνάμωση των μυών. Σε περιπτώσεις αθλητών, κρίνεται απαραίτητη η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά τις δραστηριότητες τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εξάρθρημα επιγονατίδας επικοινωνήστε με τον Ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων «Γεώργιος Νούλης» και Β’ Αντιπρόεδρο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας και Θράκης.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA