H αρθροπλαστική γόνατος είναι μια από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές επεμβάσεις παγκοσμίως, η οποία έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών με προβλήματα στα γόνατα. Η ανάρρωση μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος απαιτεί χρόνο και θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει των οδηγιών του ορθοπαιδικού χειρουργού. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά την αρθροπλαστική γόνατος δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς, ούτε απαιτεί το ίδιο χρονικό διάστημα. Επομένως, σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση παίζει ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου πλάνου, σύμφωνο με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς.
Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντικαθίσταται ολόκληρη η άρθρωση του γόνατος ή μέρος αυτής. Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις του σώματός μας που καταπονείται καθημερινά και είναι επιρρεπής στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.
Η επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος προσφέρει λύση. Είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το φθαρμένο τμήμα της άρθρωσης ή ολόκληρη η άρθρωση και αντικαθίσταται με τεχνητά εμφυτεύματα. Τα τεχνητά αυτά εμφυτεύματα ονομάζονται προθέσεις και αποκαθιστούν πλήρως τη λειτουργικότητα του γόνατος. Εάν χρειάζεται αντικατάσταση μέρος του γόνατος, τότε εφαρμόζεται η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις που χρήζει αντικατάστασης ολόκληρη η άρθρωση του γόνατος, η επέμβαση που πραγματοποιείται ονομάζεται ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Η αποκατάσταση μετά την αρθροπλαστική γόνατος, όπως και από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, αφορά πολλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί ειδικό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, θα πρέπει να περιποιείται το τραύμα με προσοχή και να προσέχει τον τρόπο που εκτελεί καθημερινές κινήσεις.
Φυσικοθεραπεία: η φυσικοθεραπεία ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση. Ο φυσικοθεραπευτής μαθαίνει στον ασθενή τον τρόπο που θα πραγματοποιεί απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα σήκωμα από την καρέκλα ή το κρεβάτι. Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα συνεχίζει και μετά την επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι, εφαρμόζοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης του χειρουργημένου γόνατος.
Φαρμακευτική αγωγή: η φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς καθορίζεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Συνήθως περιλαμβάνει παυσίπονα, αντιπηκτική αγωγή και πολλές φορές χορηγούνται και αντιβιοτικά φάρμακα.
Περιποίηση τραύματος: η περιοχή του τραύματος θα πρέπει να διατηρείται στεγνή και καθαρή. Οι αλλαγές του τραύματος θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά, προστατεύοντάς το από κάποια πιθανή μόλυνση.
Ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση της κινητικότητας της άρθρωσης μετά την αρθροπλαστική γόνατος δεν είναι ίδιος για όλους τους ασθενείς. Από τις πρώτες στιγμές μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται ώστε άμεσα να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Η διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου τις πρώτες ημέρες βοηθά ώστε να διευρύνεται η κινητικότητα. Ο ασθενής χρησιμοποιεί μέσο υποστήριξης (π.χ. μπαστούνι) για όσες ημέρες κρίνει ο ίδιος ότι το χρειάζεται (θα μπορούσε και από τις πρώτες ημέρες να περπατά και χωρίς υποστήριξη). Μετά από τον πρώτο μήνα επανέρχεται σταδιακά στην κανονική του κατάσταση. Η πλήρης αποκατάσταση του ασθενούς απαιτεί μερικούς μήνες, οι οποίοι κυμαίνονται από 3 έως 6 μήνες. Την ανάρρωση μπορούν να επιταχύνουν ένα καλό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και η πιστή εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών από τον ασθενή.
Η εφαρμογή απλών καθημερινών συμβουλών είναι βαρύνουσας σημασίας για την αμεσότερη και χωρίς επιπλοκές αποκατάσταση.
Εάν ο πόνος στα γόνατα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας στη σύγχρονη Ορθοπαιδική Κλινική Orthobiology Surgery Center. O Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες της κλινικής διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αρθροπλαστική γόνατος και στον σχεδιασμό προγραμμάτων αποκατάστασης, βασισμένα στις ανάγκες των ασθενών.