Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

EMAIL

info@orthobiologics.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

(+30) 2310 222880

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

  • Αρχική
  • Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

 

H ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους και σοβαρότερους αθλητικούς τραυματισμούς στην άρθρωση του γόνατος. Συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το σκι ή η ενόργανη γυμναστική, λόγω του ότι τα συγκεκριμένα αθλήματα απαιτούν απότομες αλλαγές ταχύτητας και κατεύθυνσης, καθώς επίσης και άλματα.

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος;

Το γόνατο είναι μία ισχυρή άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, η οποία συνδέει το μηριαίο οστό με την κνήμη. Σε αυτήν τη σύνδεση ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς. Εντοπίζεται στο κέντρο του γόνατος και αποτρέπει τη στροφή και την πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Γι’ αυτόν το λόγο  η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου προκαλεί ένα αίσθημα αστάθειας, κατά την πραγματοποίηση ορισμένων κινήσεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Πώς μπορεί να συμβεί η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης του χιαστού συνδέσμου είναι ο λεγόμενος τραυματισμός μη επαφής, καθώς δεν απαιτεί σωματική επαφή μεταξύ των δύο αντιπάλων. Περιλαμβάνει την απότομη αλλαγή στην ταχύτητα του ασθενούς, με ταυτόχρονη αλλαγή κατεύθυνσης (στροφή του κορμού). Η βίαιη στροφή του γόνατος μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η οποία συνοδεύεται με ένα χαρακτηριστικό ήχο-τριγμό, συνήθως πολύ έντονο πόνο και αίσθηση απώλειας της ισορροπίας και πτώση τη στιγμή του ατυχήματος.

ρήξη ΠΧΣ

Ο δεύτερος πιθανός μηχανισμός ρήξης ονομάζεται τραυματισμός επαφής και περιλαμβάνει την περίπτωση που ο αντίπαλος πέφτει πάνω στο γόνατο. Σε αυτήν τη περίπτωση πιθανόν η ρήξη του χιαστού να συνδυάζεται με ταυτόχρονες κακώσεις και άλλων συνδέσμων του γόνατος.

Συμπτώματα

Ο πόνος και η χαρακτηριστική αίσθηση αστάθειας του γόνατος αποτελούν τα πρώτα αναγνωριστικά συμπτώματα της κάκωσης. Αμέσως μετά δημιουργείται οίδημα και η βάδιση καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται με λεπτομερή κλινική εξέταση του γόνατος, κυρίως μετά την υποχώρηση του οιδήματος. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί είτε αμέσως μετά τη ρήξη (πριν την ανάπτυξη οιδήματος), είτε όταν το γόνατο έχει ξεκινήσει να ξεπρήζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, παγοθεραπεία και φυσικοθεραπευτική καθοδήγηση.

Παράλληλα προγραμματίζονται απεικονιστικές εξετάσεις από τον Ορθοπαιδικό, οι οποίες περιλαμβάνουν απλή ακτινογραφία γόνατος ή/και μαγνητική τομογραφία, ώστε να προσδιοριστούν τυχόν συνυπάρχουσες κακώσεις στα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία του γόνατος.

 

Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι κυρίως χειρουργική. Η τεχνική ονομάζεται «συνδεσμοπλαστική με μοσχεύματα» και πραγματοποιείται αρθροσκοπικά με ελάχιστη επεμβατικότητα

Οι δύο τύποι μοσχευμάτων που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα κατά τη συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ο επιγονατιδικός τένοντας, καθώς και οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων. Μετά τη λήψη του, το μόσχευμα τοποθετείται στη θέση του συνδέσμου που έχει υποστεί τη ρήξη.

 

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Όποια τεχνική κι αν επιλέξει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, περιλαμβάνει την  παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 1ημέρα μετά το πέρας της επέμβασης (σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πάρει εξιτήριο και την ίδια ημέρα). Στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, με πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο στοχεύει στη σταδιακή ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης.

Άμεσα ο ασθενής είναι σε θέση να σταθεί όρθιος, να βαδίσει και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Η επάνοδος όμως στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει σε 6 – 9 μήνες

Επικοινωνήστε με το  OrthoBiology Surgery Center (Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητικών Κακώσεων Dr. Μιχάλης Ιωσηφίδης) για οποιασδήποτε απορία σχετικά με τα συμπτώματα,  τις τεχνικές αποκατάστασης και τη μετεγχειρητική πορεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Orthobiology_CTA_Mobile_2 Orthobiology_CTA