Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Τι ορίζεται ως χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Ως χονδροπάθεια επιγονατίδας (ή χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας) ορίζεται η πάθηση κατά την οποία τραυματίζεται/εκφυλίζεται o χόνδρος της επιγονατίδας. Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες των οστών μέσα σε κάθε άρθρωση, είναι λευκός και λείος, και έχει ως στόχο με στόχο την κίνηση της άρθρωσης με μηδενική τριβή.

Ποια είναι τα αίτια και ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της;

Το βασικό αίτιο εκδήλωσης της πάθησης είναι η έντονη και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του γόνατος ή κάποιος άμεσος τραυματισμός του. Επιπροσθέτως, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της κάποιοι παράγοντες όπως:

Οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν συμβάλλουν στην κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας. Με αυτόν τον τρόπο η κακή ευθυγράμμισή της προκαλεί σταδιακά την εκφύλιση του χόνδρου της επιγονατίδας.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση χονδροπάθειας επιγονατίδας;

Πιο επιρρεπές στην εμφάνιση της χονδροπάθειας είναι το γυναικείο φύλο. Εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρά άτομα από 15 έως 40 ετών που καταπονούν τα γόνατά τους εξαιτίας αθλητικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Συνήθως, οι αθλητές που εμφανίζουν χονδροπάθεια ασχολούνται με το σκι, το ποδόσφαιρο, την ποδηλασία και το τρέξιμο. Τέλος, ασθενείς που έχουν υποστεί στο παρελθόν κάταγμα ή εξάρθρημα επιγονατίδας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χονδροπάθεια.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Τα συμπτώματα της χονδροπάθειας δεν εμφανίζονται σε όλους με την ίδια ένταση. Η χονδροπάθεια επιγονατίδας εμφανίζεται κυρίως με οξύ πόνο. Ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, πίσω από την επιγονατίδα ή κάτω από αυτή. Η ενόχληση επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν κάμψη του γόνατος (π.χ. κατάβαση σκαλοπατιών). Ο πόνος κατά την κίνηση μπορεί να συνοδεύεται από αίσθηση τριγμού.

Μερικά ακόμη συμπτώματα της χονδροπάθειας είναι τα κάτωθι:

Tα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν εντοπίζονται μόνο στην χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, αλλά και σε άλλες παθήσεις του γόνατος. Επομένως, η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη για μια έγκυρη διάγνωση.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Σε πρώτο στάδιο ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια προχωρά στην κλινική εξέτασή του. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, αλλά και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων ενδέχεται να ζητηθούν επιπλέον εξετάσεις. Ο περαιτέρω έλεγχος ενδέχεται να περιλαμβάνει:

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας μπορεί να θεραπευτεί είτε με συντηρητικά μέτρα ή με χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν προσφέρουν ανακούφιση, τότε προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται άμεσα μέσω μιας της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, της αρθροσκόπησης γόνατος. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν χονδροπάθεια επιγονατίδας, ο   Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας. Στο OrthobiologySurgery σχεδιάζονται εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.