Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Πόνος στα πλευρά

Ο πόνος στα πλευρά είναι μια κοινή κατάσταση και ενδέχεται να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η εκδήλωση πόνου στην περιοχή των πλευρών ενδέχεται να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Οι αιτίες πρόκλησης του πόνου μπορεί να μην είναι ανησυχητικές, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο πόνος στα πλευρά μπορεί να υποδηλώνει επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις.

Πώς μπορεί να προκληθεί ο πόνος στα πλευρά;

Τα αίτια πρόκλησης πόνου στα πλευρά ποικίλουν και μπορεί να είναι πνευμονολογικά, καρδιολογικά, και φυσικά, μυοσκελετικά. Πιο συγκεκριμένα,  κάποιες παθήσεις των πνευμόνων, όπως ο πνευμοθώρακας ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,  ενδέχεται να είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση πόνου στα πλευρά. Επίσης, το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να συνδέεται με καρδιολογικά προβλήματα.

Τέλος, τα μυοσκελετικά προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο στα πλευρά είναι τα κάτωθι:

  • Θλάση στα πλευρά: η θλάση στα πλευρά είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες εκδήλωσης πόνου στα πλευρά. Η θλάση στα πλευρά οφείλεται στον τραυματισμό των μεσοπλεύριων μυών ή στην υπερδιάτασή τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος στα πλευρά επιδεινώνεται, όταν ο ασθενής βήχει ή παίρνει βαθιά αναπνοή.
  • Τραυματισμός/κατάγματα πλευρών: άλλη μια από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης του πόνου στα πλευρά. Οι τραυματισμοί και τα κατάγματα πλευρών είναι συχνά σε αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα απαιτεί επαφή. Επίσης, τα κατάγματα πλευρών μπορεί να προκληθούν εξαιτίας ενός ατυχήματος ή εξαιτίας της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση κάνει τα πλευρά- όπως και όλα τα οστά εύθραυστα και επιρρεπή στα κατάγματα.
  • Παραμορφώσεις σπονδυλικής στήλης: παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως η κύφωση και η σκολίωση, ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή των πλευρών.

Με ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζεται ο πόνος στα πλευρά;

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στα πλευρά σε κάθε περιστατικό εξαρτώνται από το αίτιο πρόκλησής του. Στην περίπτωση όπου ο πόνος οφείλεται σε μυοσκελετικές παθήσεις, ο πόνος συνοδεύεται από ευαισθησία των πλευρών κατά την αφή. Επίσης, ο πόνος εντείνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. βήξιμο).

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο ασθενής μόλις εμφανίσει πόνο στα πλευρά και δεν εμφανίζει άλλα συμπτώματα, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Ο ορθοπαιδικός μέσω της λήψης του ιστορικού και της κλινικής εξέτασής του, θα οδηγηθεί σε μια πρώτη διάγνωση. Η διάγνωση αυτή επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Εάν και εφόσον ο πόνος στα πλευρά δεν οφείλεται σε κάποια μυοσκελετική αιτιολογία, ο ορθοπαιδικός παραπέμπει τον ασθενή σε άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στα πλευρά;

Η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στα πλευρά εξαρτάται κυρίως από τον εντοπισμό της αιτίας που τον προκαλεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος στα πλευρά αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή. Ειδικότερα, η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων

Εάν εμφανίζετε  πόνο στα πλευρά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς σχεδιάζουμε εξατομικευμένες θεραπείες, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.