Ως θλάση στα πλευρά ορίζεται ο τραυματισμός ή η υπερδιάταση των μεσοπλεύριων μυών, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των πλευρών. Ειδικότερα, η διαστολή και η συστολή του θώρακα κατά την αναπνοή πραγματοποιείται με τη συμβολή των μεσοπλεύριων μυών. Η θλάση στα πλευρά είναι αρκετά συχνή και μπορεί να εκδηλωθεί στον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας. Όμως, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει στροφές ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις του κορμού.
Όπως προαναφέρθηκε, η βασικότερη αιτία πρόκλησης θλάσης στα πλευρά είναι μια απότομη κίνηση του κορμού, είτε κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, είτε όχι. Ειδικότερα, οι αθλητές στους οποίους εκδηλώνονται συνήθως οι θλάσεις των πλευρών είναι αυτοί που ασχολούνται με το τένις, το γκολφ και την κωπηλασία. Επιπροσθέτως, η διάταση των μεσοπλεύριων μυών μπορεί να προκληθεί εξαιτίας άρσης βαρέων αντικειμένων, έντονου και ξαφνικού βήχα, ακόμα και μετά από ένα έντονο φτέρνισμα.
Η θλάση στα πλευρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού του θώρακα είτε από πτώση, είτε από άμεση επαφή κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Τέλος, η κακή στάση σώματος μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στους μεσοπλεύριους μύες, κάνοντάς τους πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση θλάσης.
Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει και σχετίζεται κυρίως με το αίτιο πρόκλησης της θλάσης. Βασικό σύμπτωμα της θλάσης στα πλευρά είναι η εκδήλωση πόνου στην περιοχή των πλευρών. Ο πόνος αυτός είναι οξύς και επιδεινώνεται όταν ο ασθενής βήχει ή παίρνει βαθιά αναπνοή. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται εξαιτίας μιας θλάσης στα πλευρά είναι τα κάτωθι:
Η διάγνωση της θλάσης στα πλευρά πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό μέσω της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα. Οι απεικονιστικές εξετάσεις προτείνονται συνήθως για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων πρόκλησης πόνου στα πλευρά ή κάποιου σπασμένου πλευρού.
Η θλάση στα πλευρά μπορεί να είναι πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού. Στις θλάσεις πρώτου βαθμού οι μυϊκές ίνες υφίστανται ελαφριά ρήξη. Αντιθέτως, στις θλάσεις δεύτερου και τρίτου βαθμού ο τραυματισμός των μυϊκών είναι σοβαρότερος και ο χρόνος αποκατάστασης αυξάνεται.
Η αποκατάσταση της θλάσης πλευρών απαιτεί αρκετό χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από τον βαθμό θλάσης. Αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο.
Τα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνουν ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων, ώστε να αποφεύγεται η καταπόνηση των μεσοπλεύριων μυών. Επίσης, για την ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα(ΜΣΑΦ). Η φυσικοθεραπεία πρέπει να αποτελεί μέρος του προγράμματος αποκατάστασης, βοηθώντας στην ενδυνάμωση των μεσοπλεύριων μυών. Τέλος, υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές για την αντιμετώπιση των μυϊκών θλάσεων με την έγχυση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (Platelet Reach Plasma /PRP).
Εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στα πλευρά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς στο Orthobiology Surgery Center σχεδιάζουμε εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.