Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Τραυματισμοί στο χέρι: Ποιοι είναι οι συχνότεροι;

traumatismoi_sto_xeri

Οι τραυματισμοί στο χέρι είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χέρια τους στις περισσότερες καθημερινές τους δραστηριότητες. Έτσι τα εκθέτουν σε συνθήκες που δεν είναι πάντα ασφαλείς με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν την ομαλή λειτουργίας τους. Οι τραυματισμοί στο χέρι συμβαίνουν στο δέρμα, στους τένοντες, τα νεύρα και τα οστά.

Ο ασθενής θα πρέπει έγκαιρα να επισκεφθεί έναν επαγγελματία ορθοπεδικό, μετά από έναν τραυματισμό. Αν το άνω άκρο σταματήσει να λειτουργεί ομαλά μπορεί να επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία στη ζωή του ασθενή. Το χέρι και ο καρπός αποτελούνται από είκοσι επτά μεμονωμένα οστά.

traumatismoi_sto_xeri2

Τραυματισμοί στο χέρι – Οι πιο συνηθισμένοι

  • Κάταγμα

Οι μύες και οι ιστοί που προστατεύουν τα οστά του χεριού δεν είναι τόσο ισχυροί, σε περίπτωση μιας βίαιης πρόσκρουσης. Αν συμβεί μια απότομη πτώση ή αν ένα βαρύ αντικείμενο πέσει με δύναμη πάνω στο χέρι θα προκαλέσει κάταγμα του οστού. Ο ασθενής θα αισθανθεί έντονο πόνο στο σημείο, ο οποίος θα επιδεινώνεται. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι πρήξιμο, μώλωπες και δυσκαμψία. Τα πιο σύνθετα κατάγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των νεύρων του χεριού.

  • Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα μπορεί να επιφέρει χρόνιο πρόβλημα στον ασθενή. Συμβαίνει όταν οι τένοντες, που συνδέουν τους μύες με τα οστά παθαίνουν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και ερεθισμό, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του χεριού. Η κυριότερη αιτία που την προκαλεί είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών.

  • Διάστρεμμα

Το διάστρεμμα χεριών συμβαίνει συχνότερα στον αντίχειρα του χεριού. Στην περίπτωση μιας απότομης πτώσης, το σώμα μπορεί να πέσει αδέξια. Στην προσπάθεια του να ανακόψει την πτώση, το χέρι μπορεί να λυγίσει με τέτοιο τρόπο ώστε να προκληθεί διάστρεμμα. Ο ασθενής μετά τον τραυματισμό του θα αισθανθεί πόνο και μια αίσθηση αδυναμίας στο σημείο. Ανάλογα με το πόσο απότομη ήταν η πτώση, μπορεί να έχει μώλωπες αλλά και οίδημα. Συνήθως το διάστρεμμα θα ανακάμψει αν ο ασθενής αφήσει το χέρι σε αδράνεια για ένα χρονικό διάστημα.

  • Εξάρθρημα

Η άσκηση μεγάλης δύναμης στο χέρι (π.χ. πτώση και κάκωση) μπορεί να μετακινήσει τα οστά από τη θέση τους σε μια άρθρωση. Το ιδιαίτερο σύμπτωμα του εξαρθρήματος είναι η παραμόρφωση στο σημείο που έχει γίνει η μετατόπιση. Ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο αλλά και μεγάλη δυσκαμψία.

Quote_mobile_travmatismoistoxeri Quote_desktop_traumatismoistoxeri

 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στα χέρια, επειδή χρησιμοποιούνται τόσο πολύ. Πρόκειται για τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, του ιστού δηλαδή που καλύπτει την άκρη των οστών μέσα σε μια άρθρωση. Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται αλλαγή στη δομή της άρθρωσης, που μπορέι να οδηγήσει σε παραμορφώσεις.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε τραυματισμό. Επικοινωνήστε μαζί του και με το OrthoBiology Surgery Center για να ακολουθήσετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία για το πρόβλημα σας.

 

Orthobiology_CTA

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2