Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

 • Αρχική
 • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Θεραπεία βλαβών μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς της άρθρωσης του γόνατος. Αν ναι ανήκει στην κατηγορία των αθλητικών κακώσεων, οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί ρήξη μηνίσκου. Όμως, σήμερα η θεραπεία βλαβών μηνίσκου μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα και ανώδυνα, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης.

Τι ορίζεται ως ρήξη μηνίσκου;

Ως ρήξη μηνίσκου ορίζεται ο τραυματισμός ενός εκ των δύο μηνίσκων της άρθρωσης του γόνατος. Οι μηνίσκοι είναι δύο ινοχόνδρινες δομές σε σχήμα ημισέληνου (σχήμα C) και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργικότητα του γόνατος.

 Πιο συγκεκριμένα, οι μηνίσκοι συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος και είναι υπεύθυνοι για την ομαλή μετάβαση του φορτίου από τον μηρό στην κνήμη. Οι μηνίσκοι είναι δύο, ο ένας βρίσκεται στην εξωτερική και ο άλλος στην εσωτερική πλευρά του γόνατος, όμως πιο επιρρεπής στους τραυματισμούς είναι ο έσω μηνίσκος.

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν συνήθως μια ρήξη μηνίσκου;

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της ρήξης μηνίσκου είναι ο πόνος. Ο  πόνος στην περιοχή του γόνατος μπορεί να εκδηλωθεί κατά τον τραυματισμό, αλλά και μετά από αυτόν. Επίσης, ο πόνος εντοπίζεται στην εσωτερική ή στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, ανάλογα με το ποιος μηνίσκος έχει υποστεί ρήξη. Τον πόνο συνοδεύουν μερικά ακόμη συμπτώματα όπως:

 • Εκδήλωση χαρακτηριστικού ήχου τη στιγμή του τραυματισμού
 • Αίσθημα αστάθειας
 • Δυσκαμψία
 • Οίδημα
 • Αίσθηση «κλειδώματος» του γόνατος

Θεραπεία βλαβών μηνίσκου: Συντηρητική ή χειρουργική;

Οι βλάβες μηνίσκου αντιμετωπίζονται τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά. Η επιλογή της θεραπείας και ο γενικότερος σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου βασίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα του ασθενούς όπως επίσης και στην μορφή της ρήξης. Εκτός από τη σοβαρότητα του τραυματισμού μεγάλο ρόλο στην επιλογή της θεραπείας παίζει και η ηλικία του ασθενούς, καθώς  και η συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες.

Σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, εάν η ρήξη δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του γόνατος προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση. Αντιθέτως, σε νεαρούς ασθενείς με ή χωρίς αθλητική δραστηριότητα συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης προς αποφυγή μελλοντικών υποτροπών, αλλά και σταδιακής βλάβης του αρθρικού χόνδρου.

Συντηρητική θεραπεία βλαβών μηνίσκου

Η συντηρητική θεραπεία βλαβών μηνίσκου είναι αποδοτική σε μικρές ρήξεις ή/και σε εκφυλιστικές ρήξεις. Ειδικότερα, μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με:

 • Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Ασκήσεις κινησιοθεραπείας/φυσικοθεραπείας

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, στην αντιμετώπιση των ρήξεων μηνίσκου μπορεί να βοηθήσει και η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP). Το PRP συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του πόνου μετά τη ρήξη και ίσως στην επούλωση μικρών ρήξεων. Η συγκεκριμένη θεραπεία, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες του οργανισμού, είναι απόλυτα ασφαλής με άριστα αποτελέσματα.

Χειρουργική θεραπεία βλαβών μηνίσκου

Η χειρουργική θεραπεία των βλαβών μηνίσκου πραγματοποιείται μέσω της αρθροσκόπησης. Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που προσφέρει άμεση αποκατάσταση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Κατά την αρθροσκόπηση γόνατος, το αρθροσκόπιο και τα αρθροσκοπικά εργαλεία εισάγονται στο εσωτερικό της άρθρωσης μέσω μικρών τομών, και ανάλογα με το είδος της βλάβης πραγματοποιούνται:

 • Μερική μηνισκεκτομή:. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται το τμήμα του μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την επέκτασή της και ομαλοποιούνται τα άκρα του. 
 • Συρραφή μηνίσκου: ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις όπου η ρήξη μηνίσκου  συμβαίνει στην περιοχή πρόσφυσης του στο θύλακο της άρθρωσης όπου υπάρχει αιμάτωση, και επομένως μπορεί να επουλωθεί. Φυσικά, η συρραφή προϋποθέτει η ρήξη να προέρχεται από πρόσφατο τραυματισμό.

Ως προς τον χρόνο αποκατάστασης, η συρραφή έχει μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης από τη μηνισκεκτομή. Όμως, η διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του μηνίσκου είναι πολύ σημαντική για την προστασία της άρθρωσης.

Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η αθλητική δραστηριότητα για εσάς, στο Orthobiology Center εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων. Το κέντρο μας, είναι κέντρο εκπαίδευσης κέντρο εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθλητικής Τραυματολογίας, Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκόπησης (ESSKA). Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης μαζί με τους επιστημονικούς του συνεργάτες βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.