Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Πότε χειρουργείται η τενοντοπάθεια ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου (ή τενοντοπάθεια ώμου) αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης πόνου στον ώμο σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων. Πρόκειται για μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με συντηρητικά μέσα. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις για να απαλλαχθεί οριστικά ο ασθενής από την τενοντοπάθεια ώμου θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Σήμερα οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παθολογίας του ώμου είναι ελάχιστα επεμβατικές, προσφέροντας άμεση ανακούφιση και ταχεία επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Tι είναι η τενοντοπάθεια ώμου;

Ως τενοντοπάθεια ή τενοντίτιδα ώμου ορίζεται ο ερεθισμός-φλεγμονή  κάποιου εκ των τενόντων του ώμου. Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από πολλούς τένοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη στήριξη της άρθρωσης και τη λειτουργία της. Ειδικότερα, η πιο συχνή είναι η τενοντοπάθεια του υπερκανθίου και οφείλεται στην εκδήλωση φλεγμονής των τενόντων του στροφικού πετάλου.

Η πιο συχνή αιτία πρόκλησής της είναι η υπέρχρηση των τενόντων της άρθρωσης του ώμου. Συνήθως εμφανίζεται σε αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου όπως  τενίστες, κολυμβητές ή καλαθοσφαιριστές. Επίσης είναι συνήθης σε έντονα εργαζόμενους με τα άνω άκρα (χειρονάκτες, νοικοκυρές κλπ). Η τενοντοπάθεια ώμου ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα μιας πτώσης του ασθενούς πάνω στον ώμο, πτώσης πάνω σε τεντωμένο χέρι ή ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας ανατομικών παραλλαγών του ώμου.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η τενοντοπάθεια ώμου;

Το βασικότερο σύμπτωμα της τενοντοπάθειας ώμου είναι η εκδήλωση οξέος πόνου στην άρθρωση του ώμου. Σε πολλά περιστατικά ο πόνος αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα και η έντασή του ποικίλλει αναλόγως της σοβαρότητας της φλεγμονής.

Επίσης, ο πόνος ενδέχεται να είναι μόνιμος ή να εκδηλώνεται μόνο κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων στις οποίες συμμετέχει ο ώμος. Επιπροσθέτως, ένας ασθενής με τενοντοπάθεια ώμου πολλές φορές, αδυνατεί να σηκώσει ή να κρατήσει το χέρι του σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο. Τέλος, είναι πιθανό η ένταση του πόνου να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης.

Αντιμετωπίζοντας της τενοντοπάθεια ώμου χωρίς χειρουργική επέμβαση

Στην πλειονότητα των περιστατικών η τενοντοπάθεια ώμου αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα. Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της τενοντίτιδας ώμου περιλαμβάνει τα παρακάτω συντηρητικά μέτρα:

  • Ανάπαυση
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Τοπική έγχυση κορτικοστεροιδών
  • Φυσικοθεραπεία
  • Θεραπεία PRP

Σε ποιες περιπτώσεις η τενοντοπάθεια ώμου αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση;

Εάν η τενοντοπάθεια ώμου δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες στους τένοντες του ώμου (π.χ. ρήξη τενόντων). Σε περιπτώσεις σοβαρής φλεγμονής όπου συνυπάρχει πόνος ηρεμίας, η τενοντοπάθεια ώμου αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Μια ακόμη ένδειξη που καθιστά απαραίτητη τη χειρουργική επέμβαση είναι η εκδήλωση έντονης δυσκαμψίας στην άρθρωση.  Εάν τα συντηρητικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά και ο πόνος συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον ασθενή για μήνες, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο.

Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντοπάθεια ώμου με χειρουργική επέμβαση;

Η τενοντοπάθεια ώμου, όπως και πολλές παθήσεις του ώμου, αντιμετωπίζεται σήμερα με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική της αρθροσκόπησης ώμου. Η αρθροσκόπηση ώμου εκτός από θεραπευτική τεχνική αποτελεί και αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδο.

Ο χειρουργός έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και μέσω μικρών τομών αποκαθιστά τη βλάβη των τενόντων. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία και λίγες ώρες μετά μπορεί να επιστρέψει στην οικία του. Ο μετεγχειρητικός πόνος σχεδόν εκμηδενίζεται και ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Μετά το τέλος της φυσικοθεραπείας ο ασθενής μπορεί να επανέλθει με ασφάλεια στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες. Ο χρόνος μετεγχειρητικής αποκατάστασης είναι σύντομος, και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές σχεδόν εκμηδενίζονται.

Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις στον ώμο, ο   Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας. Στο OrthobiologySurgery σχεδιάζονται εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Η κλινική του είναι διαπιστευμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθλητικής Τραυματολογίας, και Αρθροσκόπησης (ESSKA), από τη διεθνή Εταιρεία Αρθροσκόπησης, και Ορθοπαιδικής Αθλητιατρικής (ISAKOS). Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.