Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

 • Αρχική
 • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα/βάδιση

Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια συχνή κάκωση του γόνατος και συμβαίνει κυρίως σε αθλητές. Πώς σχετίζεται όμως η ρήξη μηνίσκου και το περπάτημα/βάδιση;

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου είναι στην ουσία η κάκωση ενός εκ των δύο (ή και των δύο) μηνίσκων του γόνατος. Οι μηνίσκοι διακρίνονται στον έξω και τον έσω και είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται καθημερινά το γόνατο. Βρίσκονται ανάμεσα στον μηρό και στην κνήμη. Όταν ένας ή και οι δύο μηνίσκοι υποστούν κάκωση μετά από τραυματισμό ή εκφύλιση, τότε λέμε ότι έχει προκληθεί ρήξη μηνίσκου.

 

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της ρήξης μηνίσκου;

Τα αίτια πρόκλησης της ρήξης μηνίσκου είναι αρκετά συγκεκριμένα. Συνήθως συμβαίνει όταν το άτομο αλλάζει απότομα κατεύθυνση, π.χ. κατά τη διάρκεια τρεξίματος ή σε απότομη κάμψη του γόνατος («βαθύ κάθισμα»). Επίσης, η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα με κάποιον άλλο τραυματισμό του γόνατος, όπως με τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

 

Ρήξη μηνίσκου και συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι έχουν υποστεί ρήξη μηνίσκου αναφέρονται παρακάτω:

 • Πόνος στην εξωτερική ή εσωτερική πλευρά του γονάτου (αναλόγως του μηνίσκου που έχει υποστεί βλάβη)
 • Πρήξιμο
 • Δυσκαμψία
 • Αίσθημα αστάθειας του γόνατος
 • Δυσκολία στο τέντωμα ή το λύγισμα του γόνατος
 • Ευαισθησία στην άρθρωση
 • Έντονος πόνος στο βαθύ κάθισμα
 • Αίσθηση ότι το γόνατο «μαγκώνει», όταν είναι λυγισμένο
 • Άκουσμα ενός «κρακ» κατά την κίνηση

 

Ρήξη μηνίσκου και βάδιση

Αν έχει υποστεί κάποιος ρήξη μηνίσκου, μπορεί να περπατήσει; Η απάντηση είναι θετική, αφού όλες οι ρήξεις δεν είναι τόσο σοβαρές. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητική θεραπεία, είτε με χειρουργική επέμβαση.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, είναι πολύ πιθανό να σας προτείνει ο θεράπων ιατρός τη βάδιση κατά την περίοδο της αποθεραπείας. Γιατί όμως η βάδιση αποτελεί την καλύτερη επιλογή;

Οι μύες του γόνατος θέλουν άμεση ενδυνάμωση μετά τη ρήξη του μηνίσκου. Όμως, η ενδυνάμωση αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη σταδιακή αποκατάσταση του μετά από ρήξη μηνίσκου.

Στην αρχή συνίσταται να γίνεται για λίγα λεπτά κάθε μέρα και σταδιακά να αυξάνεται. Το περπάτημα φαίνεται να είναι ένας τρόπος άσκησης αρκετά αποδοτικός για την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, όταν περπατάτε και να μην υπερεκτιμάτε τις αντοχές σας. Τέλος, θα πρέπει να εφαρμόζετε τις συμβουλές του ιατρού σας, αφού μπορεί στην  περίπτωσή σας να μη συνίσταται η βάδιση.

 

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί του συνεργάτες βρίσκονται στη διάθεσή σας για να συζητήσετε οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα σας απασχολεί. Στο Orthobiology Surgery Center θέτουμε στο επίκεντρο τον ασθενή και με γνώμονα τις ανάγκες του σχεδιάζουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Επικοινωνήστε τώρα με τον ιατρό και την ομάδα του Orthobiology Surgery Center για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη ρήξη μηνίσκου και το περπάτημα.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA