Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

 • Αρχική
 • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Ρήξη Μηνίσκου Ασκήσεις

πόνος στο γόνατο

 

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς που εμφανίζονται στην περιοχή του γόνατος. Ο τραυματισμός αυτός, προκύπτει μέσω κάκωσης στην περιοχή, που περιλαμβάνει οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή κατεύθυνσης της άρθρωσης του γόνατος. Η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συχνά σε αθλητές κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους δραστηριότητας, ιδίως όταν συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι ο μηνίσκος καταπονείται καθημερινά ακόμη και μέσω της βάδισης, είναι δυνατόν οποιοσδήποτε άνθρωπος να υποστεί κάποιον τραυματισμό στην περιοχή. Διαβάστε παρακάτω για τις ασκήσεις που πρέπει να ακολουθήσετε μετά από ρήξη μηνίσκου.

 

Ποια είναι η θεραπεία για το μηνίσκο;

Στα αρχικά στάδια της πάθησης, ιδίως όταν ο ασθενής είναι άνω των 55-60 ετών, προτείνεται η Συντηρητική θεραπεία. Σε αυτή τη μορφή θεραπείας, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Ειδική φυσικοθεραπεία
 • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Παγοθεραπεία
 • Ασκήσεις αποκατάστασης
 • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων και ανάπαυση
 • Χρήση πατερίτσας ορισμένες φορές

 

Όταν η Συντηρητική θεραπεία δε λύσει το πρόβλημα ή ο τραυματισμός είναι πολύ σοβαρός, ακολουθείται η Χειρουργική θεραπεία. Οι χειρουργικές επιλογές, ανάλογα με την έκταση της βλάβης περιλαμβάνουν, τη Μηνισκοσυρραφή και τη Μηνισκεκτομή. Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή, διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Είναι άξιο αναφοράς, ότι η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια επιτυχημένη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα και εγγυάται την ασφάλεια του ασθενούς.

 

 

 rixsi_miniskou_askiseis2

Ποιες ασκήσεις εκτελούνται για τη ρήξη μηνίσκου;

Οι ασκήσεις για τη Ρήξη Μηνίσκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της Συντηρητικής θεραπείας, αλλά και για την αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος μετά την αρθροσκόπηση. Στόχος τους είναι να ενδυναμώσουν τους μύες πέριξ του γόνατος.

Ο Ιατρός μαζί με τον Φυσικοθεραπευτή προτείνουν ειδικές ασκήσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του μηνίσκου. Οι ασκήσεις επιλέγονται εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική κατάσταση κάθε ασθενούς. Ακολουθούν κάποιες από τις προτεινόμενες θεραπευτικές ασκήσεις:

 • Σύσπαση τετρακεφάλου χωρίς κίνηση του γόνατος
 • Σύσπαση τετρακεφάλου και ανύψωση του σκέλους με το γόνατο σε έκταση
 • Σταδιακή κάμψη και έκταση του γόνατος
 • Σύσπαση οπίσθιων μηριαίων μυών (προς τα πίσω ανύψωση του σκέλους με το γόνατο σε έκταση)

Οι κινήσεις αυτές γίνονται σε ρυθμό που ποικίλλει από 10 ως 30 επαναλήψεις κάθε κίνηση (2-3 φορές την ημέρα, και με διάρκεια κάθε επανάληψης 5-10 δευτερόλεπτα).

Ο αριθμός των επαναλήψεων και το εύρος κίνησης διευρύνεται με το πέρασμα των ημερών.

Σημ. Σε περιπτώσεις που δεν έχει το γόνατο πλήρη έκταση, ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος στην πλάτη του και τοποθετεί μια πετσέτα τυλιγμένη ή ένα μαξιλάρι κάτω από τη φτέρνα του τραυματισμένου ποδιού. Η φτέρνα θα πρέπει να βρίσκεται περίπου 15 εκ. από το έδαφος. Σε αυτό το σημείο, ο ασθενής χαλαρώνει τους μύες των ποδιών και αφήνει τη βαρύτητα να ισιώσει σιγά-σιγά το γόνατό του.

 

Εμπιστευτείτε τον Δρ. Ιωσηφίδη Μιχάλη, Χειρουργό Ορθοπαιδικό, για την οριστική αντιμετώπιση της Ρήξης Μηνίσκου. Ο Ιατρός, έπειτα από λεπτομερή εξέταση θα εκτιμήσει το στάδιο της πάθησή σας και θα σας προτείνει εξειδικευμένη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Orthobiology_CTA
Orthobiology_CTA_Mobile_2