Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

 • Αρχική
 • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Πόνος στον αγκώνα

πονος στον αγκώνα

 

O πόνος στον αγκώνα είναι ένα σύμπτωμα συχνό και αρκετά ενοχλητικό για τον ασθενή, αφού περιορίζει κατά πολύ τη λειτουργικότητα του άκρου. Όταν ο αγκώνας πονά, το άκρο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πολλές κινήσεις, αφού ο ρόλος του είναι να επιτρέπει την κάμψη και την έκταση των οστών της κερκίδας, της ωλένης και του βραχιόνιου, αλλά και τη στροφή του χεριού.

 

Πόνος στον αγκώνα & Αίτια πρόκλησης

Η πολυπλοκότητα της άρθρωσης του αγκώνα είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση πόνου. Οποιαδήποτε βλάβη στους τένοντες, στους χόνδρους ή στους συνδέσμους της άρθρωσης του ώμου αγκώνα εμφανίζει το σύμπτωμα του πόνου. Σε περιπτώσεις που προηγείται κάποιος τραυματισμός τότε η κάκωση χαρακτηρίζεται οξεία. Οι άμεσοι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν εξάρθρημα, κάταγμα ή διάστρεμμα του αγκώνα.

 • Επικονδυλίτιδα αγκώνα : η επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης πόνου στον αγκώνα. Πρόκειται για μια πάθηση που εκδηλώνεται λόγω υπέρχρησης  των μυών του πήχη (μύες του αντιβραχίου).
 • Ωλένια νευρίτιδα: η πάθηση αυτή προκαλεί πόνο στον αγκώνα λόγω της παγίδευσης του ωλένιου νεύρου. Το ωλένιο νεύρο μπορεί να παγιδευτεί στην έσω πλευρά του αγκώνα, στον ωλένιο σωλήνα, προκαλώντας έντονο πόνο και μούδιασμα των δακτύλων.
 • Ρήξη τένοντα δικέφαλου μυός: αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αγκώνα. Η ρήξη του τένοντα δικεφάλου μυός προκαλείται από κάποια απότομη και βίαια σύσπαση του αγκώνα.
 • Εκφυλιστικές παθήσεις: παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα είναι ικανές να πλήξουν την άρθρωση του αγκώνα. Ο σταδιακός εκφυλισμός της άρθρωσης προκαλεί την εκδήλωση πόνου.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα: αυτοάνοσα νοσήματα όπως για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο ερυθηματώδης λύκος ευθύνονται για πόνο και προβλήματα στις αρθρώσεις. Έτσι, είναι πιθανό να πληγούν και οι αρθρώσεις του αγκώνα.
 • Αθλητικές δραστηριότητες: αθλητικές δραστηριότητες που καταπονούν τον αγκώνα μπορεί να προκαλέσουν πόνο είτε λόγω κάκωσης, είτε λόγω υπέρχρησης της άρθρωσης. Οι αθλητικές δραστηριότητες αυτές είναι κυρίως το τένις, το γκολφ κ.ά.

Ποια συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο;

Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων. Κάποια από τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα κάτωθι:

 • Δυσκαμψία της άρθρωσης
 • Μείωση του εύρους κίνησης του πάσχοντος άκρου
 • Πρήξιμο της άρθρωσης
 • Ερυθρότητα
 • Ευαισθησία κατά την αφή

 

Πόνος στον αγκώνα: Διάγνωση

Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο στον αγκώνα πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Κάποιες φορές ο θεράπων ορθοπαιδικός δύναται να προτείνει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που διενεργούνται συνήθως είναι η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.

 

Πόνος στον αγκώνα: Θεραπεία εκλογής

Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται κυρίως από τα αίτια που προκαλούν τον πόνο στον αγκώνα. Ο θεράπων ορθοπαιδικός μετά τη διάγνωση του προβλήματος, ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδεχόμενες θεραπευτικές μεθόδους. Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να θεραπευτεί συντηρητικά με τις παρακάτω μεθόδους:

 

Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπου ο πόνος στον αγκώνα είναι αποτέλεσμα κάποιου οξέος τραυματισμού, όπως κάταγμα ή εξάρθρημα, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η θεραπεία εκλογής. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει είτε με την κλασσική μέθοδο, είτε αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η οποία προσφέρει άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και ταχεία επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα.

 

 

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση του πόνου στον αγκώνα σας. Οι ατομικές ανάγκες των ασθενών μας βρίσκονται σε γραμμή προτεραιότητας. Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης ορθοπαιδικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Orthobiology_CTA_Mobile_2Orthobiology_CTA