Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Πόνος στο ισχίο

Ο πόνος στο ισχίο είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου ή επιπέδου δραστηριότητας. Εμφανίζεται τόσο σε νεαρούς όσο και σε ηλικιωμένους ασθενείς και μπορεί να σχετίζεται με ποικίλες αιτίες, από μηχανική καταπόνηση και κακώσεις έως χρόνιες παθήσεις.

Ανάλογα με τη διάρκεια, την ένταση και την εντόπιση του πόνου, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής. Η σωστή διάγνωση και η στοχευμένη αντιμετώπιση είναι καθοριστικές για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την ανακούφιση του ασθενούς.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια που ενδέχεται να προκαλούν πόνο στο ισχίο;

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να προκύπτει από  πολλές παθήσεις που επηρεάζουν είτε την ίδια την άρθρωση είτε τους γύρω ιστούς. Πιο συγκεκριμένα, ο πόνος στο ισχίο ενδέχεται να εκδηλωθεί εξαιτίας των κάτωθι:

  • Αθλητικές κακώσεις: Η φλεγμονή των τενόντων γύρω από την άρθρωση του ισχίου (τενοντίτιδα ισχίου) προκαλεί πόνο, ιδιαίτερα κατά την κίνηση. Είναι συχνή σε αθλητές και άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα. Από τις συχνότερες είναι η τροχαντηρίτιδα , ενώ αν και ποιο σπάνιο είναι ιδιαίτερα επώδυνο και το σύνδρομο απιοειδούς μυός.
  • Οστεοαρθρίτιδα και άλλες αρθρίτιδες: Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, η ρευματοειδής και η μετατατραυματική αρθρίτιδα προκαλούν εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου.
  • Κατάγματα ισχίου: Αποτελούν συχνό αίτιο έντονου πόνου στο ισχίο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Συνήθως προκύπτουν από πτώσεις και απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής: Προκύπτει από ανεπαρκή αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής, οδηγώντας σε καταστροφή του οστού. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται σταδιακά.
  • Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης: Οφείλεται στη μη φυσιολογική επαφή ανάμεσα στη μηριαία κεφαλή και την κοτύλη. Προκαλεί πόνο κατά την κάμψη, στροφή ή άλλες κινήσεις του ισχίου.
  • Οστεοπόρωση: Η απώλεια οστικής πυκνότητας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης  μικροκαταγμάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην άρθρωση του ισχίου, ακόμα και χωρίς προφανή τραυματισμό.

Πόνος στο ισχίο: Ποια άλλα συμπτώματα ενδέχεται να τον συνοδεύουν;

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στο ισχίο ποικίλλουν, ανάλογα με την  υποκείμενη αιτία.

Ειδικότερα, τα συνοδά συμπτώματα ενδέχεται να είναι τα κάτωθι:

  • Πόνος στη βουβωνική χώρα, που μπορεί να αντανακλά προς τον μηρό.
  • Δυσκολία στη βάδιση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε χωλότητα.
  • Μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης και δυσκαμψία.
  • Ευαισθησία στην περιοχή του ισχίου κατά την ψηλάφηση ή την πίεση.
  • Πόνος που επιτείνεται με τη δραστηριότητα, όπως η ανάβαση σκάλας ή το τρέξιμο.
  • Αίσθημα οιδήματος στην άρθρωση του ισχίου.
  • Αίσθηση τριγμού κατά την κίνηση της άρθρωσης.
  • Μούδιασμα ή ελαφρύς πόνος που εκτείνεται προς τη βουβωνική περιοχή.

Επιδείνωση των συμπτωμάτων παρατηρείται συχνά μετά από πολύωρη ακινησία ή ανάπαυση. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές το πρωί μετά τον ύπνο ή έπειτα από παρατεταμένη καθιστική στάση.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αιτίας που τον προκαλεί;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο πόνος στο ισχίο αποτελεί σύμπτωμα που μπορεί να προκύπτει από πολλές και διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις. Για τον λόγο αυτό, η διαγνωστική προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Η διαδικασία ξεκινά με τη λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού, όπου καταγράφονται η χρονιότητα, η ένταση και τυχόν προηγούμενοι τραυματισμοί. Ακολουθεί κλινική εξέταση, με αξιολόγηση της βάδισης, του εύρους κίνησης και της ύπαρξης τοπικής ευαισθησίας ή χωλότητας.

Η διάγνωση του πόνου στο ισχίο πραγματοποιείται με απεικονιστικές εξετάσεις, (απλή ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία). Σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία φλεγμονής ή συστηματικής νόσου, ενδείκνυνται αιματολογικές εξετάσεις.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στο ισχίο;

Η θεραπευτική προσέγγιση για τον πόνο στο ισχίο καθορίζεται πρωτίστως από την υποκείμενη αιτία, αλλά και από παράγοντες όπως η ένταση των συμπτωμάτων, η ηλικία του ασθενούς και η γενική κατάσταση της υγείας του.

Στα αρχικά στάδια, εφαρμόζεται συνήθως συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση
  • Τροποποίηση ή περιορισμό επιβαρυντικών δραστηριοτήτων
  • Χορήγηση αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία

Εφόσον τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν ή η βλάβη είναι προχωρημένη, τότε εξετάζεται η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία σήμερα πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η αρθροσκόπηση ισχίου. Οι μέθοδοι αυτές μειώνουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο επιπλοκών και επιτρέπουν ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε περιπτώσεις σοβαρής φθοράς της άρθρωσης, η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί τη θεραπεία εκλογής, προσφέροντας σημαντική βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης και ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο.

Εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις ή πόνο στο ισχίο, επικοινωνήστε με Ορθοπαιδική Κλινική Orthobiology Surgery Center. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης βρίσκεται στη διάθεσή σας για την άμεση αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου. Η κλινική του είναι διαπιστευμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθλητικής Τραυματολογίας, Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκόπησης (ESSKA), από τη διεθνή Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος και Ορθοπαιδικής Αθλητιατρικής (ISAKOS) και τη Διεθνή Εταιρεία Αναγέννησης του Χόνδρου και Διατήρησης των Αρθρώσεων (ICRS). Επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε αναλυτικά για όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Dr Ιωσηφίδης Μιχαήλ Χειρουργός Ορθοπαιδικός Θεσσαλονίκη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.