Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

 • Αρχική
 • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Πόνος στο γόνατο

πόνος στο γόνατο

O πόνος στο γόνατο αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας και που μπορεί να βιώσουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ο πόνος μπορεί να προκαλείται από διαφορετικές βλάβες. Επομένως ο εντοπισμός και η κατανόηση της αιτίας του πόνου μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτόν ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία.

Στο Κέντρο Ορθοπαιδικών Παθήσεων, OrthoBiology Surgery Center, εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι βιοτεχνολογίας και οι βιολογικές θεραπείες για τον πόνο στο γόνατο με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας.

 

Πόνος στο γόνατο: ένα συχνό φαινόμενο

Τα γόνατα είναι οι αρθρώσεις που δέχονται το μεγαλύτερο φορτίο στο σώμα μας. Προσδίδουν ισορροπία, σηκώνουν το βάρος μας και συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες καθημερινές και αθλητικές. Για το λόγο αυτό καταπονούνται περισσότερο και τραυματίζονται πιο συχνά. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας θα νιώσουν κάποτε πόνο στο γόνατο.

Πόνος στο γόνατο: Αιτίες

Στις πιο μικρές ηλικίες ο πόνος στο γόνατο προέρχεται συνήθως από κάποιο τραυματισμό που προκλήθηκε σε αθλητική δραστηριότητα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες οφείλεται σε φθορές που προέρχονται από την χρόνια καταπόνηση λόγω της προχωρημένης ηλικίας. Επιπλέον, πόνος στο γόνατο μπορεί να προέρχεται από νόσους όπως τα διάφορα είδη αρθρίτιδας.

 

Πόνος στο γόνατο: Συμπτώματα

Συχνά ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Ο συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να μας υποδείξει την αιτία του προβλήματος.

 •  Πόνος που εντοπίζεται στην επιγονατίδα ή στην κάτω πλευρά του γόνατος: Μπορεί να υποδεικνύει τενοντίτιδα. Προκαλείται από τραυματισμό και από υπερβολική χρήση της άρθρωσης. Συνήθως εμφανίζεται σε αθλητές.
 •  Πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο και αίσθημα καύσου στην περιοχή: Μπορεί να υποδεικνύει θυλακίτιδα. Μπορεί να προέλθει από τραυματισμό, καταπόνηση και υπερβολική χρήση της άρθρωσης.
 • Πόνος σε συνδυασμό με πρήξιμο και δυσκαμψία: Μπορεί να υποδεικνύει ρήξη μηνίσκου. Προκαλείται συνήθως από τραυματισμό. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να προέλθει από φθορά του μηνίσκου.
 •  Πόνος που συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό ήχο στο γόνατο κατά τη στιγμή της κάκωσης, από αστάθεια και πρήξιμο: Αποτελεί ένδειξη ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Προκαλείται κυρίως σε αθλητές.
 •  Πόνος στο γόνατο που γίνεται αισθητός μέχρι το ισχίο: Αποτελεί ένδειξη συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας. Εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές που κάνουν συχνά κινήσεις που συνδέονται με την λαγονοκνημιαία ταινία, όπως εκτάσεις και κάμψεις γόνατος.

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό. Ο ιατρός έπειτα από τη λήψη ιστορικού του ασθενούς και από κλινική εξέταση, θα παραπέμψει τον ασθενή απεικονιστικές και σπανιότερα σε εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορεί να ζητηθούν:

 • Ακτινογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Αξονική τομογραφία
 • Αιματολογικές

 

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο;

Οι διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο ασθενής θα υποδείξουν και την αιτία του πόνου. Ανάλογα με την αιτία αλλά και την έκταση της βλάβης ο Ορθοπαιδικός θα προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Σε ένα πρώιμο στάδιο θα ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή, η οποία θα περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση
 • Αναλγητικά
 • Παγοθεραπεία
 • Φυσικοθεραπεία
 • Ενδαρθρικές εγχύσεις (ενέσεις)

 

Σε επίμονο πόνο, η χρήση των βιολογικών εργαλείων της αναγεννητικής ιατρικής όπως οι κυτταρικές θεραπείες και οι θεραπείες PRP αποτελούν βασική επιλογή. Σε σημαντικές κακώσεις (π.χ. ρήξεις μηνίσκων και χιαστών συνδέσμων, ή όπου η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τότε ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός θα προτείνει την χειρουργική επέμβαση. Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, ενώ η αρθροπλαστική επιλέγεται σε εκτεταμένες βλάβες για αντικατάσταση όλης της άρθρωσης. Τα τελευταία χρόνια η ολική αρθροπλαστική πραγματοποιείται με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

 

Αν αισθάνεστε πόνο στο γόνατο, επικοινωνήστε με το OrthoBiology Surgery Center. O Δρ. Ιωσηφίδης Μιχάλης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, με πολυετή εμπειρία στη διάγνωση και τη χειρουργική παθήσεων του γόνατος θα σας εξετάσει και θα συζητήσει μαζί σας όλες τις διαθέσιμες μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου.

Orthobiology_CTAOrthobiology_CTA_Mobile_2