Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Κοτύλη: Τι είναι;

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια πολύ σημαντική άρθρωση, αφού συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις κινήσεις των κάτω άκρων και εντάσσεται στις σφαιρικές αρθρώσεις. Το ισχίο συνδέει τον κορμό με τα πόδια και συμβάλλει στην διατήρηση της ισορροπίας. Η κοτύλη της πυέλου είναι ένα από τα βασικά ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης και ενδέχεται να επηρεαστεί από εκφυλιστικές παθήσεις ή τραυματισμούς.

Κοτύλη: Ποια είναι η θέση της στη λειτουργία του ισχίου;

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κοτύλη της πυέλου και την κεφαλή του μηριαίου οστού. Η κοτύλη έχει σχήμα πετάλου και το χείλος της περιβάλλεται από τον επιχείλιο χόνδρο. Βρίσκεται στο πάνω μέρος της λεκάνης και περιβάλλει την κυκλική κεφαλή του μηριαίου οστού. Τόσο η κοτύλη, όσο και το μηριαίο οστό περιβάλλονται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος εξασφαλίζει την ομαλή κίνηση τους, αποτρέποντας την μεταξύ τους τριβή.

Ποιες είναι οι ορθοπαιδικές παθήσεις που σχετίζονται με την κοτύλη;

Το ισχίο είναι μια άρθρωση που καταπονείται καθημερινά και η παθολογία του είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που οι ασθενείς ζητούν ορθοπαιδική βοήθεια. Ειδικότερα, οι παθήσεις/τραυματισμοί που επηρεάζουν το ισχίο, και ειδικότερα την κοτύλη είναι οι παρακάτω:

  • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου
  • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

και σπανιότερα

  • Κατάγματα κοτύλης
  • Δυσπλασία κοτύλης

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι από τις πιο συχνές αιτίες φθοράς της κοτύλης, προκαλώντας την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η φθορά του αρθρικού χόνδρου έχει ως αποτέλεσμα την τριβή της κοτύλης με το μηριαίο οστό, γεγονός που προκαλεί στους ασθενείς πόνο και δυσκαμψία.

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι μια από τις βασικότερες αιτίες εκδήλωσης πόνου στο ισχίο. Σε κάποιες περιπτώσεις κατά την διάρκεια της κίνησης της άρθρωσης προκαλείται πρόσκρουση του αυχένα της μηριαίας κεφαλής με την παρυφή της κοτύλης. Η πρόσκρουση αυτή δημιουργείται από τη μορφή που έχει η κεφαλή και ο αυχένας της (ανατομική παραλαγή), και προκαλεί φθορά στον επιχείλιο χόνδρου της κοτύλης. Η χρόνια παρουσία της πρόσκρουσης, μπορεί να προκαλέσει κατ’ επέκταση και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Είναι η κυριότερη αιτία πρόωρης εκφυλιστικής αρθροπάθειας και εμφανίζεται κυρίως σε νέα άτομα. Αρχικά εμφανίζεται πόνος στο ισχίο και στη συνέχεια το ισχίο χάνει το εύρος κίνησης του και γίνεται δύσκαμπτο.

Τα κατάγματα κοτύλης προκαλούνται στους νέους ανθρώπους από κακώσεις υψηλής ενέργειας (π.χ. τροχαία ατυχήματα). Αντιθέτως, σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που τυχαίνει να πάσχουν και από οστεοπόρωση το κάταγμα κοτύλης μπορεί να προκληθεί και από μια απλή πτώση. Τα κοτυλιαία κατάγματα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

H δυσπλασία ισχίου παρατηρείται συνήθως σε βρέφη και σε παιδιά και χαρακτηρίζεται από την ατελή διαμόρφωση του ισχίου. Ειδικότερα, όταν η κοτύλη δεν καλύπτει πλήρως την κεφαλή του μηριαίου, τότε ο ασθενής πάσχει από δυσπλασία ισχίου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις της κοτύλης;

Οι παθήσεις της κοτύλης- του ισχίου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξαιρετικά έμπειρους ορθοπαιδικούς. Η πολυπλοκότητα της άρθρωσης απαιτεί ειδικούς χειρισμούς για την άμεση αντιμετώπισή τους. Άλλες εξ αυτών αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέσα και άλλες με χειρουργική επέμβαση, αναλόγως της βαρύτητας του προβλήματος.

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή με χειρουργική επέμβαση, αναλόγως του βαθμού της και της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Η χειρουργική αντιμετώπισή της πραγματοποιείται μέσω της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Τέλος, η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αρχικά αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα όπως ανάπαυση, χορήγηση αντιφλεγμονωδών και φυσικοθεραπεία. Επίσης, οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την καινοτόμο θεραπεία PRP. Επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων, το πρόβλημα αποκαθίσταται μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής, της αρθροσκόπησης ισχίου.

Τα κατάγματα κοτύλης αντιμετωπίζονται κυρίως χειρουργικά. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν εντοπίζεται σημαντική παρεκτόπιση των τμημάτων του οστού, ενδέχεται να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία. Στην περίπτωση της δυσπλασίας του ισχίου, η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε προβλήματος ορθοπαιδικής φύσεως σας απασχολεί. Στο Orthobiology Surgery σχεδιάζονται εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.