Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Κλείδα

κλείδα

Η άρθρωση του ώμου είναι αρκετά σύνθετη, αφού αποτελείται από ένα σύμπλεγμα αρθρώσεων και πολλούς μύες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυχγάνεται η ένωση των άκρων με τον κορμό του σώματος, ενώ οι μύες συμβάλλουν στη σταθεροποίησή του ώμου καθώς και στην κίνηση του άκρου. Η κλείδα, μαζί με την ωμοπλάτη και το άνω τμήμα του βραχιόνιου οστού, αποτελούν την άρθρωση του ώμου.

Τι είναι η κλείδα;

Η κλείδα είναι ένα προεξέχον οστό, εντοπίζεται στο πρόσθιο άνω τμήμα του ώμου και έχει σχήμα S. Ο βασικός της ρόλος είναι η ένωση της ωμικής ζώνης με τον κορμό. Εκτός από την ένωση αυτή, το οστό της κλείδας επιτρέπει στο άνω άκρο να κινείται ομαλά προς κάθε κατεύθυνση. Τέλος, ένας ακόμη ρόλος του συγκεκριμένου οστού είναι η προστασία των νευραγγειακών δομών, οι οποίες διέρχονται από την περιοχή.

Όμως, λόγω της θέσης της η κλείδα είναι αρκετά επιρρεπής σε τραυματισμούς. Οι τραυματισμοί στην κλείδα συνήθως λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής. Επιπροσθέτως, μπορεί να προκληθούν από πτώσεις πάνω στον ώμο ή εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων (σύνηθες σε ποδηλάτες ή οδηγούς μοτοσικλέτας). Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που τα μωρά κατά τη γέννησή τους μπορεί να τραυματιστούν στην κλείδα.

Ποια είναι η συχνότερη κάκωση που εντοπίζεται στην κλείδα και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Η συχνότερη κλινική κατάσταση που αφορά την κλείδα είναι το εξάρθρημα της άρθωσης της κλείδας με το τμήμα της ωμοπλάτης που ονομάζεται ακρώμιο (ακρωμιοκλειδική άρθρωση). Το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι αρκετά συχνό και συνήθως προκαλείται εξαιτίας κάποιας πτώσης με το άνω άκρο τεντωμένο.

Το εξάρθρημα προκαλείται εξαιτίας της διάτασης ή της ρήξης των συνδέσμων της κλείδας με την ωμοπλάτη. Αν και μοιάζει με το εξάρθρημα ώμου, το εξάρθρημα κλείδας είναι ένας διαφορετικός τραυματισμός. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές, αφού η εξάρθρωση ώμου αφορά στη γληνοβραχιόνια άρθρωση.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής με εξάρθρημα κλείδας είναι η εκδήλωση πόνου και τοπικής ευαισθησίας και παραμόρφωση της άρθρωσης. Πολλές φορές ο πόνος συνοδεύεται και από την εμφάνιση μωλώπων.

Άλλες παθήσεις της κλείδας

Μια ακόμη πάθηση που αφορά την κλείδα είναι η εκδήλωση αρθρίτιδας στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση, είτε εκφυλιστικής είτε μετατραυματικής. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην περίπτωση αυτή είναι ο έντονος πόνος στην επιφάνεια του ώμου-συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν ο ώμος δεν κινείται. Επίσης, εκδηλώνονται συμπτώματα όπως οίδημα και αδυναμία του άνω άκρου.

Ένας ακόμη αρκετά συχνός τραυματισμός της κλείδας είναι το κάταγμα κλείδας. Τα κατάγματα κλείδας αφορούν το 5% του συνόλου των καταγμάτων και προκαλούνται μετά από πτώσεις ή τροχαία ατυχήματα. Οι ασθενείς με κάταγμα κλείδας παρουσιάζουν παραμόρφωση του ώμου και έντονο πόνο στην άρθρωση. Επίσης, εκδηλώνονται μώλωπες, οίδημα και μούδιασμα στην άρθρωση του ώμου.

Προβλήματα στην κλείδα & Διάγνωση

Δεδομένου του γεγονότος ότι η κλείδα είναι μια οστέινη δομή, η κλινική της κατάσταση αξιολογείται με απεικονιστικές εξετάσεις. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι:

  • Απλές ακτινογραφίες
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα κλείδας;

Η θεραπεία εκλογής για τα προβλήματα που αφορούν την κλείδα εξαρτάται από το είδος και τον βαθμό του τραυματισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα περιστατικά που αφορούν εξαρθρήματα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά ανάλογα με τον βαθμό. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει μέτρα όπως ανάπαυση του πάσχοντος μέλους, παγοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν το εξάρθρημα χαρακτηρίζεται από πλήρη ρήξη των συνδέσμων, τότε η σταθερότητα της άρθωσης αποκαθίσταται χειρουργικά.

Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά με ανάπαυση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία και ενέσιμες θεραπείες. Οι ενέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν έγχυση κορτιζόνης ή αυτόλογων παραγόντων (PRP). Επί αποτυχίας των συντηρητικών μέτρων, η ανακούφιση από τα συμπτώματα επιτυγχάνεται χειρουργικά μέσω της αρθροσκόπησης ώμου.

Τέλος, τα κατάγματα κλείδας  αντιμετωπίζονται συνήθως συντηρητικά. Έτσι, σε ένα κάταγμα κλείδας με ελάχιστη παρεκτόπιση εφαρμόζεται η ακινητοποίηση του ώμου και χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα. Από την άλλη εάν το κάταγμα κλείδας είναι ανοικτό, τότε η χειρουργική αποκατάστασή του αποτελεί μονόδρομο.

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ορθοπαιδικού προβλήματος σχετίζεται με την κλείδα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς στο Orthobiology Surgery Center σχεδιάζουμε εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.