Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Νόσος Dupuytren

Tι είναι η νόσος Dupuytren;

Η νόσος Dupuytren ή ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από την ίνωση του υποδόριου ιστού της παλάμης. Η ίνωση είναι προοδευτική και προκαλεί πάχυνση και σκλήρυνση του υποδορίου ιστού, και σύγκαμψη των δακτύλων του χεριού. Τα δάκτυλα που προσβάλλονται συχνότερα είναι ο παράμεσος και το μικρό δάκτυλο, ενώ το μεσαίο δάκτυλο ενδέχεται να επηρεαστεί σε ακραίες περιπτώσεις. H προσβολή είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι συμμετρική.

Όσο η νόσος προχωρά περιορίζονται όλο και περισσότερο οι κινήσεις των δακτύλων. Εκτός από την παλάμη σπανιότερα ενδέχεται να εμφανιστεί και στο πέλμα του ποδιού (νόσος του Ledderhosen), ακόμη και στο πέος (νόσος Peyronie). Τέλος, εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες άνω των 40 ετών.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Τα αίτια εμφάνισης της νόσου Dupuytren δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια, όμως σε καμία περίπτωση δεν προκαλείται από κάποιον τραυματισμό. Επίσης, η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του χεριού δεν φαίνεται να αποτελεί αιτία πρόκλησής της. Η επικρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πρόκειται για μια νόσο κληρονομική.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση της συγκεκριμένης παθολογίας είναι:

Νόσος Dupuytren & Συμπτώματα

Αρχικά, η νόσος εμφανίζει ένα οζίδιο κάτω από το δέρμα της παλάμης κατά μήκος του δακτύλου. Το οζίδιο αυτό είναι το αποτέλεσμα της ρίκνωσης της παλαμιαίας απονεύρωσης του δακτύλου και μπορεί να προκαλεί πόνο ή να είναι εντελώς ανώδυνο.

Στη συνέχεια, το οζίδιο αυτό εκτείνεται κατά μήκος του δακτύλου και μοιάζει με μια χορδή, προκαλώντας σταδιακά την κάμψη του προσβεβλημένου δακτύλου προς την παλάμη. Η κάμψη αυτή είναι μόνιμη, καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να επαναφέρει το δάκτυλο στην αρχική του θέση. Από αυτό το σημείο και έπειτα, ο ασθενής αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ποια είναι η πορεία εξέλιξης της νόσου;

H πορεία εξέλιξης της νόσου, όπως προαναφέρθηκε, είναι προοδευτική. Όμως, ενδέχεται να είναι εξαιρετικά αργή και να μην εμφανίσει κάποιο ενοχλητικό σύμπτωμα για πολλά χρόνια.

Νόσος Dupuytren & Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Η λήψη ενός ατομικού ιστορικού είναι απαραίτητη, σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου.  Κατά την κλινική εξέταση ο ιατρός ψηλαφίζει το οζίδιο και ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς αξιολογεί τη σοβαρότητα της πάθησης.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της;

Η θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της νόσου Dupuytren εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της πάθησης, η ηλικία του ασθενούς κ.ά. Στα αρχικά στάδια της νόσου προτείνεται η εφαρμογή συντηρητικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του πόνου- εάν εντοπίζεται- και τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τις παρακάτω μεθόδους:

Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς δυσκολεύονται στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και η σύγκαμψη της μετακαρποφαλλαγγικής άρθρωσης ξεπερνά τις 20ο-30ο, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αφαιρείται η πάσχουσα απονεύρωση (ολόκληρη ή μέρος της), διατηρώντας την ακεραιότητα των παρακείμενων αγγείων και νεύρων.

Μετά την επέμβαση δεν απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Ο μετεγχειρητικός πόνος που ενδέχεται να εμφανιστεί ελέγχεται με παυσίπονα και το οίδημα που εμφανίζεται στην περιοχή υποχωρεί σταδιακά. Μια νέα, λιγότερο επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η διατομή της απονεύρωσης με κόπτουσα βελόνα. Μέσω μιας υποδερμικής βελόνας πραγματοποιείται η διατομή της παλαμιαίας απονεύρωσης χωρίς τομή.

Εάν τα συμπτώματα της νόσου Dupuytren υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας στη σύγχρονη Ορθοπαιδική Κλινική Orthobiology Surgery Center. O Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες της κλινικής διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ακόμη και των πιο απαιτητικών ορθοπαιδικών προβλημάτων.

Orthobiology_CTA_Mobile_2
Orthobiology_CTA