Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Επιστημονική Δραστηριότητα

  • Αρχική
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
orthobiologics

Αρθροπλαστική και δυσκαμψία: Σύμπτωμα μετεγχειρητικής περιόδου

αρθροπλαστική και δυσκαμψία

Αρθροπλαστική και δυσκαμψία

Αρθροπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά μία φθαρμένη/εκφυλισμένη άρθρωση με μία τεχνητή με στόχο την επαναφορά της λειτουργίας της και την απαλλαγή από τον πόνο. Η επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για την αποκατάσταση των αρθρώσεων του γόνατος, του ισχίου και του ώμου. Κατά τη διάρκεια της αφαιρείται το τμήμα της άρθρωσης που παρουσιάζει βλάβη ή φθορά και αντικαθίσταται με μεταλλικά και πλαστικά εξαρτήματα, τις προθέσεις. Πρόκειται για μια ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο στο εσωτερικό της άρθρωσης ώστε να την κάνει να λειτουργεί φυσιολογικά.

δυσκαμψία είναι μία από τις επιπλοκές μετά από αρθροπλαστική . Για να μπορέσει ο ασθενής να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά θα χρειαστεί οπωσδήποτε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Οι ασκήσεις θα δυναμώσουν τους μύες της χειρουργημένης περιοχής και θα βοηθήσουν στο να λειτουργήσει ομαλά ξανά η άρθρωση. Είναι σημαντικό το γεγονός πως η φυσικοθεραπεία δεν συμβάλλει μόνο στην αποκατάσταση της άρθρωσης αλλά και στην προστασία της νέας άρθρωσης.

Κατά την ανάρρωση από την αρθροπλαστική, μπορεί να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα όπως π.χ. πόνος στην περιοχή. Η πλήρης ανάρρωση μετά την αρθροπλαστική εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το σημείο που έγινε η επέμβαση, ο τρόπος ζωής και η υγεία του οργανισμού συνολικά.

Αρθροπλαστική: Πότε συνίσταται;

Ο ορθοπεδικός προτείνει την αρθροπλαστική ως κατάλληλη λύση

1)όταν ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα παρακάτω συμπτώματα

2)και η απεικόνιση της άρθρωσης δείχνει σημαντικού βαθμού φθορά:

  • Πόνο στις αρθρώσεις που δεν μειώνεται με συντηρητική θεραπεία
  • Δυσκαμψία σε καθημερινές κινήσεις
  • Οίδημα

Η πιο συνηθισμένη αρθρίτιδα είναι η ιδιοπαθής οστεοαρθρίτιδα, ενώ σπανιότερες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα καθώς και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Η αρθροπλαστική είναι μια εξελιγμένη μέθοδος που δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον πόνο και την δυσκαμψία στις αρθριτικές αρθρώσεις. Η πλειονότητα των ασθενών είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές τους συνήθειες μετά την πλήρη ανάρρωση από την επέμβαση. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να έχει και πιθανές επιπλοκές.

Quote_desktop_duskampsia Quote_mobile_duskampsia

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης, είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός με μακροχρόνια εμπειρία στην αρθροπλαστική ώμου, γονάτος και ισχίου. Επικοινωνήστε μαζί του για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων σας.

 

Orthobiology_CTA

 

Orthobiology_CTA_Mobile_2