Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Αρθροσκόπηση Ώμου

αρθροσκόπηση ώμου
Αρθροσκόπηση ώμου καλείται η διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας για τις παθήσεις του ώμου. Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερα εκτελούμενη επέμβαση της Ορθοπαιδικής Αρθροσκοπικής Χειρουργικής, μετά την αρθροσκόπηση γόνατος, με άριστα αποτελέσματα. Η μέθοδος της αρθροσκόπησης δίνει τη δυνατότητα στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να ελέγξει την άρθρωση του ώμου εσωτερικά, μέσω ενός οργάνου που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Το αρθροσκόπιο φέρει μια μικρή κάμερα, η οποία εισάγεται στο εσωτερικό της άρθρωσης μέσω μίας μικρής τομής στην περιοχή.

Πότε επιλέγεται η αρθροσκόπηση ως η καταλληλότερη θεραπεία για την αποκατάσταση μιας πάθησης του ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, δηλαδή στη μη χειρουργική αποκατάσταση.Στις συντηρητικές μεθόδους περιλαμβάνονται:

 • Ανάπαυση του ασθενούς και μείωση των δραστηριοτήτων που θεωρείται πως επιβαρύνουν την άρθρωση
 • Κύκλο φυσικοθεραπειών
 • Φαρμακευτική αγωγή με χάπια ή ενέσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποκαταστήσουν τους τραυματισμένους ιστούς.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ώμου;

Η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνότερα σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών του ώμου, ή αλλοιώσεων της άρθρωσης, εξαιτίας υπέρχρησης, ή φυσιολογικής φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, αφού αξιολογήσει τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε περιστατικού θα καταλήξει στην κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.Η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με βλάβες στους τένοντες, του αρθρικού χόνδρου, ή άλλων μαλακών ιστών που περιβάλουν την άρθρωση.Οι συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ώμου είναι:

 • Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου
 • Εξάρθρημα ώμου
 • Τενοντίτιδες ώμου (π.χ. ασβεστοποιός τενοντίτιδα)
 • Χονδροπάθεια ώμου
 • Θεραπεία αρθρίτιδας της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

αρθροσκόπηση ώμου

Όπως προαναφέρθηκε η αρθροσκόπηση ώμου πέρα από θεραπευτική τεχνική, αποτελεί και αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδο. Μπορεί να προσφέρει μία σαφή και λεπτομερή εικόνα της εκάστοτε βλάβης, με μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική εξέταση.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου

Η αρθροσκόπηση παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική προσπέλαση.

 • Ο Χειρουργός μπορεί να έχει μία πιο περιεκτική και ολοκληρωμένη οπτική της ενδαρθρικής παθολογίας
 • Διενεργείται μέσω πολύ μικρών οπών (χωρίς τομές δέρματος), ενώ ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός των πέριξ ιστών, άρα επιτυγχάνεται μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος και άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ο χρόνος μετεγχειρητικής αποκατάστασης είναι σαφώς μικρότερος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες
 • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επιπλοκών

Διαδικασία της αρθροσκόπησης ώμου

Πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία στις περισσότερες περιπτώσεις, φυσικά ανάλογα από την έκταση της βλάβης, η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί. Διενεργείται κατά κανόνα υπό γενική αναισθησία, η οποία συνδυάζεται με περιοχικό νευρικό αποκλεισμό (περιοχική αναισθησία), με συνέπεια τη χρήση μικρότερων ποσοτήτων αναισθητικών φαρμάκων και πολύ εύκολη ανάνηψη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται κατά το δυνατόν περισσότερο η ταλαιπωρία του ασθενούς, καθώς η περιοχική αναισθησία καλύπτει και τον όποιο άμεσο μετεγχειρητικό πόνο. Πραγματοποιούνται δύο-τέσσερεις μικρές οπές. Μέσω της μίας οπής εισέρχεται το αρθροσκόπιο που φέρει την κάμερα, ώστε ο Χειρουργός να μπορέσει να επιθεωρήσει όλα τα επιμέρους στοιχεία της άρθρωσης με κάθε λεπτομέρεια. Από τις υπόλοιπες εισάγονται ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία, τα οποία ελέγχουν τους τένοντες και τους συνδέσμους και μπορεί ο Χειρουργός να επέμβει με αυτά. Με αυτόν τον τρόπο διαγιγνώσκεται κάθε μικρή ή μεγάλη αλλοίωση και αποκαθίσταται την ίδια στιγμή.

αρθροσκόπηση ώμου

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το βράδυ της ίδιας ημέρας. Μπορεί να επανέλθει σύντομα στην καθημερινότητά του, πάντα υπό την καθοδήγηση του Ορθοπαιδικού Xειρουργού. Για την ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης και της δύναμης της άρθρωσης συνήθως συστήνεται να ακολουθήσει ο ασθενής ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ασθενής είναι έτοιμος να επανέλθει πλήρως σε όλες του τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της άθλησης. Περιηγηθείτε στη σελίδα του OrthoBiology Surgery Center και ενημερωθείτε για τις καινοτόμες ορθοπαιδικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες. Εάν έχετε περισσότερες απορίες για τη διαδικασία της αρθροσκόπησης ώμου, ή εάν αντιμετωπίζετε κάποια ορθοπαιδική πάθηση, η οποία σας ταλαιπωρεί, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το Κέντρο Αντιμετώπισης Ορθοπαιδικών Παθήσεων OrthoBiology και τον επιστημονικό υπεύθυνο Dr.  Ιωφηφίδη Μιχάλη. Προγραμματίστε ένα διαγνωστικό ραντεβού και ενημερωθείτε για όλες τις θεραπείες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημά σας.
Orthobiology_CTA_Mobile_2
Orthobiology_CTA