Τι ορίζεται ως θυλακίτιδα γύρω από το γόνατο;
Ως θυλακίτιδα ορίζεται η παθολογική κατάσταση, όπου κάποιος εκ των ορογόνων θυλάκων/υμένων φλεγμαίνει. Oι ορογόνοι υμένες είναι μικροί «σάκοι» (διπέταλοι υνένες) και βρίσκονται κοντά στις αρθρώσεις, αποτρέποντας την τριβή μεταξύ των οστών, των μυών και των τενόντων.
Γύρω από την άρθρωση του γόνατος υπάρχουν 13 ορογόνοι θύλακες και οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει φλεγμονή. Όμως, κάποιοι εξ αυτών φλεγμαίνουν συχνότερα και πιο συγκεκριμένα είναι αυτοί που περιβάλλουν την επιγονατίδα. Ο θύλακος που εκδηλώνει συχνότερα φλεγμονή είναι ο προεπιγονατιδικός, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από την επιγονατίδα. Οι άλλοι θύλακες που είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση φλεγμονής στην περιοχή του γόνατος είναι ο υπερεπιγονατιδικός και ο υποεπιγονατιδικός.
Θυλακίτιδα γόνατος & Αίτια εμφάνισης
Η εκδήλωση της θυλακίτιδας γόνατος ευθύνεται κυρίως στα παρακάτω αίτια:
- Άσκηση συνεχόμενης πίεσης στην περιοχή του γόνατος
- Άμεση πλήξη του γόνατος (κυρίως σε αθλήματα επαφής)
- Τραυματισμός του γόνατος
- Βακτηριακή λοίμωξη του ορογόνου θυλάκου
- Ρευματοειδής ή ουρική αρθρίτιδα, ψωρίαση
Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση θυλακίτιδας γόνατος είναι ασθενείς, των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενο γονάτισμα. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν κυρίως οι ξυλουργοί, οι υδραυλικοί, κηπουροί κ.ά.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Τα συμπτώματα της θυλακίτιδας γόνατος δεν εμφανίζονται με την ίδια ένταση και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του θύλακα που φλεγμαίνει. Όμως, σε γενικές γραμμές η θυλακίτιδα γόνατος εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πόνος κατά την κίνηση του γόνατος
- Δυσκαμψία
- Εκδήλωση οιδήματος («πρήξιμο») στο μπροστινό μέρος του γόνατος
- Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση
- Τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
- Εκροή πύου (όταν η θυλακίτιδα οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη)
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της θυλακίτιδας γόνατος;
Η διάγνωση της θυλακίτιδας γόνατος πραγματοποιείται συνήθως μέσω της λήψης του ιστορικού, της καταγραφής των συμπτωμάτων και της κλινικής εξέτασης. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως μαγνητική τομογραφία.
Τέλος, εάν ο ιατρός έχει υποψία ότι μπορεί να έχει προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη, με μια μικρή βελόνη συλλέγει υγρό από τον θύλακα και το αποστέλλει στο εργαστήριο για εξέταση.
Θυλακίτιδα γόνατος & Τρόποι αντιμετώπισης
Η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της θυλακίτιδας γόνατος. Πολλοί ασθενείς αμελούν την επίσκεψή τους σε κάποιον Ορθοπαιδικό, αφού θεωρούν ότι ο πόνος και το οίδημα θα υποχωρήσουν μόνα τους.
Η μέθοδος θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, όμως σε γενικές γραμμές η θυλακίτιδα γόνατος αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Παγοθεραπεία
- Λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Ενέσεις κορτικοστεροειδών
Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει καρπούς, τότε η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος θυλάκου είναι μονόδρομος. Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής ανακουφίζεται οριστικά από τα συμπτώματα και επιστρέφει άμεσα στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν θυλακίτιδα γόνατος, ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του στο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας. Στο OrthobiologySurgery σχεδιάζονται θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας προσφέροντας άμεση αποκατάσταση. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.