Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00

Πίνακας Περιεχομένων

Τενοντίτιδα αγκώνα: Τι είναι;

Η τενοντίτιδα αγκώνα, όπως προδίδει και το όνομά της, είναι η πάθηση κατά την οποία εκδηλώνεται φλεγμονή σε τένοντες στην περιοχή του αγκώνα.  Οι τένοντες του αγκώνα που εμφανίζουν συχνότερα τενοντίτιδα είναι οι καμπτήρες και οι εκτείνοντες τον καρπό. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές τενοντίτιδας αγκώνα;

Οι δύο πιο συχνές μορφές τενοντίτιδας αγκώνα είναι η έξω επικονδυλίτιδα και η έσω επικονδυλίτιδα. Η έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) και εντοπίζεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα και αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο τενοντίτιδας.

Από την άλλη, η έσω επικονδυλίτιδα, γνωστή και ως αγκώνας του παίκτη του γκολφ (golfer’s elbow) ή  αγκώνας του ρίπτη (thrower’s elbow), αφορά την εσωτερική πλευρά του αγκώνα.  Η φλεγμονή των καμπτήρων τενόντων προκαλεί έντονο πόνο κατά την κάμψη του καρπού ή των δακτύλων.

Πώς μπορεί να προκληθεί η τενοντίτιδα αγκώνα;

Η βασικότερη αιτία εκδήλωσής της τενοντίτιδας αγκώνα είναι η υπέρχρηση των τενόντων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η καταπόνηση αυτή κυρίως προκαλείται από αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Η συχνή και επαναλαμβανόμενη κίνηση του άκρου ενδέχεται να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στους τένοντες, γεγονός που συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής. Εκτός από τη συχνή καταπόνηση, η τενοντίτιδα αγκώνα μπορεί να προκληθεί από τη συχνή ανύψωση βαρέων αντικειμένων ή την έντονη προσπάθεια στροφής του καρπού (π.χ. βίδωμα).

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση τενοντίτιδας αγκώνα;

Πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση τενοντίτιδας αγκώνα είναι οι αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων, όπως το τένις, το γκολφ, και άλλα αθλήματα στα οποία συμμετέχει έντονα ο αγκώνας. Όμως, εκτός από τους αθλητές, η τενοντίτιδα αγκώνα μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με έντονη χειρωνακτική εργασία ή σε άτομα που δουλεύουν πολλές ώρες στον υπολογιστή.

Τενοντίτιδα αγκώνα & Συμπτώματα

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα αγκώνα παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της τενοντίτιδας αγκώνα πραγματοποιείται εύκολα από έναν ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, η καταγραφή των συμπτωμάτων και η κλινική εξέταση του ασθενούς οδηγούν στη διάγνωση. Κατά την κλινική εξέταση ο ασθενής υποβάλλεται σε ειδικά τεστ κάμψης και έκτασης του αγκώνα. Συνήθως η κλινική εξέταση είναι αρκετή για τη διάγνωση, όμως σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ίσως απαιτηθεί η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Τενοντίτιδα αγκώνα & Θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας αγκώνα είναι συνήθως συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα κάτωθι:

Εάν τα προαναφερθέντα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν καρπούς, η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας είναι μονόδρομος, αν και δεν χρειάζεται συχνά.

Ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης και οι επιστημονικοί συνεργάτες τουστο Orthobiology Surgery Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε προβλήματος ορθοπαιδικής φύσεως σας απασχολεί. Στο Orthobiology Surgery σχεδιάζονται εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στις πιο σύγχρονες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Επικοινωνήστεμαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Οι πιο συχνές μορφές τενοντίτιδας είναι δύο, η έξω και η έσω επικονδυλίτιδα. Η έξω επικονδυλίτιδα είναι πιο συχνή από την έσω. Η έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και «αγκώνας του τενίστα» και η έσω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και «αγκώνας του παίκτη του γκολφ ή του ρίπτη». Η έσω επικονδυλίτιδα εκδηλώνεται, όταν φλεγμαίνουν οι καμπτήρες μύες, ενώ η έξω επικονδυλίτιδα όταν η φλεγμονή εντοπίζεται στους εκτείνοντες μύες του καρπού.

Η τενοντίτιδα αγκώνα εκδηλώνεται κυρίως μετά από υπερβολική χρήση του αγκώνα κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης, στην εκδήλωσή της μπορεί να συμβάλει η άρση βαρέων αντικειμένων.

 

Τα βασικά συμπτώματα της τενοντίτιδας αγκώνα είναι τα παρακάτω:

  • Έντονος πόνος στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά του αγκώνα
  • Αίσθημα καύσου

Η τενοντίτιδα αγκώνα αντιμετωπίζεται κυρίως με συντηρητικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αποχή από τη δραστηριότητα που προκάλεσε την τενοντίτιδα και στις εμμένουσες περιπτώσεις εγχύσεις PRP. Η συντηρητική θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και σπανίως η τενοντίτιδα τένοντα αντιμετωπίζεται χειρουργικά.